Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, mener at avskoging er et alvorlig internasjonalt problem, og at det derfor er behov for tiltak som kan stanse avskoging og fremme en bærekraftig skogforvaltning. Uttaket av tropisk tømmer i dag er av en karakter og på et nivå som er langt utover det forsvarlige. Komiteen ønsker derfor at Norge skal fremme tiltak for å hindre omsetting av tømmer og trevirke som er basert på ulovlig hogst, og at Regjeringen skal arbeide aktivt for å finne multilaterale løsninger som sikrer et lovlig og bærekraftig skogbruk globalt. Komiteener tilfreds medat Regjeringen vil se nærmere på hvordan man kan få til effektive tiltak mot ulovlig hogd tømmer som samtidig er utformet i samsvar med våre WTO- forpliktelser. Komiteen ber Regjeringen legge vekt på tiltak som kan sikre en bærekraftig forvaltning av skogressursene, og ikke bare forhindre ulovlig hogst. Hvis hogst som ødelegger viktige regnskogsområder, og i dag er ulovlig, gjøres legal, er ikke målet med tiltakene oppfylt. Komiteen er kjent med at frivillige sertifiseringsordninger har en viktig funksjon når det gjelder å fremme omsetting av tømmer, trevirke og treprodukter basert på bærekraftig skogbruk.

Komiteen er tilfreds med at Regjeringen vil arbeide internasjonalt sammen med andre lands regjeringer for å finne bi- og multilaterale løsninger som sikrer lovlig og bærekraftig skogbruk globalt. Komiteen viser i denne sammenheng til brev datert 1. november 2002 hvor det står:

"Vi vil ta initiativ i FNs skogforum (UNFF), det utvidede arbeidsprogrammet for skog under Konvensjonen om biologisk mangfold, i FNs matvareorganisasjon (FAO), Den internasjonale organisasjonen for tropisk tømmer (ITTO), FNs miljøprogram UNEP og i de pågående forhandlingene i WTO."

Komiteen er kjent med at det for tiden pågår et betydelig arbeid innen EU når det gjelder tiltak for sertifisering av tømmer og mot ulovlig hogst. Komiteen er derfor tilfreds med at Regjeringen vil ta initiativ til et nærmere samarbeid med EU for å identifisere konstruktive tiltak for å stanse ulovlig hogst av tømmer og fremme bærekraftig skogdrift i alle deler av verden. Komiteen ber også Regjeringen på egnet måte informere Stortinget om resultatet av den varslede Kommisjonsrapporten om felles EU-tiltak mot import av ulovlig hogd tømmer.

Komiteen registrerer at ifølge FNs matvareorganisasjon FAO planlegger Malaysia å avskoge 30 000 km2 regnskog, mens Indonesia planlegger å avskoge 80 000 km2. Dette utgjør betydelige deler av den gjenværende regnskogen i disse landene. Situasjonen i disse landene viser også at tiltak for å hindre ulovlig hogst av regnskogtømmer alene, ikke er nok for å nå målet om bærekraftig bruk og vern av det biologiske mangfoldet i regnskogen.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til brev fra utenriksminister Jan Petersen til komiteen datert 1. november 2002 (vedlegg 2), hvor utenriksministeren skriver:

"Regjeringen vil se nærmere på hvordan man kan få til effektive tiltak mot ulovlig hogd tømmer som samtidig er utformet slik at de er i samsvar med våre WTO-forpliktelser."

Disse medlemmer vil be Regjeringen komme tilbake til Stortinget så raskt som mulig med slike effektive tiltak mot ulovlig hogd tømmer.

Komiteen har registrert at Nederland vurderer å etablere et obligatorisk merkesystem for tømmer. All tømmer som importeres skal merkes med garantert bærekraftig (grønt merke), eller ikke garantert bærekraftig (rødt merke). Systemet vil gi den enkelte forbruker i Nederland en reell mulighet til å velge bort tømmer som ikke er hogd bærekraftig. Komiteen mener at en slik eventuell obligatorisk merkeordning bør følges med interesse for å høste erfaringer med tiltaket.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti mener at en slik obligatorisk merkeordning er et positivt bidrag til å fremme bærekraftig bruk og vern av regnskogsområder. En obligatorisk merkeordning vil kunne være et alternativ til å forby import av tømmer og trevirke som ikke er miljøsertifisert.

Disse medlemmer ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av en obligatorisk merkeordning.

Disse medlemmer vil understreke behovet for å styrke internasjonale sertifiseringsordninger for tømmer. Skal forbrukere ha en mulighet til å unngå tømmer som stammer fra ødeleggelse av regnskog eller annen naturskog, er troverdige sertifiseringsordninger en forutsetning. Alternativet til sertifisering er å unngå all tømmer fra regnskogen. Dette kan ha den negative effekten at produsenter som driver bærekraftig også blir rammet. En sertifiseringsordning vil derimot fremme bærekraftig bruk av skogsområdene.

Disse medlemmer mener at Norge bare må importere tømmer som er miljøsertifisert. Myndighetene må stille krav til og godkjenne de sertifiseringsordningene det skal stilles krav om. Sertifiseringsordningen må blant annet være troverdig og stille absolutte og stedsspesifikke krav til uttaket av tømmer. Ordningen må være åpen for deltakelse fra alle relevante parter, kontrolleres av en uavhengig tredjepart, og ta relevante hensyn til biodiversitet, berørte urfolk og lokale gruppers rettigheter og interesser og være åpen for innsyn. På denne måten kan tiltaket gjennomføres ikke-diskriminerende, og bidra til å fremme produsenter og land som baserer sin virksomhet på bærekraftig bruk.

Disse medlemmer registrerer at det dessverre er liten framdrift i det internasjonale arbeidet for bærekraftig bruk og vern av skogsområder. Det er sterkt beklagelig at regnskog ødelegges i like stort omfang i dag, som den gjorde før problemet for alvor ble satt på den internasjonale dagsorden under miljøkonferansen i Rio i 1992.

Komiteen har registrert at tidsfaktoren er kritisk om regnskogsområder skal reddes. Forskere fra Verdensbanken mener at dersom hogsten fortsetter i samme tempo som i dag, vil regnskogen på øya Sumatra i Indonesia være ødelagt i 2005, og regnskogen på Borneo (Indonesia og Malaysia) i 2010. Avskogingen truer en rekke plante- og dyrearter. For eksempel finnes orangutangen utelukkende i dette området, og dersom skogen på Sumatra og Borneo ødelegges vil orangutangen bli utryddet som art i vill tilstand. På denne bakgrunn mener komiteen at det er viktig at noen land går foran og setter i verk tiltak for å redde regnskogen. Slike tiltak vil også kunne bidra til å sette nytt fokus på behovet for framdrift i de internasjonale forhandlingene for bærekraftig bruk og vern av skogen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at det er viktig å ta hensyn til et fattig område eller et lands muligheter til inntekter når et regelverk utformes. Det må ikke bli slik at tropisk regnskog brennes for å gi plass til et mer lønnsomt landbruk.

Disse medlemmer mener også at der skogsdrift er lønnsom, tas det hensyn til om ny skog blir plantet til erstatning for den som blir hugget, når det gjelder å merke tømmer eller bearbeidet trevirke.

Disse medlemmer viser til at Regjeringen også har gått inn for bekjempelse av fattigdom, og det er i den forbindelse viktig at det legges til rette for at den enkelte settes i stand til å livnære seg av eget arbeid.

Disse medlemmer er også av den oppfatning at bærekraftig skogbruks drift som ikke er med i en internasjonal eller nasjonal merkeordning, ikke må stoppes på norsk grense for å beskytte norsk skogbruk.