Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Evalueringsrapporten om Kongsvinger – Kristiansundmodellen som Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet bestilte fra Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU), bekreftet at modellen har vært særdeles vellykket for Kongsvingers vedkommende. NIFU-rapporten foreslår en såkalt kontraktsmodell for finansiering av desentraliserte studietilbud.

Vil statsråden utprøve kontraktsmodellen i Kongsvinger?»

Statsråd Jon Lilletun: Eg har vurdert evalueringsrapporten frå NIFU, og eg har registrert at den gjev ein grundig analyse av den desentraliserte verksemda i Kongsvinger og Kristiansund. Hovudinntrykket frå evalueringa er at dei desentraliserte studia i Kongsvinger og Kristiansund har vore vellykka tiltak. Til dei fleste studia har det vore god søking, særleg i Kongsvinger. Studentane har høg gjennomføringsprosent innanfor normert tid, 78 pst. i Kongsvinger og 75 pst. i Kristiansund, og karakternivået er tilnærma det samme som ved tilsvarande ordinære studium.

Når det gjeld spørsmålet om vidare finansiering av det desentraliserte utdanningstilbodet i Kongsvinger, ser eg behovet for å gjere ei meir prinsipiell vurdering av kontraktsmodellen i høve til organisering, drift, målgruppe m.m. i lys av kompetansereforma.

Den desentraliserte verksemda i Kongsvinger vil derfor verte vidareført som tidlegare i studieåret 1999-2000. Vidare vil ulike problemstillingar og modellar knytte til drift og organisering verte vurderte i samband med oppfølginga av St. meld. nr. 42 for 1997-98, Kompetansereformen, og utgreiinga frå utvalet som skal utgreie norsk høgre utdanning etter år 2000, Mjøs-utvalet.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen att.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker statsråden for svaret, og er enig i statsrådens utsagn om at de desentraliserte studiene i Kongsvinger og Kristiansund har vært vellykkede. For Hedmark og spesielt Glåmdalsdistriktet, som har ligget i utdanningsskyggen i lengre tid, har dette høyskoletilbudet vært av meget stor betydning. Høsten 1998 fikk Kongsvinger anledning til å drive desentralisert sykepleier- og IT-utdanning. Jeg vil nytte dette høvet til å takke statsråden for hans sterke bidrag til å få realisert disse studietilbudene. Jeg er imponert over høyskolestiftelsen i Kongsvinger, som har samlet inn penger fra mange bidragsytere til administrative stillinger, til inventar og utstyr. Stiftelsen sliter med økonomien inneværende år. Det er derfor viktig at det ikke tar for lang tid før statsråden tar endelig stilling til framtidig organisering, finansiering mv.

Vil statsrådens avgjørelse foreligge i god tid før studieåret 2000-2001, og kan statsråden bidra til at høyskolestiftelsen sikres driftskapital inntil avgjørelsen foreligger?

Statsråd Jon Lilletun: Eg takkar for hyggelege ord. Eg fekk ved sjølvsyn sett studiesenteret for to veker sidan, og det er, som Skogholt sa, gjort ein veldig god jobb der.

Eg er innstilt på å vere med og medverke til at finansieringa i år går i orden. Det er ein dialog med studiesenteret om det, og eg er innstilt på å imøtekome det representanten Skogholt ber om. Eg skal òg vere med og få til ei avklaring, slik at den kjem i god tid før neste studieår tek til.

Eg er innstilt på at det som har vist seg så livskraftig, må få lov å leve, og så får vi sjå litt på om det er etter kontraktsmodellen i ei eller anna form vi skal organisere det, eller om det er på ein annan måte.