Stortinget - Møte mandag den 12. juni 2006 kl. 10

Dato: 12.06.2006

Dokumenter: (Innst. S. nr. 193 (2005-2006), jf. Dokument nr. 8:67 (2005-2006))

Sak nr. 5

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Kenneth Svendsen og Øyvind Korsberg om at permitteringsordningen utvides til 42 uker, og at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering reduseres til 5 arbeidsdager

Talere

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Etter ønske fra arbeids- og sosialkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Dagfinn Sundsbø (Sp) [14:02:14]:(ordfører for saken): Representantene Ulf Leirstein, Kenneth Svendsen og Øyvind Korsberg ber Stortinget instruere Regjeringen om å fremme forslag om at permitteringsordningen utvides til 42 uker, og at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering reduseres til fem arbeidsdager.

I innstillingen viser komiteen til at arbeids- og sosialkomiteen i sin budsjettinnstilling for 2006 ber Regjeringen om i samarbeid med partene i arbeidslivet å se på ulike sider ved permitteringsregelverket. Med henvisning til denne anmodningen uttaler statsråd Bjarne Håkon Hanssen i sitt brev i forbindelse med komiteens behandling av dagens sak til at han tar sikte på å avholde et møte med partene i arbeidslivet i nær framtid.

Komiteens flertall – alle partier unntatt Fremskrittspartiet – er tilfreds med at Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med tilbakemelding på komiteens anmodning i forbindelse med statsbudsjettet for 2007. Ut fra dette foreslås saken vedlagt protokollen.

Både for næringslivet og for arbeidstakerne er det behov for et godt permitteringsregelverk. Selv om situasjonen i arbeidsmarkedet i dag er lysere enn på lenge, har vi næringer og utsatte yrker som lever under periodiske svingninger som gjør det statlige permitteringsregelverket viktig for å opprettholde arbeidsplasser. Permitteringsregelverket er ikke minst viktig for å beholde næringsvirksomhet i distriktene, hvor alternativet til permittering lett vil kunne bli å flytte for å finne alternativt arbeid.

I budsjettforslaget fra regjeringen Bondevik ble permitteringsordningene foreslått endret ved at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering ble utvidet fra fem til ti dager, og ved at retten til dagpenger under permittering ble redusert fra 42 uker til 26 uker. Et bredt flertall i Stortinget – alle partier unntatt Fremskrittspartiet – sluttet seg til regjeringen Stoltenbergs forslag om å øke dagpengeperioden til 34 uker. Denne endringen ble i Regjeringens budsjettdokument kostnadsberegnet til 180 mill. kr. En utvidelse til 42 uker ville representert behov for ytterligere 180 mill. kr. i bevilgning. Jeg nevner disse tallene for å vise at justeringer i permitteringsregelverket som kan virke begrensende, altså representerer store budsjettuttellinger.

Også i behandlingen av statsbudsjettet for 2006 fremmet Fremskrittspartiet de samme forslag som de gjentar i sitt Dokument nr. 8-forslag nå. De nådde ikke fram i den behandlingen, men kommer nå tilbake, og det er det full anledning til. Jeg er imidlertid ganske sikker på at flertallet bidrar til en ryddig saksbehandling gjennom å gi Regjeringen anledning til å komme tilbake til Stortinget i statsbudsjettet for 2007. Det var det Stortinget bad om, og det er dette Stortinget bør forholde seg til.

Per Rune Henriksen (A) [14:05:46]: Det er nesten unødvendig å ta ordet i denne debatten etter at saksordføreren har presentert saken veldig greit. Det det kort og godt dreier seg om, er: Skal vi vente på det som vi vet kommer i statsbudsjettet, og som er varslet i forrige statsbudsjett, eller skal vi gjøre regelverksendringer her og nå?

Jeg synes det kan være vel verdt å diskutere permitteringsordningene. Jeg er ikke helt sikker på at det skal være et mål i seg selv at permitteringsregelverket skal stå spikret og dermed være forutsigbart i alle retninger. Jeg tror permitteringsregelverket også må justeres noe etter hva slags tider vi er inne i.

I dag er vel neppe permitteringsregelverket den mest akutte problemstillingen for norsk arbeidsliv. For enkelte bransjer kan det nok være et problem, og det er også en av de tingene som man skal se på fram mot statsbudsjettet, når det kommer, slik også saksordføreren var inne på. Jeg tror at det som først og fremst er viktig, er å se på virkningene av regelverket slik det fungerer i dag, og hvordan det kan fungere både bransjevis og totalt sett på sikt.

Det er vel ingen hemmelighet at regjeringspartiene ikke var veldig begeistret for å følge opp forrige regjerings forslag når det gjelder permitteringsregelverket. Det medførte også at vi fikk utvidet permitteringsperioden, men vi klarte ikke å komme i land med arbeidsgiverperioden i regelverket.

Vi tror det kan være grunnlag for å få det til noe bedre i tiden som kommer, men dette er også noe som det må jobbes med sammen med partene for å finne de gode løsningene. Dette ser vi fram til å få lagt fram i forbindelse med statsbudsjettet.

Robert Eriksson (FrP) [14:08:13]: La meg først få vise til at det forrige storting vedtok enstemmig i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett 2005 at regjeringen Bondevik II skulle

«utarbeide et forslag til permanent regelverk for permitteringsreglene som fanger opp både konjunktur- og sesonghensyn, og legge dette frem i forbindelse med statsbudsjettet for 2006».

Vi vet alle at dette ikke har skjedd. Ikke bare er saken utsatt i ett år, men man fikk samtidig både økte egenandeler og redusert dagpengeperiode. Jeg har naturlig nok merket meg svarbrevet fra statsråd Bjarne Håkon Hanssen av den 8. mai i år, hvor det står at man tar sikte på å avholde et møte med partene i arbeidslivet i nær framtid.

Fremskrittspartiet mener at permitteringsregelverket slik det gjaldt fram til 31. desember 2005, burde ha vært bevart inntil den varslede analysen ble gjennomført. Jeg må derfor si at jeg er noe forundret over at den sittende regjering, når man tar i betraktning det som ble sagt i valgkampen i fjor høst, ikke har foreslått å opprettholde det regelverket som gjaldt, fram til utgangen av 2006. Man skulle jo ha trodd og burde ha forventet at Regjeringen iallfall ønsket med det man sa, å ivareta de opprinnelige sidene ved permitteringsregelverket. I stedet har man innført en kortere dagpengeperiode og påført næringslivet ytterligere kostnader med økte egenandeler ved at man nå har fått ti dagers lønnsplikt.

De negative konsekvensene av innstramningene i permitteringsreglene indikeres av en rapport om konsekvensene av strammere permitteringsregler. Det ble bl.a. dokumentert at det ville skje et stort fall i antall permitteringer med ti dagers lønnsplikt, fordi bedriftene i større grad ville ty til midlertidig ansettelse framfor fast ansettelse. Videre påpekte man at konsekvensene av det ville bli til en svekkelse av produktiviteten og rekrutteringen, og at helse, miljø og sikkerhet ville bli dårligere. Rekruttering av motiverte og kompetente nye medarbeidere, bl.a. lærlinger, er blitt betydelig svekket grunnet økt usikkerhet om fast ansettelse. Jeg er klar over hvordan situasjonen på arbeidsmarkedet er, men vi må her huske på at vi snakker om næringer som er svært konjunkturutsatt.

Fremskrittspartiet finner det nødvendig å foreslå forbedringer i regelverket av hensyn til arbeidstakere og norske bedrifter før de nye reglene volder altfor stor skade. Jeg tillater meg derfor å ta opp det forslag som Fremskrittspartiet har fremmet i innstillingen.

Presidenten: Representanten Robert Eriksson har tatt opp det forslag han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 2676)

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten har Robert Eriksson satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at permitteringsordningen utvides til 42 uker, og at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering reduseres til 5 arbeidsdager.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:67 (2005-2006) – forslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Kenneth Svendsen og Øyvind Korsberg om at permitteringsordningen utvides til 42 uker, og at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering reduseres til 5 arbeidsdager – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 82 mot 23 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.54.52)