Stortinget - Møte torsdag den 26. mai 2005 kl. 10

Dato: 26.05.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 190 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:57 (2004-2005))

Sak nr. 5

Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Per Erik Monsen, Harald T. Nesvik og Gjermund Hagesæter om endringer i reglene om innførselsmerverdiavgift

Talere

Votering i sak nr. 5

Svein Roald Hansen (A) [18:09:28] (ordfører for saken): Forslaget som reises i Dokument nr. 8:57 om endringer i innførselsmerverdiavgiften, ble vurdert i utredningen om forbedret merverdiavgiftslov. Zimmer-utvalget pekte på at det var gode grunner for å avvikle innførselsmomsen, men fremmet likevel ikke forslag om dette. En viktig grunn var at forutsetningen om en god informasjonsflyt mellom Tollvesenet og skatteetaten ikke var til stede. Denne forutsetningen er, som finansministeren peker på i sitt brev til komiteen, fortsatt ikke på plass. En samlet komite mener imidlertid at det er grunn til å foreta en ny gjennomgang av problemstillingene, og ber Regjeringen vurdere en snudd avregning ved innførsel og legge dette fram for Stortinget på egnet måte, som det heter, i løpet av neste år. En slik vurdering må naturlig nok også omfatte hva som skal til av endringer i datasystemene i Tollvesenet og skatteetaten for å kunne gå inn på en ordning med snudd avregning.

La meg til slutt peke på at komiteen understreker betydningen av at innkreving av skatter og avgifter skjer på en måte som er mest mulig kostnadsbesparende både for staten og for bedriftene, samtidig som hensynet til å hindre mulighetene for avgiftsunndragelser ivaretas.

Firmaet KPMG har lagt fram rapporten «Beregning og betaling ved import av varer», hvor det hevdes at en omlegging vil innebære besparelser for staten og bedriftene på over 300 mill. kr årlig. Selv om Finansdepartementet langt fra kan bekrefte at en omlegging vil gi betydelige besparelser, er det bred enighet om at en omlegging vil innebære en forenkling, både for myndighetene og for de næringsdrivende. Det er i tilfelle god nok grunn til en omlegging, forutsatt at forutsetningene kan komme på plass både når det gjelder informasjonsutvekslingen, og når det gjelder tryggheten for at mulighetene for avgiftsunndragelser ikke blir større.

Torbjørn Hansen (H) [18:11:32]: I denne saken er det god grunn til å berømme Bedriftsforbundet og andre gode krefter for å rette fokus mot muligheten for forenkling for næringslivet. Denne saken har en forhistorie, og det bør også nevnes at Regjeringen allerede har forbedret ordningen med tollkreditt for å lette momsinnbetalingene for norske vareimportører.

Høyre kan godt se at det er tungvint for importørene å betale moms på importerte varer til Tollvesenet, for senere å kunne trekke fra beløpet i momsoppgaven til skatteetaten. I en del tilfeller går det store avgiftsbeløp fram og tilbake mellom den avgiftspliktige og det offentlige. Det er ikke alltid pengene blir tilbakebetalt, ofte blir importmomsen en delbetaling i et større momsoppgjør. Men i en del tilfeller er tilbakebetalingsgraden stor, og da går pengene praktisk talt i sirkel. Dette krever administrasjon og binder opp likviditet for bedriftene.

Samtidig bør det nevnes at et hovedprinsipp i momssystemet er at det skal kreves inn avgift i alle ledd, og at næringsdrivende som kjøper varer innenlands, også betaler moms i forbindelse med kjøpet.

Forslaget om snudd avregning som Bedriftsforbundet har utredet i samarbeid med KPMG, er interessant. En slik ordning, hvor importmomsen gjøres opp direkte i momsoppgaven uten tidligere innbetaling via Tollvesenet, gjelder allerede ved import av tjenester, og er innført som system i en del EU-land også for vareimport. Dersom dette kan forenkle hverdagen for norske bedrifter, bør det vurderes nærmere. Derfor har Høyre og regjeringspartiene gått inn for et forslag hvor Regjeringen bes om å foreta en vurdering av dette og melde tilbake til Stortinget innen 2006. Men det må også understrekes at en slik omlegging innebærer store systemmessige utfordringer, og at et avgiftsproveny på 67 milliarder kr – om lag – selvsagt må ha gode kontrollmuligheter, og at det også kan være et alternativ å forenkle ytterligere gjennom forbedring av tollkredittsystemet.

Her oppfatter jeg at både Regjeringen og en samlet finanskomite tar utfordringen med å forenkle hverdagen for bedriftene på alvor. Det lover godt for vareimportørene.

Per Erik Monsen (FrP) [18:13:50]: En forenkling av reglene vedrørende merverdiavgift på import av varer fra utlandet er noe Fremskrittspartiet har vært opptatt av i lengre tid. Utgangspunktet har vært henvendelser fra importører som opplever dagens ordning som unødvendig byråkratisk, kostnadsdrivende og tungvint, uten at det er mulig å se noen fordeler på kontrollsiden.

For næringsdrivende som har tollkreditt, innebærer innbetalingen av importmerverdiavgiften til Tollvesenet en likviditetsbinding, fordi den innbetalte avgiften først kan komme til fradrag gjennomsnittlig 35 dager etter at betalingen har funnet sted. Næringsdrivende som av ulike grunner ikke har tollkreditt, må betale merverdiavgiften kontant ved import og vil få en enda lengre likviditetsbinding. Dagens ordning kan også stille Norge i ugunstig posisjon i forhold til våre naboland, med konkurransevridning som konsekvens. I Danmark er det innført en ordning hvor næringsdrivende ikke skal betale merverdiavgift ved import. Sverige vurderer å innføre en liknende ordning som Danmark og fire andre EU-land allerede har innført.

Administrative kostnader, likviditetsbinding og utgifter til bankgarantistillelse vil variere fra næringsdrivende til næringsdrivende, og et system med snudd avregning, slik vi har for kjøp av tjenester fra utlandet, vil gi et mer konkurransenøytralt regelverk.

Det foreligger også en fersk rapport fra KPMG, som viser at en systemomlegging vil kunne gi en innsparing på omkring 330 mill. kr i året, fordelt med 100 mill. kr på staten og 230 mill. kr på de næringsdrivende.

Fremskrittspartiet er derfor fornøyd med at det står en samlet komite bak forslaget om å be Regjeringen vurdere et system med snudd avregning og legge dette fram for Stortinget i løpet av neste år.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 2410)

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget ber Regjeringen vurdere om et system med snudd avregning kan innebære forenkling av merverdiavgiftssystemet ved import for næringslivet og myndighetene, og legge dette frem for Stortinget på egnet måte i løpet av 2006.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.