Vedlegg 1: Brev fra Utenriksdepartementet til Stortinget, datert 16. februar 1999.

Fremleggelse av en Stortingsproposisjon om den institusjonelle avtalen med EU om Schengen.

Jeg viser til vår telefonsamtale angående fremleggelse av en Stortingsproposisjon om den avtale som er fremforhandlet med EU om institusjonelle løsninger for fortsatt norsk og islandsk deltakelse i Schengen-samarbeidet etter dets integrering i EU. For å kunne sikre kontinuerlig norsk deltakelse i Schengen-samarbeidet også etter integreringen, vil det være nødvendig at Stortinget behandler proposisjonen i løpet av april d.å. Bakgrunnen for dette er signaler som nylig er kommet fra EU om at fremdriften i EU-landenes ratifikasjonsprosess gjør det sannsynlig at Amsterdamtraktaten vil tre i kraft allerede 1. mai 1999, og ikke som tidligere antatt først på et senere tidspunkt sommeren 1999. Utenriksdepartementet tar på denne bakgrunn sikte på å fremlegge proposisjonen om avtalen 26. mars d.å. Under forutsetning av Stortingets samtykke til å inngå avtalen, må foredrag om undertegning behandles i Statsråd senest 30. april d.å.

Når Amsterdam-traktaten trer i kraft, vil Norge og Island ikke ha grunnlag for fortsatt deltakelse i Schengen-samarbeidet uten at den fremforhandlede avtalen med EU blir undertegnet. Undertegningen forutsettes å finne sted straks Amsterdam-traktaten har trådt i kraft. Reglene om virksomheten i det fellesorgan som skal opprettes mellom Norge, Island og EU, skal etter avtalen gis midlertidig anvendelse fra undertegningen. Dette vil gi det nødvendige grunnlag for fortsatt norsk og islandsk deltakelse inntil avtalen trer i kraft.

Avtalen med EU om Schengen inneholder et vedlegg som beskriver avtalens anvendelsesområde. Regjeringen tar sikte på å forelegge innholdet i vedlegget for Stortinget i form av en melding, samtidig med proposisjonen om avtalen. Stortinget har allerede tatt stilling til det meste av dette regelverket gjennom behandlingen av St.prp. nr. 42 (1996-97) om Schengen-samarbeidsavtalen. Meldingen vil derfor i hovedsak redegjøre for nytt Schengen-regelverk som er vedtatt fra samarbeidsavtalen ble undertegnet 19. desember 1996.

Regjeringen har ikke forhandlet med EU om det materielle innholdet i det regelverk som skal inngå i vedlegget til avtalen. Vedlegget skal samsvare med det Schengen-regelverk som skal integreres i EU. EU er i ferd med å gjennomgå Schengen-regelverket bl.a. med sikte på at tidligere regelverk som er blitt erstattet av nyere regelverk ikke skal integreres. Vedtaket i EUs Råd om hvilket regelverk som skal integreres, ventes fattet i tilknytning til Amsterdam-traktatens ikrafttredelse. Først da vil den nøyaktige utformingen av vedlegget til avtalen med EU om dens materielle virkeområde kunne fastlegges i drøftelser mellom EU, Norge og Island. Stortinget vil bli informert så snart dette er klarlagt.