Odelstinget - Møte fredag den 17. desember 1999 kl. 10.15

Dato: 17.12.1999

Dokumenter: (Innst. O. nr. 38 (1999-2000), jf. Dokument nr. 8:27 (1999-2000))

Sak nr. 1 på tilleggsdagsordenen

Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Sylvia Brustad, Olaf Gjedrem, Torbjørn Andersen, Erna Solberg, Inga Kvalbukt, Karin Andersen og Leif Helge Kongshaug om lov om endringer i lov 7. juli 1967 nr. 13 om husleieregulering m.v. for boliger

Talere

Votering i saken på tilleggsdagsordenen

Presidenten: Denne innstillingen har ikke ligget ute i den reglementsbestemte tid, dvs. 48 timer. Med hjemmel i forretningsordenens § 32 vil presidenten foreslå at Odelstinget likevel behandler denne saken nå.

– Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag, og det anses vedtatt.

Odd Eriksen (A): Hvis jeg ikke sier noe veldig galt nå, vil dette sannsynligvis bli en meget kort debatt.

Da Stortinget i mars i år opphevet både den strenge og den milde reguleringen på boligmarkedet, knyttet det seg spenning til hvordan dette ville slå ut for den enkelte leietaker. Dette gjaldt særlig den strenge reguleringen, altså for boliger bygd før krigen. Senere har Stortinget diskutert hvordan departementet skulle informere bl.a. om bostøtte til dem som ville komme inn under en slik ordning.

Bakgrunnen for at dette Dokument nr. 8-forslaget ble fremmet, er at det er kommet fram opplysninger om at enkelte utleiere har krevd til dels omfattende leieøkninger for boliger som er bygd etter 1940, som altså blir berørt av den milde reguleringen.

Det er et bredt politisk flertall bak de lovendringene som nå foretas. Lovendringene inneholder overgangsordninger som skal sikre at leier som omfattes av den gamle husleieloven, får et overvåkingsorgan som skal sikre leieren mot urimelig husleiekrav.

For mange er det å gå til rettsapparatet både praktisk og økonomisk svært vanskelig. Det er derfor viktig at Husleienemnda nå får avgjørelsesmyndighet når det gjelder hva som er markedsleie etter § 3-1, eller gjengs leie etter § 4-3 i lov av 26. mars 1999.

Som det framgår av husleiereguleringsloven, må Oslo og Trondheim opprettholde husleienemnder, med bakgrunn i overgangsordningene i opphevelsen av den strenge reguleringen. Som en konsekvens av de lovendringer som blir gjort i dag, får Husleienemnda nå også ansvaret for forhold som omfattes av § 35 i husleieloven fra 1939.

En samlet komite understreker at husleieavtalens formål er å medvirke til at det blir etablert et godt fungerende boligmarked. Skal utleiemarkedet, som en del av det totalte boligmarkedet, fungere tilfredsstillende, må det være god balanse mellom de ulike interessene i markedet. Komiteen understreker viktigheten av dette, og ber Regjeringen følge utviklingen og eventuelt komme tilbake til Stortinget hvis denne balansen ikke fungerer tilfredsstillende.

Jeg anbefaler komiteens enstemmige innstilling.

Karin Andersen (SV): I tolvte time kom dette forslaget, som tetter det største og styggeste hullet etter at husleiemarkedet i Oslo og i de fem største byene ble deregulert – det skal tre i kraft fra 1. januar 2000.

Det som skjer nå, er det brei enighet om. Man tetter igjen det største og styggeste hullet – man gir husleienemndene en myndighet til å kunne bruke en paragraf som sier at man ikke skal kunne ta urimelig husleie. I praksis betyr det stort sett markedsleie. Vi vet ganske mye om hvordan den er i Oslo nå. Så jeg frykter at dette ikke blir noen særlig god jul for mange av dem som rammes av dette.

For å trekke en liten lenke til saken vi nettopp har ferdigbehandlet: Der ble det snakket om at man skulle gi seg selv om man allikevel visste at man hadde rett. Under behandlingen av denne saken hadde SV svært lenge liggende inne et forslag om å opprettholde husleienemndene med den funksjonen de har i dag. Det skjønte vi etter hvert ikke gikk, og vi gikk etter hvert inn på tvisteløsningsorganet, som fremdeles ikke er oppe og står, av en eller annen merkelig grunn. Men i ettertid har det vist seg at det var rett – alt SV sa i den saken, var rett. Det er ikke en prinsipiell motstand hos SV mot å oppheve disse reguleringene, men det er feil tidspunkt, fordi man i Norge fullstendig mangler den beholdningen av rimelige utleieboliger som man måtte hatt for å kunne gjennomføre disse dereguleringene.

Det er vel også vanskelig å gi Regjeringen rett i det de skrev i proposisjonen den gangen:

«Opphevelsen av kapittel III antas ikke å få nevneverdige konsekvenser for de private parter.»

Videre står det at for de leierne som ikke kan betale de økte leieprisene, kan et alternativ være å flytte til noe mindre og billigere boliger. Det er umulig.

SV prøvde under dette siste hektiske døgnet å gjøre noen forbedringer i loven. Av tekniske grunner ble det ikke mulig å fremme de forslagene, fordi dette sjølsagt krever et lovteknisk arbeid som gjør at lovbestemmelsene henger sammen. Derfor har vi valgt å skrive det bare i merknads form. Men vi hadde i hvert fall hatt et ønske om at man hadde latt husleienemndene også håndtere en bestemmelse der de kunne sette husleien ned til gjengs leie. I praksis har det vist seg – og i hvert fall i et marked der husleiene øker måned for måned – at gjengs leie ligger både under markedsleie og under det som kan kalles en urimelig høy leie. Det hadde vært en fordel. Men sjøl det hadde nok gjort at veldig mange ikke vil kunne unngå de store husleieøkningene som de nå må se i øynene.

Det eneste håpet jeg kan ha ut fra den erkjennelsen som man nå har kommet fram til ved denne behandlingen, er at man til neste år viser en helt annen vilje til å satse på å bygge ut de rimelige boligene som kunne være et alternativ for dem som nå ikke vil klare økningene i husleiene.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til saken på tilleggsdagsordenen.

(Votering, se side 244)

Votering i saken på tilleggsdagsordenen

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 7. juli 1967 nr. 13 om husleieregulering m.v. for boliger

I

I lov 7. juli 1967 nr. 13 om husleieregulering m.v. for boliger gjøres følgende endringer:

Overskriften til kapittel III skal lyde:

Kapittel III Nedsettelse av husleie etter 35 i lov 16. juni 1939 nr. 6 om husleie

Ny § 14 skal lyde:

14 Avgjørelse av takstnemnd

Leier av bolig kan kreve tvist om nedsettelse av leie etter lov 16. juni 1939 nr. 6 om husleie 35 avgjort av en takstnemnd hvis leien ikke er gjenstand for regulering etter kapittel II i loven her. Takstnemnda kan også avgjøre spørsmål om tilbakebetaling av leie etter lov 16. juni 1939 nr. 6 om husleie 35 annet ledd. I forhold til 35 annet ledd skal framsetting av krav overfor by- eller herredsretten om oppnevning av takstnemnd likestilles med saksanlegg. Bestemmelsene i 39 annet ledd gjelder tilsvarende, slik at takstnemnda tar avgjørelse om betaling av uomtvistet leie og deponering av leie i namsretten.

Om takstnemnda og avgjørelsen gjelder bestemmelsene i lov 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler 12-2 annet til femte ledd tilsvarende.

Tvist som er brakt inn for en husleienemnd etter 15 eller for domstolene, kan ikke kreves avgjort av en takstnemnd.

Ny § 15 skal lyde:

15 Avgjørelse av husleienemnd

Leier av bolig i kommune med husleienemnd kan kreve tvist om nedsettelse av leie etter lov 16. juni 1939 nr. 6 om husleie 35 avgjort av husleienemnda hvis leien ikke er gjenstand for regulering etter kapittel II i loven her. Husleienemnda kan også avgjøre spørsmål om tilbakebetaling av leie etter lov 16. juni 1939 nr. 6 om husleie 35 annet ledd. I forhold til 35 annet ledd skal framsetting av krav overfor husleienemnda om avgjørelse likestilles med saksanlegg. Bestemmelsene i 39 annet ledd gjelder tilsvarende, slik at husleienemnda tar avgjørelse om betaling av uomtvistet leie og deponering av leie i namsretten. Kommer ikke partene til enighet om hva som er markedsleie etter 3-1 eller gjengs leie etter 4-3 i lov av 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler, kan hver av partene kreve tvisten avgjort av husleienemnda. Bestemmelsene i 18 og 19 i loven her gjelder så langt de passer for tvist som nevnt i første til femte punktum. Bestemmelsene i 20-29 gjelder ikke. Er ett eller flere medlemmer og deres varamedlemmer ugilde, eller er kommunen part, kan nemnda ikke behandle tvisten.

Hver av partene kan bringe saken inn for by- eller herredsretten ved stevning som må være inngitt til retten senest to måneder etter at parten mottok avgjørelsen fra husleienemnda. Retten kan gi oppreisning for oversittelse av fristen.

En avgjørelse som ikke er brakt inn for retten innen fristen etter annet ledd, har virkning som rettskraftig dom.

Tvist som er brakt inn for en takstnemnd etter 14 eller for domstolene, kan ikke kreves avgjort av husleienemnda.

Ny § 16 skal lyde:

16 Avgjørelse av husleietvistutvalg

Leier av bolig i kommune hvor det er opprettet husleietvistutvalg etter 12-5 i lov 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler, kan kreve tvist om nedsettelse av leie etter lov 16. juni 1939 nr. 6 om husleie 35 avgjort av husleietvistutvalget hvis leien ikke er gjenstand for regulering etter kapittel II i loven her. Departementet fastsetter regler for saksbehandling og avgjørelse, herunder forholdet til behandling ved takstnemnd eller husleienemnd, jf. 12-5 i lov 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler.

Ny § 17 skal lyde:

17 Oppretting av husleienemnd

Etter anmodning fra kommunen kan Kongen bestemme at det skal opprettes en husleienemnd til å avgjøre tvister etter lov 16. juni 1939 nr. 6 om husleie 35, jf. 15 i loven her. På samme vilkår kan Kongen bestemme at en slik nemnd skal avvikles.

II

Loven trer i kraft 1. januar 2000.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering: Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.