Vedlegg 1: Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til finanskomiteen, datert 9. april 2002

Ot.prp. nr. 39 (2001-2002) - enkelte inkurier

1.

Det vises til Ot.prp. nr. 39 (2001-2002) om lov om registrering av finansielle instrumenter (verdipapirregisterloven) som ble fremmet for Stortinget 8. mars 2002. I ettertid har departementet blitt oppmerksom på enkelte inkurier i proposisjonsteksten som vil bli omtalt nærmere i det følgende.

2.

I kapittel 18.2 drøftes et forslag om å innføre en flaggegrense på 5 pst. i verdipapirhandelloven § 3-2. Høringsuttalelsen til Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) er ikke omtalt i avsnitt 18.2.3 om høringsinstansenes merknader. Høringsuttalelsen endrer imidlertid ikke departementets vurderinger. Høringsuttalelsen følger vedlagt. FNHs høringsmerknad er nærmere omtalt i vedlegg til dette brev.

3.

I kapittel 18.3 drøftes et forslag om å endre definisjonen av oppgjørsvirksomhet i verdipapirhandelloven § 1-5. Høringsuttalelsen til Oslo Børs er ikke omtalt i avsnitt 18.3.3 om høringsinstansenes merknader. Høringsuttalelsen endrer imidlertid ikke departementets vurderinger. Høringsuttalelsen følger vedlagt. Oslo Børs’ høringsuttalelse er nærmere omtalt i vedlegg til dette brev.

4.

Departementet har for øvrig blitt gjort oppmerksom på enkelte henvisningsfeil og skrivefeil i proposisjonsteksten som for ordens skyld nevnes i det følgende:

  • På side 53 høyre spalte skal henvisningen til lovforslaget § 5-1 annet ledd være til lovforslaget § 5-2 annet ledd.

  • På side 79 venstre spalte skal henvisningen til verdipapirhandelloven (vphl.) § 2-15 være til verdipapirsentralloven (vpsl.) § 2-15.

  • På side 157 skal omtalen av § 4-1 første, annet og tredje ledd forstås som omtale av § 4-1 tredje ledd første, annet og tredje punktum.

  • På side 157 skal omtalen av fjerde og femte ledd forstås som omtale av femte og sjette ledd. For øvrig er det vist til at børs under nærmere omstendigheter kan eie 25 pst. av aksjene i et verdipapirregister under omtalen av tredje ledd. Det riktige skal være at et verdipapirregister i slike tilfeller skal kunne eie inntil 25 pst. av aksjene i et annet verdipapirregister.

  • På side 161 under omtalen av endringen i verdipapirhandelloven § 9-4 uttales at det foreslås en endring i fjerde ledd. Det foreslås imidlertid en endring i tredje ledd.