Stortinget - Møte tirsdag den 1. mars 2022

Dato: 01.03.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Markering i forbindelse med situasjonen i Ukraina

Presidenten: Gode kollegaer!

Bomberegn, livredde barn, mennesker på flukt, uskyldige ofre, alvorlige brudd på folkeretten, et folk som kjemper for frihet og demokrati – det er krig i Europa. I solidaritet med det ukrainske folk og alle de som også kjemper for frihet og demokrati i Russland, og for å minnes ofrene for krigen, vil presidenten be om at vi markerer det med ett minutts stillhet i begynnelsen av dagens møte.

Presidentens ord ble etterfulgt av ett minutts stillhet.

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og statsråd Kåre Gjønnes

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere fylkesmann, statsråd og stortingsrepresentant Kåre Gjønnes gikk bort den 26. juli 2021 etter kort tids sykdom. Han ble 79 år gammel.

Til tross for at han bare var stortingsrepresentant i to perioder, fra 1985 til 1993, vil Kåre Gjønnes bli stående som en av de store og solide parlamentarikerne. Han hadde som politiker en rettlinjethet og integritet som få andre. Da han søkte fylkesmannsembetet i Sør-Trøndelag, forsto man at han ikke var aktuell for en tredje periode på Løvebakken. Mange følte nok at både partiet og Stortinget kunne hatt bruk for Kåre Gjønnes i stortingsgruppen i både én og to perioder til.

Ikke minst var det i EØS-saken i 1992 at Kåre Gjønnes, som da var parlamentarisk leder, viste politisk lederskap ved å gå ut med en klar anbefaling om det han mente var det beste for landet. Ettertiden har vist at hans råd var det riktige. Med en viss rett kan det hevdes at det var han som sikret at EØS ble det kompromisset Norge trengte i sitt forhold til Europa.

Da sentrumsregjeringen skulle dannes, var Kåre Gjønnes en av dem det var naturlig å ha med på laget. Han hadde potensial til å fylle en hvilken som helst statsrådspost i en regjering. At det ble Landbruksdepartementet, var både en styrke for dette politiske fagfeltet og et ansvar bonden fra Orkdal gikk inn i med entusiasme og tyngde.

Det var gjennom verv i KrFU at Kåre Gjønnes kom inn i politisk arbeid. Han var leder i Sør-Trøndelag KrFU og medlem av KrFUs landsstyre før han engasjerte seg i kommunepolitikken hjemme i Orkdal fra 1972. Da han ble ordfører i kommunen etter valget i 1979, var han den første ordføreren fra et annet parti enn Arbeiderpartiet på svært mange år.

I 1985 ble han valgt inn på Stortinget fra Sør-Trøndelag. I sin første periode på Løvebakken var han nestleder i landbrukskomiteen. I sin andre periode var han parlamentarisk leder og medlem av utenrikskomiteen. I dette ombudet viste han seg som en reflektert og kunnskapsrik politiker.

Mange opplevde Kåre Gjønnes som litt av en ideolog. Han var meget bevisst på partiets røtter, både ideologisk og kulturelt. Han var derfor et naturlig valg da daværende kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland skulle peke ut en leder for det offentlige stat–kirke-utvalget. For sin innsats på mange arenaer i Kristelig Folkeparti ble han på landsmøtet i 2011 utnevnt til æresmedlem i partiet.

Etter 18 år som fylkesmann var Kåre Gjønnes en av veteranene blant «kongens menn». Også i Kristelig Folkepartis historie regnes han blant veteranene.

Vi minnes Kåre Gjønnes for hans samfunnsengasjement og virke i Stortinget. Vi lyser fred over Kåre Gjønnes’ gode minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Tellef Inge Mørland, Gro-Anita Mykjåland, Ingunn Foss, Une Bastholm, Silje Hjemdal, Lan Marie Nguyen Berg, Siri Gåsemyr Staalesen, Seher Aydar, Olaug Vervik Bollestad og Erlend Wiborg, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den tidligere midlertidig fritatte vararepresentant for Nordland, Hans Gunnar Holand, har igjen tatt sete.

Det foreligger fire permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsordens § 5 annet punktum for representantene Runar Sjåstad, Trine Lise Sundnes og Torstein Tvedt Solberg fra og med 1. mars og inntil videre

  • fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsordens § 5 annet punktum for representanten Ingrid Fiskaa fra og med 1. mars og inntil videre

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Finnmark: Sigurd Kvammen Rafaelsen

    • For Oslo: Agnes Nærland Viljugrein

    • For Rogaland: Marte Eide Klovning og Paal Kloster

Presidenten: Agnes Nærland Viljugrein, Marte Eide Klovning og Paal Kloster er til stede og vil ta sete.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).

Presidenten: Representanten Sofie Høgestøl vil framsette et representantforslag.

Sofie Høgestøl (V) []: På vegne av Ingvild Wetrhus Thorsvik, Guri Melby og meg selv har jeg den ære å legge fram et representantforslag om å styrke retten til selvbestemt abort.

Presidenten: Representanten Guri Melby vil framsette et representantforslag.

Guri Melby (V) []: På vegne av representantene Ola Elvestuen, Sofie Høgestøl, Alfred Jens Bjørlo og meg selv har jeg æren av å overlevere et representantforslag om ekstraordinær støtte til Ukrainas frihetskamp.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.