Forslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Ivar Kristiansen og Petter Løvik om en handlingsplan for å hindre forsyningskrise i kraftforsyningen til Trøndelag og Møre og Romsdal

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Statnett SF advarer om at vi om få år kan stå overfor en kraftkrise i Midt-Norge. I 2010 er kraftunderskuddet i denne delen av landet anslått til å utgjøre 9 TWh. Dette tilsvarer det samlede årsforbruket i Oslo. Det er i dag ikke tilstrekkelig linjenett til å kunne bringe inn en slik kraftmengde fra andre deler av landet. Bedring av linjenettet til regionen kan tidligst være ferdig i 2012. Kabler fra andre deler av landet er dessuten ingen langsiktig løsning, siden kraftbalansen også er anstrengt andre steder. Statnett SF peker derfor på at det eneste som løser problemet, er økt kraftproduksjon.

Årsaken til den varslede krisen er økende forbruk av elektrisk kraft i Møre og Romsdal og i Trøndelag, særlig på grunn av etablering av ny, kraftkrevende industri som Norsk Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra, ilandføringen av gassen fra Ormen Lange i Nyhamna, og Hustadmarmors fabrikk i Elnesvågen, i Fræna. Samtidig har ikke kraftproduksjonen i regionen eller kapasiteten i kraftnettet økt tilsvarende.

Fra og med 2008 vil Norsk Hydros gassterminal på Aukra være i drift. Det samme vil Norsk Hydros nye aluminiumsverk på Sunndalsøra være. De alene vil trenge 6 TWh i et marked der det knapt er mulig å øke produksjonen av strøm i det hele tatt.

Konsekvensene av en krise i kraftforsyningen til Midt-Norge vil være svært alvorlige, både for næringslivet og for husholdningene. Bedrifter kan måtte legge ned eller flytte produksjonen, og arbeidsplasser kan gå tapt. En kraftkrise kan medføre produksjonsstans på Norsk Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra, på Hustadmarmor eller til og med Ormen Lange-anlegget. Det siste vil kunne rokke ved Norges tillit som gassleverandør til det øvrige Europa.

I årene 2008 til 2012 kan det som kalles et ”eget prisområde” for Midt-Norge, bli innført. Kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett SF sier til Adresseavisen 19. januar 2006 at det er reell fare for at prisen på elektrisk kraft kan bli markant høyere i Trøndelag og Møre og Romsdal enn i resten av landet. Høyere strømpriser er trolig det første forbrukerne vil møte når strømforsyningen blir usikker. For mange husholdninger kan dette medføre økte økonomiske problemer.

Samtidig som både Statnett SF og de ledende kraftprodusentene i Midt-Norge slår fast at økt kraftproduksjon er det eneste langsiktige tiltak som kan avhjelpe en forsyningskrise i Midt-Norge, har Regjeringen stanset tiltak som ville ha kunnet øke kraftproduksjonen gjennom å si nei til et norsk/svensk grønt sertifikatmarked for økt produksjon av elektrisk kraft fra nye fornybare energikilder, og dessuten stilt særnorske og svært kostbare krav om CO2-håndtering for at nye gasskraftverk i regionene skal få utslippstillatelse. Nei til grønne sertifikater og krav om kostbar CO2-rensing for gasskraft gjør det ekstra vanskelig å øke kraftproduksjonen slik at en kraftkrise kan unngås.

Siden det tar tid å bygge både ny produksjonskapasitet og å styrke linjenettet, haster det med konkrete tiltak. Det er derfor behov for raskt å få på plass en handlingsplan som kan avverge de mer alvorlige konsekvenser av en kraftkrise i denne regionen. Regjeringen bør derfor fremme en slik handlingsplan for Stortinget så raskt som det er praktisk mulig.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme en handlingsplan med konkrete tiltak for å avverge en forsyningskrise i kraftforsyningen til Trøndelag og Møre og Romsdal, og legge denne frem for Stortinget i vårsesjonen 2006.

16. mars 2006