Stortinget - Møte torsdag den 2. juni 2022

Dato: 02.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 345 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [10:32:44]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om lov om informasjonstilgang for Riksrevisjonen i forbindelse med de særlige undersøkelser av saker som gjelder stortingsrepresentantenes økonomiske ordninger (Innst. 345 L (2021–2022))

Talere

Presidenten: Presidenten vil ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Stortingspresident Masud Gharahkhani []: Stortingets presidentskap har lagt fram Innst. 345 L, om lov om informasjonstilgang for Riksrevisjonen i forbindelse med de særlige undersøkelser av saker som gjelder stortingsrepresentantenes økonomiske ordninger.

Noe av det første det nye presidentskapet gjorde i oppstarten av opprydningen for å gjenvinne tilliten – gjennomgangen, åpenheten, kontrollmekanismene – var å anmode Riksrevisjonen om å sjekke alle saker som omhandler økonomiske ordninger for stortingsrepresentanter, både den enkelte representants praktisering og administrasjonens oppgave og rolle, ja, hele institusjonen. I samme anmodning sa presidentskapet at dersom Riksrevisjonen trengte særlig lovhjemmel, kunne de komme tilbake til Stortinget. Det har Riksrevisjonen gjort.

I det oppdraget Riksrevisjonen nå tar på seg, har de ikke lovhjemmel for å kunne kreve tilgang til nødvendig dokumentasjon. Dette lovforslaget vil sikre at Riksrevisjonen får lovhjemmel for å innhente nødvendig informasjon og dokumentasjon som man ikke har hjemmel for, selv om man praktiserer samtykke fra den enkelte stortingsrepresentant, både nåværende og tidligere stortingsrepresentanter. Lovhjemmel betyr at dersom noen velger ikke å samarbeide ved å gi tilgang til nødvendig informasjon og dokumentasjon – og la meg være klar fra denne talerstolen: Vi fra presidentskapet forventer og tror selvfølgelig at de fleste vil samarbeide – ville man da bryte en lov. Det er svært alvorlig og vil selvfølgelig bli offentlig. En slik lovhjemmel som vi vil gi i dag, vil også sikre Riksrevisjonen nødvendige forutsetninger for å holde framdriften og gjennomføre sitt arbeid.

Stortingets presidentskap har ved utformingen av lovforslaget tatt utgangspunkt i tidligere sammenlignbare lover om informasjonsinnhenting for granskingsutvalg o.l., og rettssikkerheten til den enkelte. La meg være tydelig fra presidentskapet: Det vil bli offentlighet om Riksrevisjonens undersøkelse når den er gjennomført. Det er hele poenget med anmodningen: åpenhet, kontroll og tillit. Det er ikke riktig, som noen mener, at dersom det skulle avdekkes alvorlige tillitsbrudd, så vil det ikke bli anmeldt. Det vil det, og det vil det være Stortinget, ved presidentskapet, som da vil gjøre. Ivaretakelse av selvinkriminering i lovhjemmel er ikke til hinder for å anmelde og sikre åpenhet om endelig rapport.

Jeg anbefaler innstillingen og de forslag som er fremmet der.

Bjørnar Moxnes (R) []: De økonomiske ordningene for de folkevalgte, om det så er pendlerboliger, reiseregninger eller godtgjørelser, har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og selv om det har vært dårlig PR, har det vært fortjent oppmerksomhet, fordi ordningene har vist seg både å bli misbrukt og også å være feil utformet. Derfor er det viktig at dette nå gjennomgås grundig, og at det får konsekvenser, både ved at det strammes inn på særprivilegier for toppolitikere, og ved at de som har misbrukt ordningene, gjør opp for seg.

Derfor er dagens behandling av lov om informasjonstilgang for Riksrevisjonen, som skal undersøke ordningene, viktig. Det er synd at forslaget fra presidentskapet har noen svært problematiske sider ved seg.

I utgangspunktet var Riksrevisjonens ønskede særlov veldig enkel, uten begrensninger. Presidentskapets forslag til særlov er mer omfattende. Noe er godt begrunnet, men ikke alt. De foreslår altså at opplysninger innhentet av Riksrevisjonen etter den særloven vi nå behandler, og som Riksrevisjonen trenger i sitt arbeid, ikke skal kunne brukes som bevis i en eventuell straffesak eller sivil sak mot den som har gitt opplysningene. La oss si at det er en tidligere stortingsrepresentant som har svin på skogen og ikke vil bidra til Riksrevisjonens undersøkelser. Dermed må Riksrevisjonen bruke den lovhjemmelen som Stortinget nå behandler, til å innhente opplysninger fra den motvillige representanten. Hvis det i opplysningene som innhentes, avdekkes mulige straffbare forhold, er det forbudt for Riksrevisjonen å gå til politiet med opplysningene som bevis mot representanten. Stortinget kan fortsatt gå til anmeldelse, men saken må bygges fra grunnen av, og Riksrevisjonen fratas sin rolle.

Dette skiller seg skarpt fra riksrevisjonsloven, som normalt gjelder for Riksrevisjonens undersøkelser. Der er premisset at Riksrevisjonen kan underrette politiet om forhold som gir mistanke om straffbar handling, avgi forklaring, legge fram dokumentasjon og samarbeide med andre offentlige kontrollmyndigheter. Det er på langt nær godt nok begrunnet å fravike det i denne sammenheng. Det er heller tvert imot, mener Rødt.

Lovforslaget har vært ute på en veldig begrenset og lukket høring, sendt til sju utvalgte, hvorav to jurister har svart. En av dem var Inge Lorange Backer. Backer er ingen hvem som helst; han er professor emeritus, men også mangeårig ekspedisjonssjef i den høyt anerkjente Lovavdelingen i Justisdepartementet. Backer stiller spørsmål ved det menneskerettslige inkrimineringsvernet, at man ikke skal måtte bidra til sin egen domfellelse med forklaring eller bevis som omfatter

«stortingsrepresentanter i saker som gjelder mulig misbruk av deres verv som stortingsrepresentant. Hensynet til å sikre tilliten til Stortinget som institusjon taler mot et slikt vern, og det moralske imperativ «du skal vedstå deg sine gjerninger» gjelder ikke minst for stortingsrepresentanter ved utførelsen av deres verv.»

Vi kan ikke risikere at stortingsrepresentanter gir andre nåværende eller tidligere representanter et slags amnesti for lovbrudd ved misbruk av Stortingets økonomiske ordninger. Vi har Nav-skandalen friskt i minne, hvor uskyldige ble satt i fengsel av makta. Da kan ikke presidentskapet la sine egne slippe billigst mulig unna. Det blir som å ha én lov for Loke og en helt annen for Tor. Rødt vil ikke gjøre forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker, så vi går derfor mot § 3 i lovforslaget, som forbyr bruk av opplysninger som Riksrevisjonen har hentet inn etter denne loven, som bevis i en senere straffesak eller sivil sak mot den som har gitt opplysningene.

Jeg tar opp vårt alternative forslag til § 5, som altså ikke gjør unntak for riksrevisjonslovens deler om å samarbeide med politi og kontrollmyndigheter ved mulige straffbare forhold.

Presidenten: Representanten Bjørnar Moxnes har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering, se voteringskapittel