11. Forholdet mellom påstand og dom

Retten er ikke bundet av påtalemyndighetens påstand om hvilken type straff som skal idømmes, og i hvilket omfang. Derimot kan inndragning bare idømmes når det er lagt ned påstand om det, og inndragning kan ikke idømmes i større utstrekning enn påstått, jf. straffeprosessloven § 38 annet ledd tredje punktum.

Utvalget mener at inndragning fortsatt bare bør kunne idømmes hvis det er lagt ned påstand om det. Derimot foreslår utvalget at retten bør kunne idømme inndragning i større utstrekning enn påtalemyndigheten har påstått.

Blant høringsinstansene er det flere som er positive til forslaget. Oslo byrett går imot forslaget, mens andre ønsker noen begrensninger i rettens kompetanse.

Etter departementets syn er betenkelighetene med å gi retten kompetanse til å idømme inndragning selv om det ikke er lagt ned påstand om det, mindre enn utvalget synes å mene. Departementet foreslår at retten får adgang til å idømme inndragning selv om påtalemyndigheten ikke har lagt ned påstand om det.

Departementet er enig med utvalget i at retten bør kunne idømme inndragning ut over påtalemyndighetens påstand. Dette er en naturlig konsekvens av at retten skal kunne idømme inndragning selv om det ikke er påstått.

Komiteens merknader

Komiteen legger vekt på at retten bør ha muligheter til å se alle strafferettslige reaksjoner i sammenheng. Komiteen støtter derfor departementets forslag om at rettens kompetanse utvides til å kunne idømme inndragning selv om påtalemyndigheten ikke har lagt ned påstand om det, og til å kunne idømme inndragning ut over påtalemyndighetens påstand.

Komiteen vil understreke at siktede i de tilfeller retten bruker disse mulighetene må få adgang til å uttale seg og få en passende utsettelse av hensyn til vedkommendes forsvar.