Lagtinget - Møte fredag den 16. juni 2000 kl. 19.20

Dato: 16.06.2000

Dokumenter: (Besl. O. nr. 98 (1999-2000), jf. Innst. O. nr. 88 (1999-2000)og Ot.prp. nr. 25 (1999-2000))

Sak nr. 3

Odelstingets vedtak til lov om fylkeskommunale sykehusselskaper m.m.

Talere

Erik Dalheim (A): På vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil jeg foreslå følgende:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 42 første ledd første punktum antas å burde lyde:

«Fylkeskommunalt sykehus eller del av slik virksomhet kan som helhet overføres til et fylkeskommunalt sykehusselskap etter loven her ved at eiendeler, rettigheter, herunder offentlige tillatelser, og forpliktelser som er knyttet til virksomheten, overføres til sykehusselskapet.»

Under § 45 punkt 6 antas § 2-7 nytt annet ledd å burde lyde:

«Eies virksomhet som nevnt i første ledd av sykehusselskap eller interkommunalt selskap, påligger plikten til å sørge for opplæring, etterutdanning og videreutdanning selskapet.»

§ 2-8 nytt tredje ledd antas å burde lyde:

«Eies virksomhet som nevnt i første og andre ledd av sykehusselskap eller interkommunalt selskap, påligger plikten til å gi den informasjon som er omtalt i bestemmelsene, selskapet.»

Nåværende tredje ledd blir nytt fjerde ledd.

Kapittel 4 overskriften antas å burde lyde :

«Godkjenning av helseinstitusjoner og helsetjenester og forbud mot organisering av offentlig eide sykehus som aksjeselskap»»

Jeg vil videre foreslå følgende på vegne av Arbeiderpartiet:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

Ny § 4-2 antas å burde lyde :

«Forbud mot organisering av offentlig eide sykehus som aksjeselskap

Offentlig eide sykehus kan ikke organiseres som aksjeselskap etter lov av 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper eller lov av 13. juni 1997 nr. 45 om allmennaksjeselskaper.»»

Presidenten: Representanten Dalheim har satt fram de forslag han selv refererte.

Per Erik Monsen (Frp): Jeg viser til debatten i Odelstinget og vil fremme følgende forslag på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

I lov om spesialisthelsetjenesten m.m. antas § 4-1 tredje ledd å burde lyde:

«Ved vurdering av om godkjenningen kan gis, kan det blant annet legges vekt på om faglige hensyn taler for at helseinstitusjonen eller helsetjenesten godkjennes, og om de tjenester som skal ytes, finnes forsvarlige.»»

Videre et forslag på vegne av Fremskrittspartiet:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

I ny lov om omdanning av sykehus til aksjeselskap antas §§ 1-4 å burde lyde:

«§ 1 Lovens virkeområde

Denne lov gjelder alle offentlig eide sykehus.

Med offentlig eid sykehus menes sykehus som er eid av stat, fylkeskommune eller kommune.

§ 2 Lovens formål

Denne lovs formål er å bidra til en bedre økonomisk styring av og effektivisering av norske sykehus.

§ 3 Selskapsform

Alle sykehus som er i offentlig eie, skal organiseres som aksjeselskap eller allmennaksjeselskap, etter lov av 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper eller lov av 13. juni 1997 nr. 45 om allmennaksjeselskaper.

§ 4 Ikrafttredelse

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.»

I lov om fylkeskommunale sykehusselskaper m.m. antas § 7 å burde lyde:

«Fylkestingene skal treffe vedtak om å opprette fylkeskommunale sykehusselskap for alle sine offentlige sykehus. Vedtaket skal uttrykkelig betegne det fylkeskommunale sykehusselskap som sykehusselskap. Ved opprettelsen skal fylkestinget selv fastsette sykehusselskapets vedtekter, jf. § 11 og treffe eventuelle vedtak etter § 13 tredje ledd.»»

Presidenten: Representanten Monsen har satt fram de forslag han selv refererte.

Anne Brit Stråtveit (KrF): På vegne av Kristelig Folkeparti og Senterpartiet fremmer jeg følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

I lov om spesialisthelsetjenesten m.m. antas § 4-2 å burde lyde:

«Godkjenning av omdanning av sykehus til eget rettssubjekt

«Fylkeskommunalt vedtak om at sykehus eller del av slik virksomhet skal overføres til et interkommunalt selskap, aksjeselskap eller annet eget rettssubjekt, må godkjennes av departementet før overføringen kan skje. Fylkeskommunen skal forelegge slike vedtak for departementet for godkjenning.

Ved vurderingen av om godkjenning skal gis, kan det blant annet legges vekt på samfunnsmessige hensyn. Det kan settes slike vilkår for godkjenning som departementet finner er nødvendig for å ivareta de samfunnsmessige hensynene og for at fylkeskommunen skal kunne oppfylle sine plikter etter denne loven og bestemmelser gitt i medhold av den.

Fylkeskommunen skal orientere departementet om vesentlige endringer i virksomheten som kan endre forutsetningene for godkjenningen.

Departementet kan kreve at fylkeskommunen og det selskap e.l. som får virksomheten overdratt til seg, gir de opplysninger som er nødvendige for å vurdere om godkjenning skal gis, herunder gir innsyn i saksdokumentene.»»

Videre et forslag fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 8 første ledd antas å burde lyde:

«Når fylkestinget har truffet vedtak om opprettelse av sykehusselskap, jf. § 7, og vedtaket er godkjent av departementet etter § 10, oppretter fylkeskommunen et datert og underskrevet stiftelsesdokument som inneholder en henvisning til vedtaket om opprettelse, og som dessuten i det minste angir beslutning om:

  • 1. Sykehusselskapets vedtekter

  • 2. Fylkeskommunens innskudd i annet enn penger

  • 3. Departementets godkjenning av opprettelsen»

§ 10 antas å burde lyde:

«Vedtak etter § 7 om opprettelse av sykehusselskap og vedtak etter §§ 43 og 44 om omdanning må godkjennes av departementet før stiftelsen av sykehusselskapet. Fylkeskommunen skal forelegge slike vedtak for departementet for godkjenning.

Ved vurderingen av om godkjenning skal gis, skal det blant annet legges vekt på samfunnsmessige hensyn. Det kan settes slike vilkår for godkjenning som departementet finner er nødvendig for å ivareta de samfunnsmessige hensynene og for at fylkeskommunen skal kunne oppfylle sine plikter etter lov av 2. juli 1999 nr. 61 om spesialisthelsetjenesten og bestemmelser gitt i medhold av den.

Fylkeskommunen skal orientere departementet om vesentlige endringer i virksomheten, organisering av denne eller andre forhold som kan endre forutsetningene for godkjenningen. Endringen kan ikke gjennomføres uten at den er godkjent av departementet. Et sykehusselskap kan ikke overdras til ny eier uten at overdragelsen er godkjent av departementet. Annet ledd gjelder tilsvarende.

Departementet kan kreve at fylkeskommunen og sykehusselskapet gir de opplysninger som er nødvendige for å vurdere om godkjenning skal gis, herunder gir innsyn i saksdokumentene.»

§ 16 antas å burde lyde:

«Selskapsmøtet er sykehusselskapets øverste myndighet.

Selskapsmøtet treffer selv vedtak om sykehusselskapets regnskap, budsjett og økonomiplan og andre saker som etter lov eller vedtekter skal behandles i selskapsmøtet. Også andre vesentlige eierspørsmål og saker av vesentlig, prinsipiell, politisk og samfunnsmessig betydning må forelegges selskapsmøtet for godkjenning.

Saker som er nevnt i annet ledd annet punktum og som er av særlig betydning for fylkeskommunen, skal forelegges fylkestinget før selskapsmøtet treffer vedtak i saken. Dette gjelder ikke hvis fylkestinget selv er selskapsmøte, jf. § 13 annet ledd.

Det kan fastsettes i vedtektene at visse typer saker som ellers hører under styret, jf. § 24, må godkjennes av selskapsmøtet. Slik vedtektsbestemmelse kan bare gjøres gjeldende overfor en tredjeperson når bestemmelsen er registrert i Foretaksregisteret, eller når tredjepersonen kjente eller burde kjent vedtektsbestemmelsen.»

§ 29 antas å burde lyde:

«Er det grunn til å anta at det blir vesentlig svikt i inntektene eller en vesentlig økning i utgiftene i forhold til budsjettet, skal sykehusselskapets styre straks gi melding om forholdet til fylkeskommunen. Selskapsmøtet skal straks behandle saken. På møtet skal styret redegjøre for grunnen til budsjettavviket og legge fram forslag til revidert budsjett.»»

Presidenten: Representanten Anne Brit Stråtveit har satt fram de forslag hun selv refererte.

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg viser til debatten i Odelstinget og fremmer på vegne av Høyre følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

  • 1. Ny § 1 antas å burde lyde:

  • «§ 1 Lovens formål

    Lovens formål er å legge til rette for et bedre tjenestetilbud og mer effektiv ressursutnyttelse i den fylkeskommunale helsetjenesten ved at fylkeskommunalt sykehusselskap blir en tilgjengelig tilknytningsform for fylkeskommuner som ønsker å fristille sine sykehus ved at disse organiseres som selvstendige rettssubjekter.

    Fylkeskommunen bestemmer tilknytningsform for sine sykehus. Fylkeskommunale sykehus kan organiseres som forvaltningsorgan, kommunalt foretak, fylkeskommunalt sykehusselskap, interkommunalt selskap, aksjeselskap eller stiftelse.»

  • 2. § 1 i Odelstingets vedtak antas å burde bli § 2 osv.

  • 3. Under § 45 punkt 6 antas § 2-1 nytt fjerde ledd å burde lyde:

    «Fylkeskommunen bestemmer tilknytningsform for sine sykehus. Fylkeskommunale sykehus kan organiseres som forvaltningsorgan, kommunalt foretak, fylkeskommunalt sykehusselskap, interkommunalt selskap, aksjeselskap eller stiftelse.» Nåværende fjerde ledd blir femte ledd.»

Presidenten: Representanten Sonja Irene Sjøli har satt fram de forslag hun selv refererte.

Presidenten vil la votere over forslagene i følgende rekkefølge:

Vi voterer først over forslaget fra Høyre, så over forslaget fra Fremskrittspartiet, så over forslaget fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, så over forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, så over forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre, så over forslaget fra Arbeiderpartiet og til slutt over forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Votering:
  • 1. Forslaget fra Høyre ble med 23 mot 4 stemmer ikke bifalt.

  • 2. Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 24 mot 3 stemmer ikke bifalt.

  • 3. Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet ble med 19 mot 8 stemmer ikke bifalt.

  • 4. Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 18 mot 9 stemmer ikke bifalt.

  • 5. Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 20 mot 7 stemmer ikke bifalt.

  • 6. Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 17 mot 10 stemmer ikke bifalt.

  • 7. Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 16 mot 11 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i samsvar med Grunnloven å oversende Kongen.