Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Synnøve Konglevoll, Lena Jensen og Øyvind Korsberg om statlig bevilgning til "Prosjektet 46664 Tromsø" på kr 12 000 000

Til Stortinget

Sammendrag

42 millioner mennesker er i dag smittet av HIV og AIDS på verdensbasis. Hver dag smittes ytterligere 14 000. Dette er en epidemi med store menneskelige lidelser, og som hindrer sosial og økonomisk utvikling i de landene som er hardest rammet. HIV og AIDS må stoppes gjennom effektive informasjons- og opplysningstiltak.

Smittede må også gis nødvendig medisinsk oppfølging og behandling. Dette er bakgrunnen for at det har blitt tatt initiativ til "Prosjektet 46664 Tromsø". Hensikten er å spre kunnskap om og samle inn penger til kampen mot HIV og AIDS. Hovedarrangementet i prosjektet vil være en konsert i juni 2005 med verdenskjente artister. Målet er at konserten skal sendes på TV i over 50 land. I tillegg til konserten planlegges en rekke andre kulturtiltak, seminarer og konferanser om HIV- og AIDS-problematikk.

Bak prosjektet står selskapet 46664 Arctic som er stiftet av Tromsø kommune. Ideen til prosjektet kommer fra 46664-konserten mot HIV og AIDS i Cape Town i 2003 hvor kjente artister som Sting og Bono deltok. Rundt 40 000 var til stede på konserten og over 1 milliard mennesker fulgte den på fjernsyn eller via Internett. Nummeret 46664 var Nelson Mandelas fangenummer de 18 årene han satt i fengsel under apartheidregimet i Sør-Afrika. Det er Nelson Mandela Foundation som har gitt i oppdrag til Stiftelsen 46664 i London å avklare hvor en ny konsert skal finne sted.

Prosjektet har en kostnadsramme på i underkant av 30 mill. kroner. Dette skal finansieres med billettinntekter, offentlige bidrag og private sponsormidler. Blant annet har Tromsø kommune, Troms fylkeskommune, Vaksinefondet, hvor Nelson Mandela er styreleder, gitt lovnad om støtte til arrangementet.

Utenriksdepartementet har i brev av 6. oktober 2004 gitt tilsagn om kr 2 000 000 i støtte til arrangementet. Det vil imidlertid være nødvendig med en betydelig større statlig medvirkning for å sikre realisering av prosjektet.

For å kunne gjennomføre prosjektet som planlagt, vil en rekke kostnader måtte dekkes allerede i år. Initiativtakerne i Tromsø må blant annet inngå en forpliktende avtale med Stiftelsen 46664 Concerts i London for å kunne arrangere konserten. Forutsetningen for en slik avtale er imidlertid at det finnes et tilfredsstillende økonomisk grunnlag for at konserten kan gjennomføres.

Norge har et internasjonalt ansvar for å bidra til å stoppe spredningen av HIV og AIDS. Å gi statlig støtte til en slik konsert vil være å omsette dette ansvaret til handling. En slik støtte vil også bidra til innsamling av penger som igjen vil gå til nye tiltak mot HIV og AIDS. Disse tiltakene skal skje i regi av the Mandela Foundation.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"A.

På statsbudsjettet for 2004 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål:

Kroner

719

Helsefremmende og forebyggende arbeid

70

Forebygging av HIV og seksuelt overførbare sykdommer, kan overføres, forhøyes med

6 000 000

B.

Stortinget ber Regjeringen i forslaget til nysaldering av 2004-budsjettet foreta nødvendige omdisponeringer slik at kr 6 000 000 kan bevilges innenfor 03-området til den planlagte konsert til støtte for arbeidet mot spredning av HIV/AIDS i Tromsø i 2005. "

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Steinar Bastesen, viser til at dokumentet er forelagt Finansdepartementet til uttalelse. Svarbrev av 9. november 2004 er vedlagt innstillingen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, mener at Norge har et internasjonalt ansvar for å bidra til å stoppe spredningen av HIV og AIDS. Flertallet viser til at hovedarrangementet i "Prosjekt 46664 Tromsø", en konsert i juni 2005 med internasjonalt kjente artister, vil bidra til å spre kunnskap om og samle inn penger til arbeidet mot HIV og AIDS. Flertallet mener at det er viktig at arbeidet med konserten kommer raskt i gang, og vil bevilge 12 mill. kroner til dette nå. Flertallet vil i nysalderingen av statsbudsjettet for 2004 dekke inn 6 mill. kroner gjennom omdisponeringer innenfor programkategori 3 på Utenriksdepartementets budsjett.

Flertallet fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2004 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

719

Helsefremmende og forebyggende arbeid

70

Forebygging av hiv og seksuelt overførbare sykdommer - smittevern, kan overføres, forhøyes med

12 000 000

fra kr 26 099 000 til kr 38 099 000"

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til brev fra Finansdepartementet datert 9. november 2004, hvor det fremgår at Utenriksdepartementet i brev av 6. oktober 2004 har gitt tilsagn om 2 mill. kroner i støtte til konserten. Disse medlemmer viser videre til at det i brevet fremgår at det ikke er funnet rom innenfor budsjettet for 2004 for å bevilge og/eller omdisponere ytterligere midler til stiftelsen og den foreslåtte konserten.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Dokument nr. 8:9 (2004-2005) - forslag fra stortingsrepresentantene Synnøve Konglevoll, Lena Jensen og Øyvind Korsberg om statlig bevilgning til "Prosjektet 46664 Tromsø" på kr 12 000 000 - avvises."

Komiteen har forelagt innstillingsutkastet for sosialkomiteen, som i brev av 16. november 2004 opplyste at den ikke har merknader til utkast til innstilling.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og råder Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2004 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

719

Helsefremmende og forebyggende arbeid

70

Forebygging av hiv og seksuelt overførbare sykdommer - smittevern, kan overføres, forhøyes med

12 000 000

fra kr 26 099 000 til kr 38 099 000

Vedlegg: Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til finanskomiteen, datert 9. november 2004

Angående Dokument nr. 8:9 (2004-2005) Forslag fra stortingsrepresentantene Synnøve Konglevoll, Lena Jensen og Øyvind Korsberg om statlig bevilgning til "prosjekt 46664 Tromsø" på 12 mill. kroner

Jeg viser til brev fra Stortingets finanskomité med forespørsel om en uttalelse fra min side vedrørende ovennevnte sak.

Tromsø kommune har stiftet selskapet 46664 Arctic. Selskapet ønsker å arrangere en konsert i Tromsø i juni 2005 for å samle inn penger til kampen mot HIV og AIDS. Idéen til prosjektet kommer fra 46664-konserten mot HIV/AIDS i Cape Town i 2003. Prosjektet har en kostnadsramme på i underkant av 30 mill. kroner. Dette er planlagt finansiert med billettinntekter, offentlige bidrag og private sponsormidler.

Utenriksdepartementet har i brev av 6. oktober 2004 gitt tilsagn om 2 mill. kroner i støtte til arrangementet. Forslagsstillerne mener at det vil være nødvendig med en betydelig større statlig medvirkning for å sikre realisering av prosjektet. For å kunne gjennomføre prosjektet som planlagt vil en rekke kostnader måtte dekkes allerede i år. I dokument nr. 8:9 (2004-2005) foreslås det at det på statsbudsjettet omdisponeres 6 mill. kroner til Helse og omsorgsdepartementets kap. 719 Helsefremmende og forebyggende arbeid, post 70 Forebygging av HIV og seksuelt overførbare sykdommer. Det foreslås dessuten at Regjeringen i forslaget til nysaldering av 2004-budsjettet foretar nødvendige omdisponeringer slik at 6 mill. kroner kan bevilges innenfor Utenriksdepartementets ansvarsområde.

Jeg har rådført meg om dokument 8-forslaget med kultur- og kirkeministeren, helse- og omsorgsministeren og utenriksministeren. Jeg kan ikke se at det i 2004 er rom for å bevilge og/eller omdisponere ytterligere midler til stiftelsen og den foreslåtte konserten. Jeg vil videre vise til at Regjeringens forslag til tilleggsbevilgninger for 2. halvår 2004 vil bli fremmet for Stortinget i løpet av november i departementenes omgrupperingsproposisjoner for 2004 og Finansdepartementets nysalderingsproposisjon for 2004.

Oslo, i finanskomiteen, den 19. november 2004

Siv Jensen

leder

Hill-Marta Solberg

ordfører