3.1 Sammendrag

Regjeringen legger opp til at Norge skal delta aktivt i internasjonal skogpolitikk. Norge kan bidra konstruktivt til utvikling av bærekraftig skogbruk globalt. Det er dessuten viktig å sikre at internasjonale avtaler ivaretar norske interesser.

Regjeringen vil legge vekt på anbefalinger fra skogpanelet og konvensjonen om biologisk mangfold i bistandspolitiske vurderinger. Miljø- og naturressursforvaltning skal prioriteres høyt i norsk multilateral og bilateral bistand. Skogtiltak er sentrale i dette.

Regjeringen vil legge vekt på at skogrelatert bistand siktes inn mot arbeid som bygger opp under mottakerlandenes utvikling og gjennomføring av helhetlige nasjonale skogprogram, der kriterier og indikatorer som både omfatter vern og bærekraftig bruk av skog inngår.

Regjeringen har bestemt at Norge i årene som kommer skal ta del i koordineringen av den paneuropeiske samarbeidsprosessen for beskyttelse av Europas skoger.

Regjeringen vil styrke og utvikle det nordiske samarbeidet om skogspørsmål. Et godt nordisk samarbeid vil være til stor nytte i internasjonale skogpolitiske sammenhenger.

Regjeringen ser det som hensiktsmessig at de FN-organisasjonene som arbeider med skogspørsmål blir tillagt et betydelig oppfølgingsansvar for de internasjonale prosessene. Regjeringen ser det som særlig viktig å støtte opp under dette skogrelaterte arbeidet i FAO.

Regjeringen vil i samarbeid med skogbruket og skogindustrien arbeide for at den norske skogsektoren kan oppvise troverdig dokumentasjon, og bidra til at denne gjøres kjent internasjonalt.

3.2 Komiteens merknader

Internasjonalt samarbeid

Komiteen har merket seg at Regjeringen legger opp til at Norge skal delta aktivt i det internasjonale skogpolitiske arbeidet. Komiteen mener at det vil være viktig å få på plass en egen internasjonalt rettslig bindende avtale om skog, under de forutsetninger meldingen trekker opp. Det er knyttet mangesidige nærings- og miljøverninteresser til skogforvaltningen globalt og nasjonalt. En egen internasjonal avtale vil kunne bidra til å klargjøre og balansere internasjonale prioriteringer og utviklingen av nasjonal skogpolitikk.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at det årlig globalt forsvinner skog på et areal i størrelsesorden halvparten av Norges fastland. Samtidig viser meldingen at i Afrika står f.eks trevirke for ca. 75 pst. av all energiforsyning. Skog er i denne sammenheng - også i u-land - av avgjørende betydning for å bevare jordsmonnet og for å verne om drikkevann.

Disse medlemmer slutter seg til Regjeringens ønske om et aktivt nordisk og internasjonalt samarbeid. I denne forbindelse er det derfor viktig at norske aktører innen skogbruksnæringen gis rammebetingelser som er på linje med våre viktigste konkurrentland og samarbeidsnasjoner.

Bistandspolitisk arbeid

Komiteen mener det er grunn til å prioritere miljø- og naturressursforvaltning høyt i det bistandspolitiske arbeidet. Skogens viktige rolle for livsopphold og i klima- og energisammenheng verden over, gjør at skogrelatert bistand vil være virkningsfull.

Europeisk og nordisk skogpolitikk

Komiteen viser til at det norske skogbruket og skogindustrien konkurrerer i et verdensmarked. Det er likevel Europa som er den viktigste arenaen for norske aktører når det gjelder handel med tømmer og skogprodukter. Samtidig er mulighetene for å demonstrere et langsiktig bærekraftig skogbruk store i en europeisk sammenheng. Komiteen mener derfor det er riktig at Norge legger vesentlig vekt på å bidra i det utvik-lingsarbeidet som skjer innenfor det skogpolitiske samarbeid i Europa. Komiteen vil understreke viktigheten av at de ulike aktørene i skogsektoren trekkes med i det arbeidet som norske myndigheter deltar i.

Komiteen ser det som viktig at det nordiske samarbeidet fortsetter og utvikles videre. Et organisert samarbeid i Norden er viktig for erfaringsutveksling og utvikling av felles holdninger, og vil kunne føre til at en står sterkere i det internasjonale skogpolitiske arbeidet. Også på områder som forskning, skogregistrering, resultatkontroll og miljøområdet, vil nordisk forståelse, samarbeid og systemutvikling være fruktbart.

Komiteen er enig i at det skal legges vekt på å evaluere viktige skogpolitiske tiltak jevnlig, og foreta de nødvendige korreksjoner ut fra nye utfordringer, forsk-ning, kunnskap og erfaringer.

Komiteen ser det også som formålstjenlig at skogbruket blir integrert i departementets framtidige arbeid med helhetlig miljøhandlingsplan for landbruket.