17. Fristen for overordnet påtalemyndighet til å omgjøre påtalevedtak

17.1 Sammendrag

Klagerett over påtalevedtak gjelder som utgangspunkt også for den som vedtaket retter seg mot (den mistenkte eller siktede), men har særlig betydning for den fornærmede og andre som har vært skadelidende. Etter straffeprosessloven § 75 annet ledd gjelder det en frist på 3 måneder for å omgjøre beslutninger om å unnlate påtale eller om å frafalle en påbegynt forfølgning.

I den senere tiden har mediene omtalt flere saker der fornærmedes rettidige klage over statsadvokatens vedtak om å innstille straffeforfølgning, ikke er blitt realitetsbehandlet. Klagene har av ulike grunner ikke blitt ekspedert videre så hurtig at riksadvokaten har kunnet ta stilling til klagene innen tre måneder, og riksadvokaten har lagt til grunn at § 75 annet ledd da er til hinder for å gjenoppta forfølgningen. Synspunktet er omdiskutert i juridisk teori.

I høringsnotatet antok departementet at en klage som er inngitt innen fristen, kan og skal realitetsbehandles uten at de aktuelle fristreglene er til hinder for dette. Departementet foreslår å presisere dette i loven. Samtidig foreslås en frist på tre måneder for overordnet påtalemyndighet til å behandle klagen.

Flere høringsinstanser støtter forslaget i høringsnotatet. Bare Asker og Bærum politidistrikt går imot. Enkelte høringsinstanser tar opp andre spørsmål i tilknytning til omgjøring som dels innebærer en innsnevring av omgjøringsadgangen, og dels en utvidelse.

Det foreslås etter dette å presisere i loven at §§ 74 og 75 ikke er til hinder for at en rettidig klage skal realitetsbehandles. Den mistenkte skal underrettes om klagen. Departementet foreslår at 3-måneders fristen også skal gjelde der påtalevedtaket er truffet av feil påtalemyndighet.

17.2 Komiteens merknader

Komiteen støtter forslaget.