Post 21 Spesielle driftsutgifter

Sammendrag

Utredninger, statistikk m.v. på legemiddelområdet

I forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 1 (1999-2000) ble det satt av 30 mill. kroner for å sikre den statlige legemiddelberedskapen. Dette ble gjort som ledd i oppfølgingen av St.prp. nr. 46 (1998-1999) om salg av aksjer i Norsk Medisinaldepot AS (NMD).

Som omtalt i St.prp. nr. 1 (1998-1999) vil ansvaret for etablering og drift av et beredskapslager bli lagt ut på anbud. Som del av et anbudsdokument må det utarbeides en kravspesifikasjon for sammensetning og omfang av et statlig beredskapslager. Det er nå klart at utarbeidelse av slik kravspesifikasjon tar lengre tid enn opprinnelig antatt, og gjennomføring av en anbudsrunde vil derfor ikke kunne avsluttes inneværende år. Gjeldende avtale med NMD er derfor forlenget. Bevilgningsbehovet inneværende år er på den bakgrunn redusert.

Bevilgningen foreslås redusert med 20 mill. kroner.

Etablering av Statens helsepersonellnemnd

Statens helsepersonellnemnd skal være på plass når ny lov om helsepersonell trer i kraft 1. januar 2001. I ny apoteklov er det også foreslått at nemnda skal behandle klagesaker knyttet til forvaltning av driftskonsesjoner (fagkonsesjoner) i det nye apoteksystemet.

For at nemnda med sekretariat skal være i drift fra 1. januar 2001, må det i løpet av høsten 2000 skaffes og settes i stand lokaler, og nødvendig utstyr må kjøpes inn. Videre må det ansettes leder samt juridiske saksbehandlere på full tid i sekretariatet for nemnda. Det vil være aktuelt å starte med 3 ansatte inntil man ser hvor stor saksmengden blir. Sekretariatet må også ha et bemannet forværelse som i startfasen også kan ta hånd om arkivfunksjonen. Til sammen vil det fra starten bli 5 heltidsansatte i nemnd og sekretariat. I 2001 vil det være behov for å engasjere 6 timelønnede nemndsmedlemmer med høy kompetanse og mye erfaring.

Etablerings- og driftskostnadene i 2000 er anslått til 0,7 mill. kroner. I St.prp. nr. 1 for (2000-2001) vil Sosial- og helsedepartementet komme tilbake med konkret opplegg for fremtidig ressursbehov for den nye nemnda.

Bevilgningen foreslås forhøyet med kr 700 000.

Prøveordning med endret henvisningskrav fra lege til kiropraktor

I Budsjett-innst. S. nr. 11 (1999-2000) viser sosialkomiteen til prøveordningen som er omtalt under kap. 2750 post 73 Kiropraktorbehandling og har følgende merknader under kap. 701 Forsøks- og utviklingsvirksomhet:

«(…) Komiteen antar at det trengs midler til planlegging og gjennomføring av prosjektet utover ren pasientbehandling, slik det trolig er lagt opp til i kap. 2750 i folketrygdbudsjettet. Komiteen forutsetter at dette arbeidet kommer i gang i 2000.»

Departementet har startet forberedelsene til prøveordningen. Før prøveordningen kan iverksettes, må en rekke elementer på plass: Prøveordningen forutsettes å basere seg på reguleringer i forskrift. Utkast til forskrift skal sendes ut på offentlig høring. Det bør inngås avtaler om oppgjør mellom kiropraktor/manuell terapeut og trygdekontor. Videre må det også gjennomføres et betydelig opplærings- og informasjonsarbeid rettet mot kiropraktorer/fysioterapeuter, pasienter, arbeidsgivere, leger og trygdeetaten etter at reguleringsbestemmelsene er vedtatt. I tillegg må det foretas nødvendig forarbeid til evaluering og en parallell utvikling av kunnskapsgrunnlaget som vil være et nyttig bidrag til beslutningsgrunnlaget etter at prøveordningen er gjennomført. Departementet tar sikte på at selve prøveordningen starter opp 1. juli 2001.

Bevilgningen foreslås forhøyet med kr 1 500 000.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å redusere bevilgningen under kap. 701 post 21 med netto 17,8 mill. kroner.