Stortinget - Møte mandag den 12. desember 2022

Dato: 12.12.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 103 L (2022–2023), jf. Prop. 10 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 21 [15:45:16]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Lov om informasjonstilgang m.m. for Ekstremismekommisjonen (Innst. 103 L (2022–2023), jf. Prop. 10 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Lene Vågslid (A) [] (leiar i komiteen og ordførar for saka): Fyrst og fremst vil eg takke for arbeidet i komiteen. Det er ein samrøystes komité som står bak innstillinga, og som ein kan sjå av innstillinga, handlar dette lovforslaget om å gje ekstremismekommisjonen nødvendig informasjonstilgang for sitt arbeid, i tråd med mandatet.

Denne informasjonstilgangen er i stor grad lik informasjonstilgangen for koronakommisjonen, men skil seg på nokre punkt. Eg viser til omtalen av det i innstillinga. Det er ein samla komité som sluttar seg til lovforslaget, og vidare merknader kan ein sjå i innstillinga.

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Stortinget skal i dag behandle regjeringens forslag til lov om informasjonstilgang for ekstremismekommisjonen.

Radikalisering og ekstremisme er alvorlige samfunnsutfordringer som kan få store konsekvenser for liv, helse og trygghet. Å kunne forebygge dette på en god måte er viktig, også for å ivareta demokratiet. Regjeringen har oppnevnt ekstremismekommisjonen for å gå dypere inn i hvordan ekstremisme oppstår, og lære mer om hvilke tiltak som fungerer. Kommisjonen skal fremme anbefalinger for å forbedre vår evne til å forebygge. Samtidig skal sentrale verdier som åpenhet, demokrati, menneskerettigheter, rettssikkerhet og ytringsfrihet også ivaretas.

For bedre å forstå hvordan ekstremisme kan oppstå, skal kommisjonen gjennomgå og vurdere alvorlige saker som omhandler ekstremisme. Saksgjennomgangen skal, sammen med kommisjonens øvrige arbeid, gi grunnlag for anbefalinger som kan bidra til at framtidige tilfeller forebygges og forhindres.

Lovforslaget som behandles i dag, skal gi ekstremismekommisjonen tilgang til informasjon som er nødvendig for at kommisjonen kan utføre sine oppgaver på en best mulig måte. En sentral del av forslaget er at enhver skal ha adgang til å gi kommisjonen taushetsbelagte opplysninger dersom dette er nødvendig for at kommisjonen skal kunne utføre sine oppgaver. Jeg har lyst til å understreke at lovforslaget ikke innebærer plikt til å gi kommisjonen opplysninger.

Det er i lovforslaget lagt vekt på å ivareta enkeltindividets personvern og andre hensyn som begrunner at informasjonen kan være underlagt taushetsplikt, og samtidig sikre at kommisjonen skal kunne utføre arbeidet på en funksjonell og effektiv måte. Når lovforslaget inneholder en hjemmel for å gi kommisjonen nødvendige taushetsbelagte opplysninger, legges det avgjørende vekt på de viktige samfunnshensynene kommisjonens arbeid skal bidra til å ivareta. Forebygging av radikalisering, ekstremisme og de alvorlige konsekvensene dette kan ha, slik som f.eks. gjennomførte terrorhandlinger, er viktig for å ivareta den nasjonale sikkerheten og den offentlige tryggheten. Det er videre viktig for å forebygge kriminalitet og for å beskytte andres rettigheter og friheter. Å forebygge radikalisering og ekstremisme er altså helt avgjørende for å ivareta svært viktige samfunnshensyn.

Lovforslaget som behandles i dag, inneholder flere elementer som bidrar til å ivareta den enkeltes privatliv og personvern. Jeg viser til at kommisjonen i lovforslaget pålegges en like streng taushetsplikt som avgiveren av opplysningene er underlagt, og at det er en svært begrenset krets som gis tilgang til taushetsbelagt informasjon. Videre kan opplysninger som ekstremismekommisjonen mottar i medhold av lovforslaget, ikke brukes som bevis i en senere straffesak eller sivilsak eller som dokumentasjon i tilsynssaker som kan gi grunnlag for reaksjoner mot enkeltpersoner. Kommisjonen skal videre i sin utredning redegjøre for læringspunktene fra saksgjennomgangen på en måte som ivaretar den enkeltes personvern. Det gjelder også der kommisjonen omtaler eventuell svikt i tjenesteapparatet e.l.

Jeg er glad for at en samlet komité stiller seg bak regjeringens forslag.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 21.

Votering, se voteringskapittel