Forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Bjarne Håkon Hanssen, Ansgar Gabrielsen, Siri Frost Sterri, Øystein Hedstrøm og Erik Dalheim, om å tillate fortsatt bruk av fôrtilskuddet Sink Bacitracin i Norge.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

Den 18. desember 1998 fremmet den norske regjeringen en forskrift som vil medføre forbud mot Sink Bacitracin, som er det eneste godkjente fôrantibiotikum i Norge.

Sink Bacitracin er et fôrtilskudd, og produseres i Norge. Det inneholder ikke hormoner eller vekstfremmende stoffer. Sink Bacitracin har vært godkjent i Norge og vært i bruk i mer enn 40 år. Stoffet er godkjent av myndighetene i ca. 50 land. Det viktigste markedet er Nord-Amerika, men også i Europa, Latin-Amerika og i det Fjerne Østen er det økende etterspørsel.

En rekke land har ikke egen godkjenningsordning på fôrtilskudd. Disse landene setter som betingelse at det er godkjent i produsentlandet. For fattige land har stoffet vesentlig betydning for bedre dyrenes evne til å nyttiggjøre seg næringsstoffer i fôr. På den måten reduseres fôrbehovet. For eksempel gir nåværende anvendelse av Sink Bacitracin i verdensmålestokk en besparelse i kornmengden tilsvarende korn til 10 millioner mennesker. Videre gir stoffet påviselig redusert dødelighet og en bedre dyrehelse.

Sink Bacitracin er klassifisert som et fôrtilskudd i fôrvareloven.

Sink Bacitracin virker lokalt i tarmen. Det blir raskt brutt ned og skilt ut. Det er ingen overgang av stoffet fra tarmen til kjøtt eller blod. Forskning på stoffet kan ikke påvise resistensproblemer hos dyr. Overført resistens til andre bakterier har heller ikke vært påvist. Videre har stoffet ingen strukturell likhet med viktige antibiotika brukt til mennesker. Sink Bacitracin har liten anvendelse i human-medisin, i det vesentlige bare i sårdesinfiserende preparater, som Bacimycin ‚ salve og pudder og tilsvarende preparater.

På denne bakgrunn har Sink Bacitracin i mange år vært unntatt fra forbudet mot bruk av antibiotika i dyrefôr.

Sink Bacitracin produseres av Alpharma. Selskapet har en betydelig virksomhet med over 500 medarbeidere og 4 fabrikkanlegg i Norge. Anlegget i Oslo produserer bacitracin-baserte fôrtilsetninger. Det alt vesentlige eksporteres, da bruken i Norge er minimal. Sink Bacitracin er et så viktig produkt for Alpharma at arbeidsplasser står i fare dersom produktet skulle bli forbudt.

Alpharma er en viktig del av den farmasøytiske industrien i Norge og en stor arbeidsplass i Oslo, Buskerud og Nord-Trøndelag.

Konsekvensene av et forbud mot Sink Bacitracin i Norge, er at en del markeder stenger sine dører. I enkelte importland er godkjenning avhengig av godkjenning i produsentlandet. Av hensyn til bedriftens eksportmuligheter og framtidsmuligheter, er det derfor nødvendig at godkjenningen i Norge opprettholdes.

Det er nødvendig med en restriktiv holdning til bruk av antibiotika. Faren for utvikling av resistens aktualiserer dette. Når vi likevel fremmer forslag om fortsatt godkjennelse av Sink Bacitracin i Norge, er det fordi det ikke kan påvises muligheter for kryss-resistens. Under Stortingets behandling av Matmeldingen, Innst. S. nr. 272 (96-97), og under behandlingen av Dok. nr. 8:73 (95-96), stemte et flertall i Stortinget mot at det innføres generelt forbud mot fôrantibiotika. Stortinget holdt en restriktiv linje, men ønsket ikke et generelt forbud, blant annet fordi enkelte fôrtilsetninger kan være positivt for dyrehelsen generelt.

Regjeringens begrunnelse for sitt forbud mot Sink Bacitracin er at EUs Landbruksministerråd har anvendt ”føre var”-prinsippet. Selv om produktet har vært i bruk på verdensbasis i mer enn 40 år – uten bivirkninger – benytter også den norske Regjering ”føre var”-prinsippet som begrunnelse. Samtidig tillates 3 antibiotiske fôr-tilskudd til kyllingproduksjon, definert som koksidiostatikum.

Alpharma finner ikke behandlingen i EU og i Norge å være i overensstemmelse med de gjeldende regler innen EU-kommisjonen så vel som i henhold til Forvaltningsloven i Norge, og tar følgelig rettslige skritt mot EU. Alpharma bringer også saken inn for World Trade Organization (WTO) med den begrunnelse at EUs vedtak har en handelspolitisk virkning som strider mot traktater som Norge er bundet av. Det vil være direkte galt av norske myndigheter å forby Sink Bacitracin mens denne prosessen pågår.

Sink Bacitracin som fôrtilskudd, klassifisert etter fôrvareloven, gis fortsatt unntak fra forbudet mot antibiotika i fôrtilskudd, og tillates fortsatt brukt i Norge.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen tillate fortsatt bruk av fôrtilskuddet Sink Bacitracin i Norge.

18. juni 1999.