Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen utarbeide en tiltaksplan for å forbedre pasientsikkerheten generelt, og til sårbare pasientgrupper spesielt. Sykehusene, Statens helsetilsyn og pasient- og brukerorganisasjoner bør inviteres til å delta i utformingen av en slik konkret tiltaksplan.

  • 2. Stortinget ber regjeringen legge frem en sak der man styrker pårørendes rettigheter etter alvorlige uheldige hendelser i helsetjenesten.

  • 3. Stortinget ber regjeringen legge frem forslag som sikrer tilstrekkelig motivasjon i helsesektoren for å lære av egne og andres feil, og på den måten redusere uheldige hendelser.»

Forslagsstillerne framholder at noen pasientgrupper er spesielt sårbare, og at det derfor er grunnlag for å vurdere nødvendigheten av å stramme inn både retningslinjer og praksis for hvordan helsetjenesten møter disse pasientgruppene. Av pasientgrupper som dette kan være aktuelt for, nevnes barn, personer med demens, personer med nedsatt funksjonsevne og personer som ikke kan gjøre seg forstått ved hjelp av språk.

Det vises til en sykehistorie der helsetjenesten sviktet en slik pasient. Forslagsstillerne mener tiden er inne for å vurdere sterkere tiltak for å hindre uheldige hendelser, enten i form av positive reaksjoner ved kvalitetsforbedring eller straffereaksjoner ved alvorlige, uheldige hendelser. Forslagsstillerne mener også det er på høy tid å styrke de pårørendes vern og tilbud i etterkant av uheldige hendelser.

Det vises til at det gjennom pasientsikkerhetskampanjen «I trygge hender» har vært gjort forsøk på å styrke pasientsikkerheten. Forslagsstillerne mener at det innenfor denne kampanjen bør rettes særlig oppmerksomhet på pasienter som får spesielle utfordringer i sitt møte med helsetjenesten. Forslagsstillerne mener at også helseforetakenes styrer bør ha et mer forpliktende ansvar for å følge opp uheldige hendelser.

Forslagsstillerne mener det bør utarbeides en felles tiltaksplan for å styrke pasientsikkerheten generelt og til sårbare pasientgrupper spesielt. De mener dette bør gjøres gjennom systematisk oppmerksomhet på kvalitet i helsetjenesten, større grad av tilsyn og sterkere pasient- og pårørenderettigheter. Forslagsstillerne mener de det bør utarbeides en slik tiltaksplan i et samarbeid mellom offentlige etater, sykehusene, Statens helsetilsyn og pasient- og brukerorganisasjoner.