Stortinget - Møte mandag den 12. desember 2022

Dato: 12.12.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 91 L (2022–2023), jf. Prop. 12 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 19 [15:23:57]

Innstilling fra justiskomiteen om Lov om informasjonstilgang m.m. for det uavhengige utvalget som skal evaluere myndighetenes håndtering av covid-19-pandemien samlet sett, og i tillegg evaluere omikronhåndteringen i perioden fra 1. november 2021 til mai 2022 (Koronautvalget), og endringer i voldserstatningsloven (ny forskriftshjemmel) (Innst. 91 L (2022–2023), jf. Prop. 12 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Else Marie Rødby (Sp) [] (ordfører for saken): Det vi har til behandling, er et forslag om en lov om informasjonstilgang for det såkalte koronautvalget, som skal evaluere myndighetenes håndtering av covid 19-pandemien og i tillegg evaluere omikronhåndteringen i perioden november i fjor til mai i år. Koronautvalget vil gjennomføre det som da blir den tredje delen av vurderingen av norske myndigheters håndtering av koronapandemien. De to første delene var det koronakommisjonen som sto for.

Ved sluttpunktet for koronakommisjonens undersøkelser i oktober i fjor var ikke pandemien over, og det ble klart at også den resterende delen av myndighetenes håndtering av pandemien burde evalueres. Derfor ble koronautvalget oppnevnt av regjeringen i april i år, med mål om å få en grundig og helhetlig gjennomgang og evaluering av myndighetenes håndtering av pandemien.

Det går fram av forslaget at loven skal gi koronautvalget tilgang til informasjon som er nødvendig for at de skal kunne utføre sine oppgaver på en best mulig måte. Loven inneholder bl.a. regler om informasjonstilgang, taushetsplikt og rettsgrunnlag for behandling av personopplysninger for utvalget.

I lovforslaget er det lagt vekt på både å ivareta enkeltindividets personvern og andre hensyn som begrunner at informasjonen kan være underlagt taushetsplikt, og det å sikre at arbeidet skal kunne utføres på en praktisk og effektiv måte for utvalget.

Lovforslaget omfatter også et forslag til endringer i voldserstatningsloven av 17. juni 2022. Bakgrunnen for dette er at det i forbindelse med stortingsbehandlingen av ny voldserstatningslov ble truffet et anmodningsvedtak der Stortinget ba regjeringen fastsette i forskrift at det ikke skal løpe forsinkelsesrenter på statens regresskrav mens skadevolder soner alminnelig fengselsstraff. For å kunne følge opp Stortingets anmodningsvedtak er det behov for en hjemmel i voldserstatningsloven til å gi slik forskrift. Dette lovforslaget innebærer forslag til en slik hjemmel.

Det oppgis for øvrig at lovforslaget i liten grad vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser, og det er en samlet komité som står bak innstillingen i saken.

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg er glad for at en enstemmig justiskomité har gitt støtte til regjeringens forslag til lov om informasjonstilgang for koronautvalget mv., og endringer i voldserstatningsloven.

Covid-19-pandemien er en av nyere tids mest alvorlige kriser i Norge. Den har fått konsekvenser for private og offentlige virksomheter, lokalsamfunn, frivillige organisasjoner og den enkelte borger. Håndteringen av krisen har vært krevende. Den har involvert myndigheter i alle sektorer, og på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Både regjeringen Solberg og regjeringen Støre har fattet et stort antall beslutninger om tiltak for å motvirke smittespredning og sykdom.

Vi må lære av håndteringen av pandemien. Det kan gjøre oss enda bedre i stand til å håndtere nye store kriser. Derfor oppnevnte regjeringen koronautvalget 29. april i år. Utvalget er bedt om å ta utgangspunkt i de to rapportene fra koronakommisjonen og bygge videre på relevante deler av disse. Koronautvalget skal levere sin rapport innen utgangen av mai neste år.

Koronautvalget må ha tilgang til relevant informasjon om håndteringen av krisen. Det gjelder både informasjon fra skriftlige dokumenter og informasjon innhentet gjennom samtaler med personer som har vært til stede og sentrale i krisehåndteringen.

Ved kongelig resolusjon 6. mai 2022 ble det gitt en instruks som pålegger «enhver som utfører arbeid for et forvaltningsorgan underlagt Kongens instruksjonsmyndighet», å gi utvalget «den informasjon som er nødvendig for at utvalget kan utføre sitt arbeid i henhold til mandat». Instruksen omfatter imidlertid ikke informasjon som er underlagt lovbestemt taushetsplikt.

Lovforslaget innebærer derimot at også informasjon som er underlagt lovbestemt taushetsplikt, herunder profesjonsbestemt taushetsplikt, kan utleveres til koronautvalget uten hinder av det. Lovforslaget gir samtidig koronautvalget nødvendig hjemmelsgrunnlag for å behandle den informasjonen til utvalgets formål.

I lovforslaget foreslås det også en endring i voldserstatningsloven som ble vedtatt av Stortinget 30. mai 2022. Bakgrunnen for forslaget er at Stortinget, i forbindelse med behandlingen av ny voldserstatningslov, fremmet anmodningsvedtak nr. 589 om at det i forskrift fastsettes at det ikke skal løpe forsinkelsesrenter på statens regresskrav mens skadevolderen soner alminnelig fengselsstraff.

For å kunne følge opp anmodningsvedtaket er det behov for hjemmel i voldserstatningsloven til å gi slik forskrift. Forskriftshjemmelen er utformet slik at den retter seg mot både dem som gjennomfører fengselsstraff, og dem som gjennomfører forvaring.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 19.

Votering, se voteringskapittel