9. Helsetenesta og forholdet til alternativ medisin

9.1 Samandrag

For Regjeringa er det vesentleg å medverke til auka vitskapleg innsikt i dei grunnleggjande kroppslege, mentale og kulturelle prinsippa som alternative utøvarar byggjer verksemda si på. Sosial- og helsedepartementet og Noregs forskingsråd har difor sett i verk eit program for forsking innanfor alternativ medisin i Noreg som vil bli følgd opp i åra som kjem.

I 1997 blei det oppnemnd eit utval for å kome med ei utgreiing kring ulike sider ved alternativ medisin i Noreg. Dette utvalet la fram NOU 1998:21 Alternativ medisin i desember 1998.

Departementet stør hovuddraga i dei vurderingane som utvalet har gjeve til kjenne, og uttaler at det er eit viktig prinsipp at pasientane sjølve skal ha fridom til sjølv å velje mellom ulike helsetenester, også utanfor det som tradisjonelt har vore ein del av den norske helsetenesta.

Departementet vil fremje kontakten mellom dei alternativ medisinske miljøa og helsestyremaktene, m.a. gjennom ei kontaktgruppe for alternativ medisin.

9.2 Merknader frå komiteen

Komiteen viser til at Stortinget ved flere anledninger har pekt på at alternativ medisin har fått stor utbredelse i samfunnet, og at mange som benytter seg av alternativ medisin, har fått god hjelp. Det er behov for en gjennomgang av en rekke forhold som er knyttet til hvilken plass alternativ medisin og alternative behandlingsformer bør ha innenfor den tradisjonelle helsetjenesten. Komiteen har tidligere uttalt at det er viktig å skille mellom seriøs og useriøs behandling, og har tidligere bedt om at arbeidet med å dokumentere effekten av ulike former for alternativ medisin blir intensivert. Komiteen er derfor tilfreds med at departementet og Norges forskningsråd har satt i gang et program for forskning innen alternativ medisin.

Komiteen viser til Aarbakke-utvalgets innstilling om alternative behandlingsformer.

Komiteen mener det er en rekke spørsmål som må avklares, og fremmer på den bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge fram en stortingsmelding om alternativ medisin med utgangspunkt i Aarbakke-utvalgets innstilling i løpet av 2002."

Komiteen viser til at forskningsprogrammet for alternativ medisin fra 1. januar 2001 er slått sammen med programmet for pasientnær klinisk forskning. Sammenslåingen er nyttig for å skape felles arenaer for denne forskningen og skolemedisinen.