2. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at de foreslåtte endringer i stor grad er tilpasninger som er nødvendige som følge av den nye kommuneloven. Komiteen er enig med departementet i at det er mest naturlig at det nye kommunestyret foretar valg av forliksrådsmedlemmer og utvalg til lagrettemedlemmer m.v. Komiteen har ingen innvendinger til de nye fristene for valg av henholdsvis forliksrådsmedlemmer og lagrettemedlemmer m.v. som foreslås i proposisjonen. Komiteen har merket seg at man i forslaget har tatt hensyn til behovet for opplæring av forliksrådsmedlemmene. Komiteen har også merket seg at departementet ved en senere anledning vil vurdere muligheten for å forenkle valgreglene.

       Komiteen har for øvrig ingen merknader til forslagene i proposisjonen.

       Ved brev fra Justisdepartementet av 10. mai 1995 er komiteen gjort oppmerksom på at det ved en inkurie er foreslått en ny § 141 i domstolloven både i Ot.prp. nr. 4 (1994-1995) og i Ot.prp. nr. 25 (1994-1995) . Begge lovendringene er vedtatt av Stortinget. Den førstnevnte endringen (nedenfor omtalt som § 141 I) ble sanksjonert 7. april 1995 (lov av 7. april 1995 nr. 15) og trådte i kraft straks. Den sistnevnte endringen (nedenfor omtalt som § 141 II) er foreløpig ikke sanksjonert.

       Når § 141 II trer i kraft, vil § 141 I formelt bli opphevet. Dette var ikke tilsiktet. Komiteen foreslår at denne feilen blir rettet opp i forbindelse med Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 52 (1994-1995) . Det kan gjøres ved at de to bestemmelsene vedtas på nytt. Det er en rekke steder i lovverket henvist til § 141 I. Denne bestemmelsen bør derfor fortsatt være § 141. § 141 II kan da tas inn i domstolloven som en ny § 142.

       I forhold til lovutkastet i Ot.prp. nr. 52 (1994-1995) er det etter dette til slutt i avsnitt I om endringer i domstolloven inntatt følgende:

§ 141 skal lyde:

       Når ikke annen fremgangsmåte er fastsatt i eller i medhold av lov, gis muntlig forsikring ved at den som tar imot forsikringen, spør: « Forsikrer De at... » Til dette svarer den som skal gi forsikring, stående: « Det forsikrer jeg. »

       Når forsikring gis skriftlig, brukes disse bekreftelsesord: « Det forsikrer jeg. »

Ny § 142 skal lyde:

       Kongen kan gi nærmere regler om bruk av kapper og annet antrekk under rettsmøter for dommere og rettens personale for øvrig, advokater og aktorer og andre representanter for påtalemyndigheten.

       Videre er det gjort en tilføyelse til ikrafttredelses- og overgangsbestemmelsene i avsnitt VI nr. 1 slik at avsnitt VI nr. 1 blir lydende:

1. Endringene i domstolloven trer i kraft straks. Endringene i domstolloven §§ 141 og 142 trer likevel i kraft fra den tiden Kongen fastsetter. For øvrig trer loven her i kraft 1. august 1995.