Representantforslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Vigdis Giltun, Jan Henrik Fredriksen og Harald Valved om tilleggsbevilgninger til de regionale helseforetakene

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:83 (2007-2008)
  • Dato: 13.03.2008
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er kommet en rekke signaler som tyder på at den økonomiske situasjonen ved de regionale helseforetakene er av en slik art at det vil måtte gå ut over pasientbehandlingen. Ved styremøte i helseforetak Ullevål ble det blant annet foreslått tiltak som forslagsstillerne vil kalle dramatiske, herunder nedleggelse av Oslo kommunale legevakt. Forslagsstillerne vil vise til lignende eksempler fra samtlige helseregioner.

Forslagsstillerne viser videre til at sykepleiere og annet helsepersonell føler situasjonen på kroppen, noe som fører til økt sykefravær, og i enkelte tilfeller til oppsigelse. Sykepleier Lona Gamst har stått frem i media, blant annet i Tabloid på TV2, med sin historie, for å sette et fokus på sykepleieres opplevelse av situasjonen.

I fjor steg antallet syke mennesker som venter i helsekø med 20 000, noe som førte til at det totale antallet er 220 000 mennesker. Når man nå får signaler om kuttforslag og innsparingskrav som innebærer en nedbemanning av både personell og sengeposter, vil dette måtte medføre, slik forslagsstillerne ser det, at ventelistene øker.

Innsparingskravene for inneværende år er svært betydelige, og forslagsstillerne viser til Dagbladets artikkel fra 8. mars 2008 hvor det vises til de kutt som må foretas ved de åtte største sykehusene, fordelt på samtlige fire helseregioner. Det vises her til kutt som blant annet rammer barn, hjertepasienter, kreftbehandling og psykiatri. Det er, slik forslagsstillerne ser det, liten tvil om at kuttene kommer til å ramme pasienter.

Forslagsstillerne viser videre til St.prp. nr. 44 (2006-2007) hvor det ble fremmet forslag om tilleggsbevilgninger til de regionale helseforetakene med nærmere 800 mill. kroner. Begrunnelsen for forslaget i proposisjonen var følgende:

"Både Helse Øst RHF, Helse Sør RHF og Helse Vest RHF har igjennom budsjettprosessen for 2007 identifisert vesentlig større utfordringer enn tidligere år og har meldt om at det fordrer store omstillingstiltak for å kunne nå resultatkravet for 2007. I Helse Midt-Norge RHF og Helse Nord RHF er utfordringsbildet for 2007 så omfattende at regionene har meldt at det ikke vil kunne la seg gjøre å nå eiers resultatkrav uten så omfattende strukturelle grep at det vil ha store negative konsekvenser for pasienttilbudet."

Slik forslagsstillerne tolker signalene som er kommet fra de ulike helseregionene, knyttet til budsjettåret 2008, vil det være tilnærmet umulig at de krav som er stilt til den økonomiske situasjonen, ikke vil medføre store konsekvenser for pasientbehandlingen. Vi ser allerede i dag at det er store geografiske forskjeller knyttet til blant annet bruk av legemiddel og bruk av pet-scan av kreftpasienter. Forslagsstillerne vil i denne sammenheng også vise til Magnussen-utvalget, som påviser store geografiske skjevfordelinger når det gjelder bevilgningene mellom de ulike helseregionene. Forslagsstillerne vil understreke og anmode Stortinget om at skjevfordelingen må rettes opp, senest i statsbudsjettet for 2009. Dette må gjøres slik at de underfinansierte regionene får tilført økte midler, og ikke ved at det tas midler fra andre regioner.

Forslagsstillerne vil understreke behovet for strukturendringer innenfor sykehussektoren. Slik forslagsstillerne ser det, er det nødvendig at strukturendringene og de tiltak som er nødvendige på lengre sikt gis fornuftige rammevilkår, dette gjelder både tid og økonomi. Forslagsstillerne mener derfor det må arbeides langsiktig med å gjennomføre fornuftige tiltak for omstrukturering i norsk sykehussektor, for å unngå at endringene rammer pasientbehandlingen.

Forslagsstillerne vil understreke behovet for friske midler på nåværende tidspunkt, slik at pasienttilbudet ikke blir forverret som følge av manglende økonomi hos de regionale helseforetakene.

Forslagsstillerne viser videre til helseminister Sylvia Brustads redegjørelse for Stortinget 26. februar 2008, hvor hun uttalte:

"Det kan nå se ut til at sjukehusa samlet sett vil gå med et underskudd på om lag 1,5 mrd. kroner i 2007 sett i forhold til resultatkravet, men her må jeg understreke at vi ikke har de endelige tallene ennå."

Forslagsstillerne er av den oppfatning at det vil være nødvendig med en styrking av de regionale helseforetakenes inneværende års budsjett med 1,5 mrd. kroner. Dette vil etter forslagsstillernes syn forhindre de følger for pasientbehandlingen som signalene som er kommet, påpeker.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

På statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

732

Regionale helseforetak

72

Tilskudd Helse Sør-Øst RHF, økes med

839 100 000

73

Tilskudd Helse Vest RHF, økes med

280 650 000

74

Tilskudd Helse Midt-Norge RHF, økes med

203 100 000

75

Tilskudd Helse Nord RHF, økes med

177 150 000

13. mars 2008