Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10

Dato: 26.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Dag Danielsen (Frp): Jeg har et nytt spørsmål til utenriksministeren:

«Nordmenn som reiser på privatbesøk til Russland, må registreres i det lokale politidistriktet der de oppholder seg. Det bør være en sentral målsetting at norske borgere ikke diskrimineres.

Hvilke retningslinjer gjelder for russere på turistvisum i Norge, og må disse stemple inn hos det lokale politiet?»

Utenriksminister Knut Vollebæk: Det er riktig at nordmenn som reiser på privatbesøk til Russland, må registreres i det politidistriktet der de oppholder seg. Dette er imidlertid en ordning som omfatter utlendinger generelt, ikke bare norske borgere.

Alle utlendinger som kommer til Norge på turistvisum, er underlagt ens retningslinjer. Etter å ha fått utstedt visum ved norsk utenriksstasjon i hjemlandet, må utlendingen passere grensen til Norge på et godkjent overgangssted. Her vil norsk grensepoliti stemple innreisedato i utlendingens pass. Etter dette kan utlendingen oppholde seg i Norge så lenge visumet er gyldig. Det er bare dersom en utlending ønsker å forlenge visumet, at det er nødvendig å henvende seg til et lokalt politikammer, som har myndighet til å forlenge visumets gyldighet til inntil tre måneder totalt.

Dag Danielsen (Frp): På mange måter ser jeg dette spørsmålet absolutt i sammenheng med det forrige; jeg opplever dette som en situasjon hvor russerne diskriminerer nordmenn, og hvor vi stilles overfor dårligere ordninger enn det russerne gjør når de kommer til Norge.

Dette er jo en byråkratisk ordning, i realiteten en levning fra kommunisttiden, og det er overhodet ingen trøst for meg at dette også gjelder borgere fra andre land, systemet er like gammeldags og avleggs etter min mening.

Mitt spørsmål blir da: Hva er gjort fra norsk side for å skape likebehandling for nordmenn og russere, altså i den betydning å fjerne denne ordningen?

Utenriksminister Knut Vollebæk: Så vidt jeg kjenner til, er denne saken ikke tidligere tatt opp med russiske myndigheter. Grunnen er nok i første rekke at den ikke retter seg bare mot norske borgere, men mot utlendinger generelt. Det er derfor ikke en diskriminering av nordmenn, som representanten Danielsen uttrykker det.

Det er i første rekke de personer som innkvarteres privat, som møter dette kravet om registrering. Ved innkvartering på hotell vil hotellet normalt ta hånd om registreringen. Det kan være at de økende kontakter mellom nordmenn og russere i de senere årene har ført til at mange selv har måttet foreta registreringen ved eget oppmøte hos lokale politimyndigheter.

Det vurderes ikke som aktuelt å innføre tilsvarende ordning for utlendinger i Norge.

Dag Danielsen (Frp): I og med at det nå opplyses at dette ikke er tatt opp med russerne tidligere, håper jeg at man gjør det – viser at man ikke er komfortabel med en slik ordning, og at man ikke syns den er hensiktsmessig i dagens verden.

Jeg må igjen si at jeg syns man viser en litt unnfallende holdning i forhold til Russland. Jeg håper man vil legge litt sterkere press på Russland for å få også dette forholdet i orden.

Utenriksminister Knut Vollebæk: Som jeg sa i et av mine svar på representanten Danielsens forrige spørsmål, er vi fra norsk side opptatt av å utbygge kontaktnettet med Russland på alle nivåer, ikke minst når det gjelder folk til folk. Det betyr ikke at vi ikke skal ta opp de problemer som ligger der av administrativ karakter. Det vil også være naturlig å gjøre det, som jeg sa, ved passende anledninger. Samtidig synes jeg det er viktig at vi i den spesielle saken som vi nå drøfter, husker på at registreringen gjelder alle utenlandske borgere som besøker Russland, ikke bare nordmenn. Det vil da være mer naturlig og hensiktsmessig at man tar opp dette kanskje i en ramme hvor også andre land deltar, slik at man kan få gitt uttrykk for at det er mange som oppfatter dette som utidig i den nåværende situasjonen, og det kan vi se på.