Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 2015 kl. 10

Dato: 04.03.2015

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Heikki Eidsvoll Holmås til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren, vil bli tatt opp av representanten Ingunn Gjerstad.

Ingunn Gjerstad (SV) [12:19:33]: «370 000 mennesker jobber i varehandelen i dag, hvorav flertallet er kvinner. Undersøkelser viser at mange i varehandelen utsetter å få barn og stifte familie på grunn av ukurante arbeidstider. Med søndagsåpne butikker vil det bli enda vanskeligere å få kabalen med arbeidstid og fritid til å gå opp.

På hvilken måte kan statsråden legge til rette for at kvinner kan kombinere familieliv og en jobb i varehandelen?»

Statsråd Solveig Horne [12:20:07]: Kvinner og menn har i dag en unik mulighet til å kombinere arbeidsliv og familieliv. Deltakelse i arbeidslivet og å kunne forsørge seg selv er grunnleggende for et likestilt samfunn.

Representanten er bekymret for om flere søndagsåpne butikker vil bety et tilbakeskritt for kvinners mulighet til å kombinere arbeid med familieliv. Jeg kan forsikre representanten om at høy arbeidsdeltakelse for både kvinner og menn er et prioritert mål for regjeringen.

Som kjent er det kulturministeren som har det konstitusjonelle ansvaret for helligdagsloven, som i dag regulerer butikkers adgang til å ha åpent på søndager. Kulturdepartementet har varslet at de vil sende på høring forslag til endringer i helligdagsloven for å gi butikker adgang til å ha åpent på vanlige søndager.

Jeg tillater meg å nevne at mange butikker allerede i dag har åpent på søndager. Regjeringens utgangspunkt er at lovverket ikke er godt nok egnet til å regulere åpningstidene for butikker, heller ikke på søndager. Mindre lovreguleringer rundt butikkers åpningstider vil gi større frihet.

Kulturministeren har vist til at en eventuell åpning for flere søndagsåpne butikker ikke behøver å endre den enkeltes prioriteringer og tidsbruk. Vi har tillit til at aktørene selv tar gode valg. Dessuten har arbeidsmiljøloven grenser for søndagsarbeid.

Regjeringen mener at tilrettelegging av fritid, bl.a. forholdet mellom familie- og arbeidsliv, best løses innenfor rammene i arbeidsmiljøloven og ikke i et regelverk om butikkers åpningstider. I den sammenheng er det relevant også å vise til hva arbeids- og sosialministeren gjør på dette området.

I lovproposisjoner har arbeids- og sosialministeren fremmet forslag til endringer i arbeidsmiljøloven som har til formål å legge til rette for deltakelse i arbeid og god utnyttelse av arbeidskraften. Som kjent er det arbeids- og sosialministeren som har ansvaret for arbeidsmiljøloven.

Regjeringen ved arbeids- og sosialministeren ønsker å endre lovens bestemmelser om arbeidstid for å gi arbeidstakere og arbeidsgivere flere muligheter til å finne fleksible løsninger lokalt. Regjeringens forslag til endringer i arbeidstidsreglene vil gjøre det enklere å få på plass gode fleksitidsavtaler.

Dette kan få som konsekvens at kvinners muligheter til å tilpasse arbeidstiden til eget hverdags- og familieliv øker. Det vil bli enklere å få i stand ordninger med lengre vakter enkelte helger. For kvinner som jobber turnus, vil det kunne bety flere frihelger og mindre belastning på familielivet med mange helgevakter i løpet av et år.

Forslag om endringer i arbeidsmiljøloven vil med andre ord kunne være med på å gi både kvinner og menn fleksibilitet og valgfrihet som gjør det enklere å kombinere familieliv med arbeidsliv.

I Norge kan vi glede oss over allerede å ha kommet langt når det gjelder likestilling mellom kvinner og menn. Gode, rause og fleksible velferdsordninger som barnehager, kontantstøtte og foreldrepengeordningen gir familiene frihet til selv å finne gode, praktiske løsninger som passer med den enkelte families hverdag.

Ingunn Gjerstad (SV) [12:23:09]: Det er mykje snakk om fridom i denne debatten. Spørsmålet er jo kven sin fridom vi skal vera mest opptekne av. Eg er som representant for Sosialistisk Venstreparti mest bekymra for fridomen til den enkelte arbeidstakar.

Vi har nettopp fått ein rapport som viser at med søndagsopne butikkar vil 245 000 av dei 367 000 som jobbar innanfor varehandelen i dag, måtta belaga seg på å jobba om søndagar. Spørsmålet mitt er om ikkje det vil medføra meir søndagsarbeid for endå fleire folk. Trur likestillingsministeren vår at det vil bli behov for å oppretta søndagsopne barnehagar også når fleire i varehandelen må arbeida på søndagar?

Statsråd Solveig Horne [12:23:58]: Jeg tror ikke jeg skal gå inn i barnehagepolitikken – det er det kunnskapsministeren som skal ta seg av. Det som er viktig å få fram, er at en åpning for at flere butikker kan ha søndagsåpent – det er også i dag søndagsåpne butikker – også vil åpne opp arbeidsmarkedet for flere.

Jeg har møtt mange innvandrere, både gutter og jenter, som ønsker å prøve seg ute i arbeidslivet, som ønsker seg arbeid. Det er kvinner som ønsker å ha mer arbeid, men det er også menn, for det er ikke sånn at det bare er kvinner som jobber i varehandelen. Flere søndagsåpne butikker vil gjøre at det blir flere arbeidsplasser, som igjen gjør at flere kan få inntekt og forsørge seg selv.

Ingunn Gjerstad (SV) [12:24:50]: Det er riktig at det er eit fleirtal av kvinner som jobbar i varehandelen, og det er nok riktig at det er mange som ønskjer seg inn i varehandelen. Eg høyrde nyleg at det var 100 søkjarar til éin jobb på ein REMA 1000-butikk, og det viser at det er mange ungdomar som vil inn der. Spørsmålet mitt er om det er i tråd med regjeringa sin familiepolitikk at vi skal få ein situasjon i varehandelen der vi ikkje har vaksne kvinner med barn som tilsette, men berre studentar om søndagane eller godt vaksne folk som ikkje har barn. Er det ein god familiepolitikk at på eit stort område av arbeidslivet skal det ikkje vera lett for kvinner med barn å arbeida?

Statsråd Solveig Horne [12:25:43]: God familiepolitikk er å ha gode, fleksible løsninger for den enkelte familie. For enkelte familier kan faktisk søndagsåpne butikker gjøre at man kanskje har fri en dag i uka, mens man må jobbe på søndagen. Det kan være en fordel for familiene, alt etter hvordan de innretter seg.

Jeg tror det er viktig at vi her klarer å ha begge tanker i hodet samtidig: Flere søndagsåpne butikker vil medføre at flere kan komme seg ut i arbeid og få inntekt, men det kan også medføre at familiene kan få en større fleksibilitet i hverdagen sin. Og så må det være opp til den enkelte familie om de ønsker å handle på en søndag eller en onsdag eller en mandag. Det kan altså medføre at det er flere familier som får en større fleksibilitet enn det representanten tar til orde for.