Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 2008 kl. 10

Dato: 28.05.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Per Roar Bredvold (FrP) [12:02:37]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Det hevdes fra enkelte i Forsvaret at det finnes en hysj-kultur. Flere tillitsvalgte opplever at folk ikke tør uttale seg av frykt for represalier. Man er også redd for at den militære karrieren kan bli ødelagt hvis man sier ifra.

Deler statsråden denne oppfatningen, og hva vil hun i så fall bidra med for at vi kan få et forsvar hvor åpenhet blir respektert uten at det får negative følger for den enkelte?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:03:05]: Ytringsfriheten er en fundamental rettighet og et helt sentralt prinsipp i det norske demokratiet og i alle deler av det norske samfunnet, selvsagt også i Forsvaret. La meg derfor slå fast at Regjeringen ønsker åpenhet rundt Forsvaret og Forsvarets virksomhet. Vi arbeider systematisk for å underbygge en åpenhetskultur for alle Forsvarets ansatte, på alle nivåer, der eventuelle kritikkverdige forhold tas opp, drøftes og løses uten frykt for represalier.

Disse idealene og prinsippene har vært sentrale bl.a. i arbeidet med langtidsproposisjonen for Forsvaret. Her har Regjeringen lagt opp til en bred prosess hvor det har vært stor deltakelse og bred debatt blant aktører både innenfor og utenfor forsvarssektoren. Gjennom forsvarssjefens forsvarsstudie, Forsvarspolitisk utvalg, nettstedet forsvarsdialog.no, samt en serie møter med lokalpolitikere og organisasjoner tilknyttet forsvarssektoren er det skapt nettopp en bred og involverende forsvarspolitisk debatt.

Erfaringene fra arbeidet med langtidsproposisjonen underbygger min oppfatning av at vi har en kultur for åpenhet, dialog og meningsbrytning i Forsvaret i dag. Samtidig registrerer jeg at noen har opplevd det annerledes, og det tar jeg selvsagt på alvor. Jeg har derfor bl.a. innledet en dialog med arbeidstakerorganisasjonene om hvordan vi ytterligere kan styrke innsatsen for å skape gode vilkår for åpenhet og ytringsfrihet i Forsvaret. Dette er også forhold jeg diskuterer med de tillitsvalgte, som jeg alltid møter på mine mange besøk ved Forsvarets ulike avdelinger.

Jeg kan forsikre om at arbeidet for å tilrettelegge for et godt ytringsklima og et godt arbeidsmiljø for alle ansatte i Forsvaret er en høyt prioritert oppgave. Gjennom bl.a. en handlingsplan for holdninger, etikk og ledelse i forsvarssektoren har vi iverksatt viktige tiltak for å styrke arbeidet med ytringsklimaet og åpenheten i Forsvaret. Dette er imidlertid en kontinuerlig prosess. Vi vil derfor også i tiden fremover, i dialog med alle viktige aktører innen forsvarssektoren, videreføre arbeidet for å styrke denne innsatsen ytterligere.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:05:31]: Jeg takker statsråden for svaret.

I VG den 8. mai 2008 kunne vi lese:

«Strøm-Erichsen bidrar til hysj-kultur.»

Der sier Pia Fjærli, hun er major og tillitsvalgt, at statsrådens lederstil bidrar til en hysj-kultur.

«Vi som er tillitsvalgte, opplever at folk ikke tør uttale seg, av frykt for represalier fra Forsvarets øverste ledelse.»

Det som kanskje er enda mer alvorlig, er at Stortingets ombudsmann for Forsvaret, Kjell Arne Bratli - det står i samme artikkel - i en fersk rapport skriver at

«frykt for represalier, trakassering og mobbing gjør at ansatte i Forsvaret vegrer seg for å uttale seg offentlig».

Dette er veldig alvorlig. Jeg hører at statsråden vil bidra til at dette blir borte, men det er jo hun som blir kritisert. I Aftenposten den 9. mai står det: «Hun knebler generalene,» og det vises da til statsråden også i dette tilfellet.

Dette ser jeg på som veldig alvorlig. Nå har statsråden sagt en del om hva hun vil gjøre, men jeg vil høre mer om hva statsråden vil bidra med.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:06:43]: Jeg tror jeg skal ta utgangspunkt i handlingsplanen for holdninger, etikk og ledelse. Jeg er svært opptatt av at ansatte på alle nivåer skal ha påvirkning på sin egen arbeidsplass. Hvis man skal ha påvirkning på sin egen arbeidsplass, krever det åpenhet som en grunnleggende verdi. Det krever også at man fokuserer både på holdninger, på etikk og ikke minst på hvilke spilleregler man ønsker å ha på arbeidsplassen. Denne handlingsplanen tar opp nettopp disse temaene, samtidig som den også tar opp hvordan man kan bedre dialogen, kommunikasjonen og opprette et etisk råd, som nettopp skal kunne ta opp vanskelige dilemmaer innenfor både ytringsfrihet og andre tema. Som sagt: Jeg er opptatt av at vi skal ha et godt arbeidsmiljø og et godt ytringsklima i Forsvaret, og har derfor på mange felt tatt opp og iverksatt tiltak for å bedre dette.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:07:50]: Mitt siste spørsmål i dag om denne saken blir da følgende: Kan statsråden garantere - garantere - at ansatte i Forsvaret, uansett militær uniform eller sivile klær, dvs. alle i Forsvaret, kan si sin mening, også om ting som kan oppfattes som kritikk av Forsvaret, uten å få refs eller at det vil være til hinder for opprykk eller skifte av jobb?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:08:16]: Jeg kan garantere at jeg skal gjøre alt jeg kan, også videre, for å bidra til at vi skal ha et godt arbeidsmiljø, at vi skal ha demokratiske rettigheter, at det skal være åpenhet og et godt ytringsklima på alle nivå for alle ansatte i Forsvaret, og at alle ansatte skal være ivaretatt, også om de sier sin mening.