4. Oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak nr. 355

4.1 Sammendrag

Forslaget til endring av § 16 er en oppfølging av stortingsbehandlingen av St.meld. nr. 17 (2000-2001) og anmodningsvedtak 355 datert 23. april 2001, hvor Stortinget ba Regjeringen om å foreta en gjennomgang av regelverket for å beskytte mot kjønnsbasert forfølgelse.

Med "kjønnsbasert forfølgelse" forstås forfølgelse på grunn av kjønn. Både kvinner og menn kan bli utsatt for denne type forfølgelse. Foruten forslaget om en forskriftshjemmel i § 16, arbeider departementet med en rekke tiltak vedrørende kjønnsbasert forfølgelse. Disse er nærmere omtalt i meldingen.

4.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er positiv til Regjeringens arbeid for at kjønnsbasert forfølgelse skal være en reell asylgrunn, og mener dette må nedfelles i den nye forskriften.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti støtter Regjeringens arbeid for å tydeliggjøre at kjønnsbasert forfølgelse er en reell asylgrunn.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser også til UDIs arbeid med å lage kjønnsspesifikk statistikk, og mener dette er avgjørende for å få et godt beslutningsgrunnlag. Flertallet mener det er behov både for å sikre kvinners rettsstilling i asylsaker og for å gjøre asylprosedyren mer kjønnssensitiv. Spesielt er det viktig å gi informasjon om hvilke rettigheter en har, slik at all informasjon som er relevant kommer frem så fort som mulig i saksbehandlingen. Flertallet viser i den anledning til uttalelser fra UDI som viser at det legges mindre vekt på forhold som kan regnes som kjønnsbasert forfølgelse i tilfeller der informasjonen ikke legges frem med en gang. Flertallet viser til at svært mange opplever forhold som kan tilskrives kjønnsbasert forfølgelse som svært nedverdigende. Det er derfor etter flertallets oppfatning forståelig at denne type informasjon først fremkommer sent i asylprosessen.

Flertallet understreker at myndighetene må sikre kvinner som får opphold på slikt grunnlag, trygghet mot videre forfølgelser etter at de er kommet til landet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, ber Regjeringen snarest utarbeide og legge fram forslag til tiltak for å beskytte personer som er utsatt for kjønnsbasert forfølgelse.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at Regjeringen aktivt arbeider for både å forhindre kjønnsbasert forfølgelse i Norge og for å tydeliggjøre at kjønnsbasert forfølgelse danner grunnlag for asyl i Norge. Disse medlemmer viser til at Regjeringen tidligere i år nedsatte en hurtigarbeidende arbeidsgruppe for å gjennomgå regelverk og praksis i saker som gjelder trusler og vold i familier der den som står bak handlingen ikke er norsk statsborger. Denne gruppen ble videre bedt om å komme med forslag til forbedringer av regelverket i den grad gruppen fant dette hensiktsmessig og nødvendig. Arbeidsgruppens rapport ble overlevert til Regjeringen den 17. mai 2002, og disse medlemmer viser til at Regjeringen har lagt fram sine forslag til tiltak på området.