Forslag fra stortingsrepresentantene Anders Anundsen, Jon Jæger Gåsvatn, Åse Schmidt og Bård Hoksrud om å fjerne kravet til tvungent medlemskap i studentsamskipnaden for rett til å avlegge eksamen ved universiteter og høyskoler

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En studentsamskipnad skal i henhold til lov av 28. juni 1996 ta seg av interesser som knytter seg til studentenes velferdsbehov, jf. § 4. Loven forutsetter også at det er tvungent medlemskap i studentsamskipnaden, jf. § 12. Studenter må betale semesteravgift til studentsamskipnaden for å ha rett til å avlegge eksamen ved universitet og høyskole. Det kan gis unntak fra slik plikt ved de private høyskolene.

Etter forslagsstillernes syn må det stilles særlig strenge krav til at studentsamskipnadene forholder seg til å arbeide innenfor det begrensede område loven legger opp til, så lenge det er nær sammenheng mellom semesteravgiften til samskipnadene og retten til avleggelse av eksamen.

Forslagsstillerne er imidlertid kjent med at studentsamskipnadene i stadig større grad engasjerer seg i politiske spørsmål som ligger langt utenfor det som vil være naturlig for ivaretakelse av studentenes interesser. Studenter er en meget sammensatt gruppe med svært ulike politiske ståsteder, og det er forslagsstillernes mening at studentsamskipnader med tvungent medlemskap ikke skal involvere seg i politiske spørsmål ut over det som er naturlig for ivaretakelse av studenters rettigheter.

En kan tenke seg en rekke ulike politiske områder som studentsamskipnader kan tenkes å ville ha en oppfatning om til tross for at det ligger utenfor kjerneområdet til samskipnaden. Eksempelvis har Studentsamskipnaden i Trondheim ifølge NRK (NRK Trøndelag 11. januar 2006) vedtatt en boikott eller boikottoppfordring av Israelske varer. Dette har fått store konsekvenser for en av studentene ved NTNU, som ikke vil stå bak Studentsamskipnadens politiske standpunkt. Han har meldt seg av eksamen og bedt om tilbakebetaling av semesteravgiften fordi han ikke vil støtte Studentsamskipnadens boikottstandpunkt.

Det vil bli en uholdbar situasjon om enkeltstudenter skal tvinges til å betale en medlemsavgift til studentsamskipnader som aktivt arbeider for en politikk som vedkommende student er mot. Dette kan få radikale samvittighetsmessige konsekvenser for den enkelte student.

Etter forslagsstillernes mening kan det ikke tillates et system som legger opp til at et knapt flertall i studentsamskipnadene kan innta et konkret politisk standpunkt og arbeide for eksempelvis boikott av Israel eller andre politiske saker uten tilknytning til studentaktuelle saker.

Det gjelder lovbestemte rammer for studentsamskipnadenes virke gjennom eksisterende lov, men det foreligger ingen aktuelle sanksjonsmuligheter mot studentsamskipnader som går ut over det interessefelt de er ment å ivareta. Derfor mener forslagsstillerne at det er nødvendig å endre det tvungne medlemskapet på en slik måte at studenter som ønsker det, kan betale en eksamensavgift direkte til universitetet eller høyskolen for å få rett til avleggelse av eksamen, istedenfor å betale beløpet til en medlemsorganisasjon som er meningsbærende i studentsamfunnet.

Det er en forutsetning at avgiften for rett til avleggelse av eksamen ikke er høyere enn avgiften til Studentsamskipnaden.

Forslag

På bakgrunn av ovenstående fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag for å oppheve kravet til tvungent medlemskap i studentsamskipnader, for å få rett til avleggelse av eksamen ved universitet og høyskole.

19. januar 2006