Vedlegg 1: Notat fra Helsedepartementet til Justisdepartementet, datert 18. april 2002, oversendt justiskomiteen fra Justisdepartementet samme dato.

St.meld. nr. 44 (2000-2001) om redningshelikoptertjenesten

Vi viser til forespørsel fra Justisdepartementet av 18. april 2002 angående Helsedepartementets standpunkt til en eventuell ordning med tilstedevakt for anestesileger på redningshelikopterbasene.

Vedlagt følger kopi av tidligere notat av 21. mars 2001 til Justisdepartementet angående legeberedskap i redningshelikoptertjenesten.

Helsedepartementets syn er kort oppsummert:

  • – Tilstedevakt for anestesileger ved redningshelikopterbasene frarådes, fordi det er for ressurskrevende både økonomisk og helsepersonellmessig.

  • – Usikre anslag departementet har gjort tidligere viser at utgiftene øker med over 12 mill kroner totalt.

  • – I praksis er beredskapstid for leger mange steder kort (Bodø 20-25 minutt), samtidig som legene kan arbeide på sykehuset. Dette gir god utnyttelse av ressursene.

  • – Spesialiteten anestesiologi regnes som en rekrutteringssvak spesialitet og i dag klarer man ikke å dekke behovet for anestesileger på landets sykehus.

Justisdepartementet ønsker i tillegg Helsedepartementets vurdering av hvordan legeressursene på basene kan utnyttes best mulig.

I St.meld. nr. 43 (1999-2000) "Om akuttmedisinsk beredskap" er temaet utnyttelse av legeressurser på luftambulansebasene diskutert under pkt. 5.3.3. Departementet konkluderer med at man kan utnytte legeressursene ved å bruke basene som akuttmedisinske kompetansesentre. Fysisk nærhet til sykehus vil ikke være en forutsetning for utnyttelse av legenes kompetanse. Det er selvsagt en fordel at legene har mulighet for å være fysisk tilstede ved f.eks. AMK sentralen, men denne funksjonen løses stort sett via samband. Det samme gjelder overfor ambulansetjenesten og sykehusmottak.