Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato: 29.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Per Roar Bredvold til samferdselsministeren, vil bli svara på at landbruks- og matministeren på vegner av samferdselsministeren.

Per Roar Bredvold (FrP) [13:05:45]: Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål, som blir besvart av landbruks- og matministeren:

«Mellomstore biler mellom 3,5 og 7,5 tonn har ikke lov å kjøre fortere enn 80 km/t selv om fartsgrensen kan være både 90 og 100 km/t enkelte steder. Mange av disse bilene er privatbiler/firmabiler og brukes dermed som vanlige personbiler.

Ser statsråden at forskriftene, som første gang ble vedtatt i 1957 og behandlet på nytt i 1986, ikke har tatt hensyn til bilparkens utvikling i Norge?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [13:06:18]: Det er riktig at motorvogn med tillatt totalvekt på over 3 500 kg eller motorvogn med tilhenger ikke må kjøre fortere enn 80 km/t sjøl om det er skiltet høyere fartsgrense. Disse begrensningene er satt av hensyn til trafikksikkerheten. Tunge kjøretøy trenger lengre bremsestrekning, har dårligere manøvreringsevne og representerer en større ulykkesrisiko enn lette kjøretøy. Det er derfor i de fleste land satt lavere fartsgrense for tyngre kjøretøy enn den som ellers gjelder. Forskjellen mellom fartsgrensene for tunge og lette kjøretøy er i Norge mindre enn i de fleste andre land. Jeg er videre opptatt av den totale virkninga tyngre kjøretøy, herunder de såkalte SUV-ene, har på trafikksikkerheten, og spesielt risikoen slike kjøretøy utgjør for de øvrige som ferdes i trafikkbildet.

I svar på likelydende spørsmål fra representanten Bredvold til tidligere samferdselsminister Torild Skogsholm den 19. februar 2003 ble det åpnet for å vurdere konsekvensene av å åpne for større hastighet for kjøretøy med kjøreegenskaper tilsvarende personbiler. Ny kunnskap om SUV-er og andre litt større kjøretøy, spesielt om kollisjon mellom slike biler og vanlige personbiler, tyder på at sikkerheten til slike tyngre kjøretøy går på bekostning av sikkerheten til vanlige personbiler. Dette forsterkes ytterligere i høyere hastigheter. Jeg ser derfor ikke noe behov for å endre reglene på dette området.

Per Roar Bredvold (FrP) [13:07:44]: Jeg takker statsråden for svaret, men jeg er lei meg for at svarets ordlyd var som det var. Jeg hadde trodd at vi hadde kommet litt lenger i dag enn den gang jeg stilte spørsmålet for tre år siden, for da lovde man at man skulle se på det. Det skjønner jeg at man har gjort, men man har kommet fram til det samme.

Jeg synes det er merkelig at en buss som frakter – la oss si – 50 passasjerer, en buss som veier mange ganger flere kilo enn f.eks. en Chevrolet Tahoe, skal ha lov til å kjøre opptil 20 km fortere enn en SUV-bil. Det kjører en masse busser, og det kjører også en masse SUV-biler, og jeg skjønner ikke denne forskjellen, men i og med at vi har den, blir SUVene en fare i trafikken, for de klarer ikke å følge det trafikktempoet som er, og dermed skapes en sikkerhetsrisiko.

Det å si at denne type biler er mindre trafikksikre, er også helt merkelig. De er inne til kontroll hvert år, så jeg skjønner ikke dette.

Statsråd Terje Riis-Johansen [13:08:48]: Resonnementet bygger jo på spørsmål om vekt og hva som skjer hvis uhellet er ute. Hvorvidt hastigheten for buss bør justeres i forhold til SUV-er og andre noe mindre kjøretøy, vil ikke jeg gå inn på, men det er et faktum at andre trafikanter blir utsatt for en større fare ved et kjøretøy som har større vekt, enn ved et kjøretøy som har noe mindre vekt. Det er nok ganske åpenbart.

Per Roar Bredvold (FrP) [13:09:18]: Jeg takker statsråden for kommentarene. Det er klart at en buss kan kjøre 100 km/t, og den gjør det, mens f.eks. en Chevrolet Tahoe kun har lov til å kjøre 80 km/t, og det er den forskjellen som jeg synes er helt feil. Når det er snakk om trafikksikkerhet, skulle man tro at den skulle gjelde alle, uansett om man sitter i en liten Nissan Micra, f.eks., eller en stor SUV-bil.

Vi er vel alle opptatt av at trafikksikkerheten skal være god. Jeg tror at bremseeffekten er atskillig bedre i en ny amerikansk familiebil enn den f.eks. er i en liten europeisk bil. Jeg tror derfor at vi prater om to vidt forskjellige ting, og for at det skal bli flyt i trafikken, må det vel være en fordel at alle kan kjøre like fort.

Statsråd Terje Riis-Johansen [13:10:09]: Representanten Bredvold sammenlikner en Nissan Micra med en Chevrolet Tahoe. Det er vel nettopp noe av problemstillinga her i de tilfellene hvor ulykken faktisk er ute. Isolert sett er nok sikkerheten vel ivaretatt i store biler. Det som ligger i tankegangen bak en differensiert makshastighet, er jo konsekvensene for andre trafikanter, ikke for dem som er sjåfør/passasjer i de store bilene.

Presidenten: Dermed går vi til spørsmål nr. 18, det siste.