Forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Lodve Solholm, Torbjørn Andersen og Per Sandberg om å gjeninnføre kravet om arbeidstillatelse for utenlandske sjøfolk på skip under fremmed flagg i fart med last og passasjerer mellom norske havner

Til Stortinget

Begrunnelse

Regjeringen har med virkning fra 1. januar 2005 endret utlendingsforskriften slik at det nå er gjort unntak for krav om arbeidstillatelse for utenlandske sjøfolk på skip under fremmed flagg i fart med last og passasjerer mellom norske havner. En konsekvens av dette er at det nå er fritt frem for utenlandsk arbeidskraft på skip i fart på norskekysten.

Situasjonsbeskrivelse

Frem til 1. januar 2005 har det for norsk innenriksskipsfart eksistert et krav om arbeidstillatelse for alle utenlandske sjøfolk som ikke er EØS-borgere. Det har imidlertid ikke vært praktisert noe krav om arbeidstillatelse overfor utenlandske arbeidstakere på utenlandske skip i norsk innenriksfart. Det har fra flere hold kommet påtrykk om at regelverket knyttet til arbeidstillatelse skal håndheves. Bakgrunnen er en uryddig situasjon som har skapt uheldige konkurranseforhold som rammer norske sjøfolk.

Ved behandlingen av skipsfartsmeldingen "Vilje til vekst - for norsk skipsfart og de maritime næringer", St.meld. nr. 31 (2003-2004), Innst. S. nr. 267 (2003-2004), var forslag til endringer av utlendingsforskriften ute på høring. Fremskrittspartiet og Senterpartiet fremholdt under behandlingen av skips­farts­meldingen at partiene ville ta stilling til saken etter at høringsrunden var avsluttet. Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremholdt under komitebehandlingen at:

"Etter medlemene i komiteen frå Arbeidarpartiet og Sosialistisk Venstreparti sitt syn vil Regjeringa sitt opplegg undergrave norsk innanriks skipsfart. Desse medlemene er difor mot den varsla endringa. Desse medlemene fremmer fylgjande forslag:

"Stortinget ber Regjeringa stoppe forslag til endringar av utlendingsforskrifta om arbeidsløyve for utanlandske mannskap på utanlandske skip i norsk innanriksfart.""

Fremskrittspartiet har konkludert i saken og ønsker å gjeninnføre kravet om arbeidstillatelse hjemlet i utlendingsforskriften. Begrunnelsen er å skape holdbare konkurransevilkår for norske sjøfolk og norske rederier under norsk flagg. De fleste land i verden har restriksjoner på adgangen til å frakte last og passasjerer mellom innenrikske havner.

Konklusjon

Forslagsstillerne mener at kravet om arbeidstillatelse for utenlandske sjøfolk på skip under fremmed flagg i fart med last og passasjerer mellom norske havner må gjeninnføres for å skape holdbare konkurransevilkår for norske sjøfolk og norske rederier under norsk flagg.

I de fleste OECD-land er det slik at kystfarten helt eller delvis er reservert selskaper som bruker skip med landets flagg og sjøfolk. Det er gode grunner som taler for å se kystfarten som en del av innenlandsk økonomi, og i tillegg får man ingen uthuling av flaggstatsprinsippet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen gjeninnføre kravet om arbeidstillatelse for utenlandske sjøfolk på skip under fremmed flagg i fart med last og passasjerer mellom norske havner i utlendingsforskriften innen 1. juli 2005.

12. mai 2005