Stortinget - Møte fredag den 19. juni 2020

Dato: 19.06.2020
President: Tone Wilhelmsen Trøen

Søk

Innhold

Formalia

President: Tone Wilhelmsen Trøen

Presidenten: Representanten Hans Fredrik Grøvan vil fremsette et grunnlovsforslag.

Hans Fredrik Grøvan (KrF) []: På vegne av representantene Jorunn Gleditsch Lossius, Geir Sigbjørn Toskedal, Steinar Reiten, Torill Selsvold Nyborg og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag til endring i § 93 i Grunnloven, om vern av liv fra unnfangelse til naturlig død.

Presidenten: Representanten Solveig Horne vil fremsette et grunnlovsforslag.

Solveig Horne (FrP) []: På vegne av stortingsrepresentanten Terje Halleland og meg selv har jeg den glede å fremme et grunnlovsforslag om opphevelse av § 117, om opphevelse av odels- og åsetesretten.

Presidenten: Representanten Dag Terje Andersen vil fremsette fire grunnlovsforslag.

Dag Terje Andersen (A) []: Jeg har gleden av å legge fram fire grunnlovsforslag.

Det første er basert på Valglovutvalgets forslag til endringer i valgloven. Det er en tverrpolitisk gruppe av medlemmer i kontroll- og konstitusjonskomiteen som har funnet det riktig å fremme alle forslagene, slik at det kan ligge til rette for en åpen debatt i neste storting. Det sier seg selv at en ikke kan være enig i alle forslagene, men det gir et grunnlag for behandling i neste storting. Grunnlovsforslaget fremmes av representantene Eva Kristin Hansen, Magne Rommetveit, Svein Harberg, Bente Stein Mathisen, Solveig Horne, Terje Breivik, Ulf Leirstein og meg selv.

Så er det tre forslag som er diskutert i denne perioden, der det har vært bred enighet om intensjonen, men ikke enighet om formuleringer. Vi har da prøvd å gjøre en jobb med å sy sammen et grunnlag for det til diskusjon i neste periode.

Det første forslaget handler om samene som urfolk i Grunnloven § 108, der det fremmes et grunnlovsforslag av Eva Kristin Hansen, Magne Rommetveit, Svein Harberg, Hans Fredrik Grøvan, Freddy André Øvstegård, Terje Breivik, Nils T. Bjørke, Une Bastholm, Bjørnar Moxnes og meg selv.

Så gjelder det en endring i Grunnloven § 112 a om frittlevende marine ressurser. Der fremmes det et grunnlovsforslag av representantene Eva Kristin Hansen, Magne Rommetveit, Svein Harberg, Bente Stein Mathisen, Nils T. Bjørke, Terje Breivik og meg selv.

Så er det endelig et forslag om grunnlovfesting av allemannsretten, som fremmes av representantene Svein Harberg, Magne Rommetveit, Eva Kristin Hansen, Bente Stein Mathisen, Freddy André Øvstegård, Karin Andersen, Terje Breivik, Une Bastholm, Bjørnar Moxnes og meg selv.

Presidenten: Representanten Lars Haltbrekken vil fremsette et grunnlovsforslag.

Lars Haltbrekken (SV) []: På vegne av representantene Karin Andersen, Kari Elisabeth Kaski, Petter Eide, Solveig Schytz, Terje Breivik, Une Bastholm, Bjørnar Moxnes og meg selv vil jeg framsette et forslag om å grunnlovfeste retten til asyl.

Presidenten: Representanten Freddy André Øvstegård vil fremsette tre grunnlovsforslag.

Freddy André Øvstegård (SV) []: Jeg har den store glede å sette fram tre grunnlovsforslag.

Det første er på vegne av representantene Mona Fagerås, Lars Haltbrekken, Kari Elisabeth Kaski, Solfrid Lerbrekk og meg selv, om innføring av stemmerett fra 16 år.

Det andre er et forslag på vegne av representanten Audun Lysbakken og meg selv om å endre § 68 i Grunnloven, om at Stortinget trer sammen tidligere.

Det siste er et forslag på vegne av representantene Karin Andersen, Nicholas Wilkinson, Audun Lysbakken og meg selv, om en ny § 107 om retten til bolig.

Presidenten: Grunnlovsforslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Representanten Bård Hoksrud vil fremsette et representantforslag.

Bård Hoksrud (FrP) []: På vegne av representantene Sylvi Listhaug, Morten Stordalen, Tor André Johnsen, Erlend Wiborg og meg selv har jeg gleden av å framsette et vanlig representantforslag, men et viktig representantforslag, om forenkling for bobiler i Norge.

Presidenten: Representanten Nicholas Wilkinson vil fremsette et representantforslag.

Nicholas Wilkinson (SV) []: Jeg har den glede å fremme et forslag på vegne av representantene Karin Andersen, Lars Haltbrekken og meg selv om vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper for å minimere smitte og styrke folkehelsen.

Presidenten: Representanten Marit Knutsdatter Strand vil fremsette et representantforslag.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: På vegne av representantene Kjersti Toppe, Per Olaf Lundteigen og meg selv vil jeg sette fram et forslag om en ny politikk for finansiering og dimensjonering av offentlige sykehus.

Presidenten: Representanten Bjørnar Moxnes vil fremsette to representantforslag.

Bjørnar Moxnes (R) []: Rødt legger fram et forslag om å gjeninnføre ferietillegget til dagpengene og et forslag om å sikre en rettferdig fordeling av goder og byrder som følge av koronapandemien.

Presidenten: Representanten Katrine Boel Gregussen vil fremsette et representantforslag.

Katrine Boel Gregussen (SV) []: På vegne av representantene Lars Haltbrekken, Nicholas Wilkinson, Mona Fagerås, Arne Nævra, Karin Andersen og meg selv legger jeg fram et representantforslag om å sikre bosetting av alle mennesker som får opphold.

Presidenten: Representanten Arild Grande vil fremsette et representantforslag.

Arild Grande (A) []: På vegne av representantene Rigmor Aasrud, Lise Christoffersen, Elise Bjørnebekk-Waagen, Terje Aasland, Åsunn Lyngedal og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag om krav til samfunnshensyn i offentlige anskaffelser.

Presidenten: Representanten Nils Kristen Sandtrøen vil fremsette et representantforslag.

Nils Kristen Sandtrøen (A) []: På vegne av representantene Else-May Norderhus, Terje Aasland, Tone Merete Sønsterud, Karin Andersen, Lars Haltbrekken, Arne Nævra og meg selv har jeg gleden av å fremme et representantforslag om opprydding av gruveforurensningen i Folldal.

Presidenten: Representanten Ingvild Kjerkol vil fremsette to representantforslag.

Ingvild Kjerkol (A) []: Jeg har gleden av å fremme to representantforslag.

Det ene er fra stortingsrepresentantene Lene Vågslid, Tore Hagebakken, Tuva Moflag, Tellef Inge Mørland, Hege Haukeland Liadal, Maria Aasen-Svensrud, Jan Bøhler og meg selv om tiltak mot kvakksalveri og en bedre prioritering av helseressurser.

Så legger jeg fram et representantforslag fra stortingsrepresentantene Jonas Gahr Støre, Tore Hagebakken, Tuva Moflag, Tellef Inge Mørland, Kari Henriksen og meg selv om å stoppe privatisering og forhindre en todelt helsetjeneste.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Presidenten vil gjøre oppmerksom på at sakene nr. 2–4 på dagens kart ikke har ligget ute i den reglementsmessige tid, dvs. 48 timer, jf. forretningsordenen § 46.

Presidenten vil likevel foreslå at sakene tas under behandling. Ingen innvendinger er kommet mot dette, og det anses vedtatt.

Videre vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.