Søk

3. Komiteens merknader

3.1 Innledning

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kari Henriksen, Frode Jacobsen og Kirsti Leirtrø, fra Høyre, lederen Peter Frølich og Svein Harberg, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Rødt, Seher Aydar, fra Venstre, Grunde Almeland, og fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, viser til redegjørelsen fra justis- og beredskapsminister Emilie Mehl, gitt til Stortinget 14. juni 2023, om oppfølgingen av 25. juni-utvalgets rapport (lagt frem for offentligheten 8. juni 2023) samt særskilt melding fra EOS-utvalget om Etterretningstjenestens rolle i 25. juni-saken.

Komiteen vil behandle den særskilte meldingen og redegjørelsen sammen, og gjennom dette arbeidet vurdere myndighetenes håndtering før, under og etter angrepet 25. juni, vurdere regjeringens rolle og ansvar, og behandle politiske tiltak i oppfølgingen av 25. juni-utvalgets rapport.

3.2 Avgrensninger

Komiteen understreker at det er kontroll- og konstitusjonskomiteens rolle å føre kontroll med regjeringen og forvaltningen, vurdere regjeringens politiske og konstitusjonelle ansvar, og behandle rapporter/meldinger fra Stortingets eksterne kontrollorganer som (blant andre) EOS-utvalget. Det er ikke komiteens rolle å etterforske eller ta stilling til straffansvar. Om komiteens medlemmer i det følgende omtaler angrepet som et terrorangrep, er det uttrykk for en politisk mening om hvordan de faktiske hendelsene fremstår og oppfattes, og med klar forståelse om at påtalemyndigheten er uavhengig og at det er domstolene som avgjør hvorvidt tiltalte skal dømmes for brudd på straffelovens terrorbestemmelser.

Komiteen understreker også at EOS-utvalgets rapport undersøker om Etterretningstjenesten har holdt seg innenfor Stortingets lovgivning i sitt arbeid. Komiteen tar til etterretning at EOS-utvalget konkluderer med at det ikke foreligger tegn på ulovlig metodebruk. Det er likevel endelig opp til domstolene å vurdere om det foreligger såkalt provokasjon som kan få betydning for straffesaken.

3.3 Kort om komiteens tidsbruk

Komiteen viser til at saken har vært under behandling i komiteen siden høsten 2023. Saken har vært tidkrevende som følge av at det er gjennomført åpne og lukkede høringer, med tilhørende gjennomgang og delvis avgradering av referater fra de lukkede høringene. I tillegg har komiteen funnet det hensiktsmessig å vente på konklusjonene fra EOS-utvalgets arbeid, for å kunne se funn og konklusjoner i denne i sammenheng med behandlingen av justis- og beredskapsministerens redegjørelse.