Stortinget - Møte mandag den 12. desember 2022

Dato: 12.12.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 109 L (2022–2023), jf. Prop. 9 L (2022–2023))

Innhold

Sak nr. 22 [15:50:06]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Endringar i folketrygdlova og enkelte andre lover (oppfølging av forslag i statsbudsjettet 2023) (Innst. 109 L (2022–2023), jf. Prop. 9 L (2022–2023))

Talere

Tuva Moflag (A) [] (ordfører for saken): I og med at det er flere av komiteens medlemmer som ikke er til stede, tror jeg det er litt lurt at saksordføreren legger fram saken, slik at de andre medlemmene i komiteen rekker å komme før behandling av neste sak.

Jeg vil starte med å takke komiteen for godt samarbeid i behandlingen av denne saken. Dette er en lovproposisjon som følger budsjettet, og saken gjelder endringer i folketrygdloven samt flere rettinger av feil, presiseringer og lovtekniske endringer i henholdsvis folketrygdloven, tre tjenestepensjonslover og flere andre lover. Det foreslås en endring av folketrygdloven §§ 4-14 og 8-49 for å gjeninnføre et ferietillegg for dagpenger. Forslaget støttes av et flertall i komiteen bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt – dette som en følge av budsjettenigheten.

Videre foreslår det samme flertallet at de foreslåtte endringene fremmet i proposisjonen angående endringer i regler for opptjeningsperioden for rett til dagpenger ikke vedtas. Foruten disse endringene er det en samlet komité som støtter tilrådingen.

Det foreslås å endre regelverket for barnetillegg for dagpengemottakere, slik at begge foreldre kan motta tillegget. Dette vil gjøre behandlingen av dagpengesaker enklere og mindre ressurskrevende.

Det foreslås å oppheve særregler for gjenopptak av dagpenger når avbruddet skyldes deltakelse i arbeidsmarkedstiltak, avtjent verneplikt eller sykdom som skyldes graviditet. Dette vil ikke ha budsjettmessige konsekvenser, men innebærer en administrativ forenkling.

Det foreslås også å hjemle den allerede vedtatte nye støtteordningen for barn som trenger briller, i folketrygdloven § 10-7 a. Utover dette er det foreslått en rekke mindre rettinger i andre lover som er støttet av en samlet komité.

Med det legger jeg fram komiteens innstilling.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 22.

Votering, se voteringskapittel