Manglende oppfølging av Utjamningsmeldinga

Flere av forslagene til fordeling av inntekt og levekår fra Utjamningsmeldingen fikk flertall i Stortinget. Bl.a. gjelder det forslagene:

  • «Stortinget ber Regjeringen legge fram en handlingsplan som følger opp Utjamningsmeldinga og Stortingets behandling av denne, i løpet av våren 2001».

  • «Stortinget ber Regjeringen medvirke til at bruk av hospits som boligløsning for barnefamilier og enslige barn og ungdom opphører».

  • «Stortinget ber Regjeringen vurdere å innføre 30 pst. uføregrad som inngangsvilkår for uførepensjon».

  • «Stortinget ber Regjeringen fremme forslag for Stortinget som sikrer alvorlig syke økonomisk trygghet».

  • «Stortinget ber Regjeringen legge fram en stortingsmelding om fordeling av levekår for barn og unge i Norge».

Regjeringen Stoltenberg, som tok over regjeringsmakten i mars 2000, har dessverre i liten grad fult opp disse vedtakene. I forbindelse med Langtidsprogrammet for den neste fireårsperioden gjentok Regjeringen mange av tiltakene i Utjamningsmeldinga og kalte det en «Handlingsplan for sosial og økonomisk trygghet». Tiltakene i den såkalte handlingsplanen er heller ikke tidfestet. Mange av tiltakene er imidlertid overmodne fordi de hadde et flertall i Stortinget bak seg allerede i behandlingen av Utjamningsmeldinga i mars 2000.

Tiden er nå inne til å danne et bredt flertall for å hjelpe de aller fattigste i landet vårt. Valgkampen avdekket at det er langt større enighet om tiltak for fattige, enn det var da Stortinget den 29. mai 2001 drøftet Dokument nr. 8:69 (2000-2001) om strakstiltak for å bedre den økonomiske situasjonen for fattige barnefamilier fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Karin Andersen og Ågot Valle.