Forslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Øyvind Vaksdal, Gjermund Hagesæter, Arne Sortevik og Karin S. Woldseth om å sikre nødvendige midler til Statnett for å redusere risiko i kraftforsyningen på Vestlandet

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statnett har uttrykt sterk bekymring for kraftsituasjonen i Norge. Ifølge NVEs oversikt i uke 4 er fyllingsgraden i vannmagasinene 22,8 prosentpoeng under normalen. Situasjonen er verst på Vestlandet, ille på Østlandet og best i Nord-Norge. Statnett håper fortsatt Norge klarer vinteren uten rasjonering, men vil ikke utelukke det. NVE hevder at man ikke kan utelukke at rasjonering blir aktuelt. Etter et møte om kraftsituasjonen 22. januar 2003 opprettholder Statnett sitt syn, til tross for en mild periode med nedbør. Værutsiktene fremover tilsier kaldere vær.

Statnett har ansvaret for å koordinere produksjon og forbruk i kraftsystemet. NVE leder den nasjonale kraftforsyningsberedskapen. Disse har i dag ikke nødvendige økonomiske midler til å gripe inn med strakstiltak for å sikre kraftforsyningen i utsatte strøk. Dette er bekymringsfullt på bakgrunn av situasjonen på Vestlandet. Nettstrukturen og situasjonen i vannmagasinene på Vestlandet tilsier at det er spesielt stor fare for strømrasjonering i Hordalandsområdet. En krise med strømutkobling har betydelige samfunnskostnader og undergraver tilliten til dagens kraftmarked.

På bakgrunn av høye elpriser i vinter samarbeidet Statoil, Statnett og Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) om å sette opp et mobilt gasskraftverk på Kollsnes. Anlegget var beregnet å starte opp rundt 20. februar 2003 - ca. 4-6 uker fra signering av kontrakt. De har søkt og fått godkjent konsesjon for dette. Prosjektet er likevel forkastet da kraftprisene på Nordpool i det siste har sunket betydelig og derved gjort prosjektet ulønnsomt.

Redusert kraftpris på Nordpool betyr likevel ikke at kraftkrisen er avlyst i alle deler av landet. En reduksjon i kraftprisen på Nordpool reflekterer den endrede markedssituasjonen i Norden, og ikke nødvendigvis situasjonen på Vestlandet. Siden NVE/Statnett fortsatt mener det er overhengende fare for rasjonering, bør Stortinget være seg sitt ansvar bevisst og gi Statnett mulighet til å sette inn nødvendige tiltak. Risikoen for strømutkobling og de samfunnsøkonomiske konsekvenser må veies opp mot investeringsrisiko for å sette i drift et midlertidig gasskraftverk.

Et mobilt gasskraftverk er et tiltak for å bøte på en ekstraordinær situasjon. Det omtalte anlegget kan forsyne mellom 50 000 og 60 000 husstander med strøm. Produksjonen er for liten til å kunne påvirke strømprisen, men vil øke leveringssikkerheten i regionen. Det er betydelige faste kostnader ved kraftverket, og det er anslått at kraftverket bør ha en minimum operasjonstid på 4 måneder med en kraftpris på rundt 45 øre/kWh for å være lønnsomt. Det er en utfordring at perioden strekker seg inn mot sommeren, siden kraftprisene da som regel er langt under 45 øre/kWh. Et raskt anslag hvor markedsprisen for kraft ligger på 35 øre/kWh i snitt i perioden og hvor 4 måneders produksjon tilsvarer 0,4 TWh, viser at staten risikerer en kostnad på rundt 40 mill. kroner. Dersom kraftprisen faller til 25 øre/kWh koster den "forsikringen" 80 mill. kroner. Skulle derimot kraftprisene i snitt ligge rundt 45 øre eller mer pr. kWh har dette ikke kostnader for staten.

Dersom Statnett fortsatt vurderer at gasskraftverkets ekstra produksjon er nødvendig for å garantere kraftforsyningen på Vestlandet, må Stortinget sørge for at Regjeringen gir Statnett/NVE fullmakt og ressurser til å garantere for Statoils investering.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest mulig gi instruks og ressurser til Statnett/NVE slik at risiko rundt kraftforsyningen på Vestlandet reduseres ved at Statoils planer om et midlertidig gasskraftverk på Kollsnes kan realiseres.

23. januar 2003