Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato: 01.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 35

Martin Engeset (H) [14:34:17]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«I et intervju med Hamar Arbeiderblad 13. januar under overskriften «Brustad lover sjukehus» uttaler statsråden at «det er hennes ambisjon å sette Helse Øst raskt i stand til å bygge et nytt sjukehus i Hamar-området». Videre forsikrer statsråden at beslutningen om bygging av et nytt sykehus skal fattes av Regjeringen senest i 2009. Helse Øst har så langt prioritert det nye Østfold-sykehuset som det neste store utbyggingsprosjektet i helseregionen.

Har statsråden til hensikt å endre denne prioriteringen?»

Statsråd Sylvia Brustad [14:34:59]: La meg først slå fast at som statsråd må jeg sette meg ambisjoner. Det gjelder også på dette viktige området. Det er Regjeringas og min ambisjon å sette både Helse Øst og de andre regionale helseforetakene i stand til å gjennomføre nødvendige investeringer i de enkelte regioner til beste for pasientene. Jeg vil her vise til Soria Moria-erklæringa, hvor det er lagt til grunn at sjukehusa må gis tilstrekkelige økonomiske rammer for å sikre nødvendig fornyelse av bygninger og utstyr. Det er mitt mål – og min oppgave – å søke å løse denne utfordringa.

Som kjent er Helse Øst nå i gang med utbygginga av nye Ahus. Helseregionen har helt klart lagt til grunn at nye store utbygginger må vente til det prosjektet er ferdigstilt. La meg også understreke ansvarsstrukturen i helseforetaksmodellen, som tilsier at de regionale nå har ansvar for investeringer.

Så tror jeg at alle skjønner at alle utbygginger ikke kan skje helt samtidig. Det er også slik at Helse Øst må både vurdere og prioritere de ulike investeringsprosjektene innenfor de rammer de har til disposisjon.

Til det konkrete spørsmålet er mitt svar: Det er nødvendig med nytt sjukehus både i Hamar-området og i Østfold for å bedre pasienttilbudet, og det er min målsetting å legge til rette for bedre rammebetingelser, slik at nødvendige investeringer kan gjennomføres.

Martin Engeset (H) [14:36:29]: Jeg takker statsråden for svaret, som dessverre ikke var spesielt avklarende. Den tvil og usikkerhet som helseministeren har skapt ved sine uttalelser til Hamar Arbeiderblad, var det all grunn til å ta alvorlig. Nettopp derfor var det nødvendig å bringe dette spørsmålet inn for Stortingets spørretime i dag.

I det svaret som statsråden nå har gitt, ser jeg ingen avklaring på hovedspørsmålet i forhold til rekkefølgen på prosjektene. At det før eller siden kommer et nytt sykehus både i Hedmark og i Østfold, det tror nok også jeg, men det er ikke likegyldig om det skjer før eller siden. Det haster nemlig så mye med det nye Østfold-sykehuset at her er det maktpåliggende at det kommer før, og ikke siden. Statsråden sier ikke noe i sitt svar om når det kommer et nytt sykehus, heller ikke om hvilket av de to sykehusene som skal bygges først.

Jeg må i grunnen bare gjenta spørsmålet mitt: Betyr det statsråden nå sier, at hun åpner for å sette det statlige helseforetaket Helse Østs faglige vurderinger til side og bestemme rekkefølgen på utbyggingsprosjektene på rent politisk grunnlag?

Statsråd Sylvia Brustad [14:37:50]: Jeg vil gjenta det jeg sa i mitt hovedsvar, nemlig at det skal komme sjukehus både i Hamar-området og i Østfold, og begge deler er nødvendige fordi bygningsmassen er for dårlig.

Når det gjelder utbygginga i Innlandet, er ikke den ennå i en byggeprosess, men den er i det en kaller en strategiprosess, altså en planleggingsfase. Sjukehuset Østfold har, som representanten Engeset er kjent med, vært gjennom en idéfase og er i ferd med å beslutte igangsetting av hva som skal skje videre.

Så jeg føler ikke at det er noe uklarhet om dette. Det skal bli sjukehus begge steder. Jeg håper at det skal kunne skje innenfor en tiårsperiode, slik det nå legges opp til. Regjeringa har som ambisjon og mål å prøve å sette helseforetakene i stand til å ta nødvendige investeringer for å få bygd sjukehus, både her og andre steder i landet hvor det er nødvendig.

Martin Engeset (H) [14:38:45]: Dette er fortsatt svært uklart, for statsråden er ikke i stand til å gi noe svar på hovedspørsmålet: Hvilket av disse to viktige prosjektene kommer først?

I Østfold har vi ventet på nytt sykehus i 15–20 år. Det er akutt behov for å komme i gang. Når vi vet at det nye Østfold-sykehuset planmessig ligger mange år foran det nye sykehuset i Hamar – «milevis foran», ifølge viseadministrerende direktør i Helse Øst, Steinar Marthinsen – gir statsrådens uttalelser nå dessverre næring til frykten om at statsråden har til hensikt å trenere Østfold-sykehuset lenge nok til at vi først blir tatt igjen og deretter forbikjørt av Hedmark.

Til Moss Avis uttalte statsrådens statssekretær den 25. januar at jeg som stortingsrepresentant forsøker å «så splid» mellom Hedmark og Østfold i sykehussaken. Det er både min plikt og min rett som stortingsrepresentant å forsøke å bringe klarhet i hva statsråden har sagt, og hva hun egentlig mener. Er statsråden enig med sin statssekretær i at det å stille spørsmål om dette i Stortingets spørretime er å så splid mellom Hedmark og Østfold?

Statsråd Sylvia Brustad [14:39:53]: Jeg ser ingen grunn til at en skal være urolig for dette. Jeg har sagt det som jeg mener er åpenbart, nemlig at det nye Sjukehuset Østfold skal komme. Det har kommet lenger i planlegginga enn det nye Sjukehuset Innlandet. Dermed vil det sannsynligvis også komme litt før det på Hamar. Men det er også helt åpenbart at det sjukehuset som nå ligger på Hamar, er av en slik bygningsmessig karakter at det ikke kan fortsette slik.

Jeg gjentar, som jeg nå har sagt to ganger, at Regjeringa skal gjøre det vi kan for å sette helseforetakene i stand til å gjennomføre nødvendige utbygginger, og det kommer til å komme sjukehus både i Østfold og på Hamar.