Stortinget - Møte mandag den 22. mai 2023

Dato: 22.05.2023
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 357 S (2022–2023), jf. Prop. 88 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [13:56:01]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Utbygging og finansiering av Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3 i Agder (Innst. 357 S (2022–2023), jf. Prop. 88 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Kirsti Leirtrø (A) [] (ordfører for saken): Først vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid og for at det var velvillighet, slik at vi får behandlet denne saken så raskt som det vi faktisk nå gjør.

Saken handler om utbygging og finansiering av Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3. Det legges fram en portefølje av prosjekter og tiltak som skal styrke kollektiv, sykling og gange, og som vil bidra til at en når nullvekstmålet. Pakken er beregnet til om lag 7,5 mrd. 2023-kroner, og porteføljen har 29 prosjekter. Det største er E18/E39 Gartnerløkka–Kolsdalen, hvor mye allerede er finansiert.

For regionen er det gledelig at en lokalpolitisk og fylkespolitisk nå er enige om løsninger til beste for byen og for å nå Stortingets vedtatte nullvekstmål. Dette har tatt tid og vært vanskelig underveis, så all ære til lokalpolitikere som har stått i dette, og som har funnet omforente prioriteringer.

Det er også lagt til grunn at ubrukte midler fra fase 2 disponeres i fase 3, og at merverdiavgiften som staten refunderer pakken, skal føres tilbake til denne pakken.

Det vil bli etablert ti nye bomstasjoner, totalt 15 stasjoner med enveis innkreving. Det kan gjøres endringer underveis dersom det bidrar til bedre måloppnåelse og det er lokal enighet om dette. Det legges også opp til 20 pst. brikkerabatt og gjennomsnittlig inntekt per passering på inntil kr 12,50.

Regionen venter nå på Ytre ringvei, hvor planarbeidet med E18 fortsetter, med noen forsinkelser, gjennom Nye veier. Den er dermed ikke en del av denne samferdselspakken.

Det er en samlet komité, med unntak av Fremskrittspartiet, som står bak innstillingen fra komiteen.

Det som er bra med bypakkene, er at en får samordnet arbeidet og finansieringen med statlige, fylkeskommunale og kommunale midler og bompenger.

Jeg kommer tilbake med eget innlegg om byvekstavtale og belønningsmidler for Kristiansands-regionen.

Da er komiteens innstilling lagt fram.

Liv Kari Eskeland (H) []: Dei komande åra vil visa oss om me greier å leggja godt nok til rette i dei største og i dei mellomstore byane for å nå målsetjinga om at all auke i trafikken skal skje med kollektiv, sykkel eller gange – det såkalla nullvekstmålet. Med stadig fleire elbilar innfasa i den norske bilparken er det ikkje nødvendigvis ei utfordring med tanke på CO2-utslepp at biltrafikken veks; det handlar like mykje om gode bymiljø, der fotgjengarar og syklistar skal ha sin naturlege plass, utan at dei skal verta fortrengde av biltrafikk, og at areal vert teke til bilen.

Me ønskjer levande bymiljø der folk ferdast, der ein kan driva med handel, service, etablera gode byrom, og der det er hyggeleg å opphalda seg for innbyggjarar og tilreisande, med minst mogleg støy og støvforureining.

Kristansand er ein by som etter kvart har vakse seg så stor at me ønskjer å innføra tiltak for å leggja betre til rette for dei som skal ferdast på kryss og tvers i byen. Det må skje med gange, sykkel og kollektiv. Kristiansands-regionen ønskjer å koma i posisjon for å forhandla om ein byvekstavtale med staten, og det er bra. Det er òg eit lokalt ønskje om det, og det er viktig for oss som skal fatta vedtak her i stortingssalen. Fylkeskommunen støttar òg opp om ein slik avtale ved å stilla sjølvskuldgaranti.

Dei vedtaka som Stortinget i dag vert inviterte til å fatta, er eit viktig skritt på vegen for å koma i mål med ein slik avtale. Likevel skal det forhandlast, og håpet er at ein skal koma i mål tidleg neste år. Men dersom ein slik avtale ikkje kjem i hamn, har Høgre i merknadsform lagt inn ein reservasjon om at dagens bomsystem i fase 2 av samferdselspakken må vidareførast. I det ligg ei vidareføring av både nivået på takstane og plasseringa av bomstasjonane.

Det er eit sterkt ønske om ein byvekstavtale i Kristiansands-regionen. Dette var ein modell Høgre etablerte då me sat i regjering, og som har tent dei største byane godt. No står Kristiansand for tur. Me håpar dei kjem i mål med både forhandlingar og prosjekt som ein har tenkt skal inngå i planen. Så er kunsten å finna dei gode og smidige løysingane, som gjer at tiltak og kostnader held seg på det forventa nivået, slik at me får mest mogleg igjen for pengane som no vert investerte.

Geir Inge Lien (Sp) []: I dag sluttar Stortinget seg til ei delvis bompengefinansiering av Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3 i Agder. Det er ei portefølje av prosjekt og tiltak som skal styrkje kollektivtransporten, sykkel og gange, i tillegg til at finansiering av E18/E39 Gartnerløkka–Kolsdalen i Kristiansand vert vidareført, slik det så godt vart lagt fram av saksordførar Leirtrø.

Vi kan òg registrere at det er eit sterkt lokalpolitisk ønske om å få på plass ein byvekstavtale som vil gje eit betre tilbod med tanke på kollektivtransport, sykkel og gange, og som vil kutte i utsleppa og gje ein betre bukvalitet.

Transport- og kommunikasjonskomiteen var nettopp i Agder og fekk ein grundig gjennomgang av prosjektet og fekk sjå korleis ting var der. Senterpartiet er oppteke av å lytte til partane det gjeld, og meiner det er viktig med lokal forankring i både kommunar og fylkeskommune for at prosjektet skal verte gjennomført slik det er søkt om.

Vi har gjennom media registrert at det moglegvis har herska tvil om kor godt politisk forankra innhaldet i og konsekvensane av denne bypakken er, men vi kan ikkje sjå at vi har fått andre politiske signal enn dei løysingane som det har vorte søkt om, og som ein no går for. Det er eit ønske om at saka om bypakken no vert behandla, og at ein arbeider vidare med målet om å få etablert ein byvekstavtale.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Dette er endå ei sak der skattar og avgifter skal tyngje ned befolkninga. Av 7,5 mrd. kr i ein totalpakke er det over 5,7 mrd. kr i bompengar. Avtale – ja, avtalen er at bilistane skal betale for alt anna, dei skal betale for gange, sykkel og kollektiv og det bilistane ikkje skal bruke, men det er ein avtale som eg tvilar på at bilistane har gått inn for. Dei har ikkje vorte spurde, det er alle andre som vel for dei.

Vi er veldig opptekne av at vi skal utvikle samferdsel i heile Noreg. Det går faktisk an å gjere det med statlege midlar. Det går faktisk an å gjere det utan å plage bilistane med bompengar for å finansiere alt anna enn det bilistane sjølve skal bruke. Det er ofte snakk om brukarbetaling ved bompengar. Både Høgre og alle andre parti snakkar om brukarbetaling. Det er ikkje brukarbetaling når bilistane skal betale for det andre brukar. Det er aldeles greinlaust når ein gjer det sånn, for det er ein måte å drive politikk på der ein overfører belastinga og kostnadene til andre, som ikkje har nytte av tiltaket. Det er noko som iallfall underteikna er sterkt imot, og det er noko vi burde ha fjerna frå norsk politikk for lenge sidan.

Vi i Framstegspartiet er ikkje imot utvikling av byane, men byane skal utvikle seg etter det innbyggjarane ønskjer. I Oslo har ein brukt mange milliardar på sykkelvegar, men det er ikkje dermed sagt at biltrafikken har gått så vanvitig mykje ned, for innbyggjarane må bruke bil i mange samanhengar, og næringslivet må gjere det same. Det har òg samanheng med at innbyggjarane har eit val. Valfridom er viktig, men då er det også viktig å gjere det på ein sånn måte at ikkje éin part vert lessa ned med bompengar og store kostnader for å få bygd ut eit tilbod til andre.

Dette er på ein måte hovudgrunnlaget for at vi har eit anna forslag. Så håper vi at vi kanskje om to år får ei ny regjering, og då kan eit sterkt Framstegsparti vere veldig medverkande til at òg Høgre kan drive god høgrepolitikk. Eit sterkt Framstegsparti er nok det som skal til for at vi kan få endra på dette og få slutt på den bompengebonanzaen som vi ser i heile Noreg.

Eg fremjar framlegget vårt.

Presidenten []: Da har representanten Frank Edvard Sve tatt opp Fremskrittspartiets forslag i saken.

Mona Fagerås (SV) []: SV har et sterkt ønske om å få på plass en byvekstavtale også for Kristiansand, og i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV for 2023 forhandlet vi inn at regjeringen skulle ta sikte på å inngå forhandlinger om byvekstavtale med Kristiansands-regionen og Nedre Glomma så fort som mulig. Jeg er derfor utrolig glad for at vi i dag kan se de første spirene av et godt forhandlingsresultat, og jeg gleder meg til fortsettelsen.

Byvekstavtaler er en ordning som har nullvekst for persontransport med bil som overordnet mål. For å forhindre at veksten i persontransport skjer med bil, som bidrar til økt forurensing og dårligere framkommelighet, skal ordningen fremme gange, sykkel og bruk av kollektivtrafikk.

En byvekstavtale med Kristiansand vil gi et bedre tilbud for kollektivtransport, sykkel og gange, kutte utslipp og bedre bokvaliteten. Skal vi nå de målene vi har satt oss om klimagassutslipp, er dette en viktig del av løsningen på den utfordringen – og, som jeg har sagt tidligere, musikk i mine ører.

I fase 3 skal det legges fram en portefølje av prosjekter og tiltak som skal styrke kollektivtransport, sykkel og gange, i tillegg til at finansieringen av E18/E39 Gartnerløkka–Kolsdalen i Kristiansand skal videreføres. Det er akkurat den siste delen av dette prosjektet, Gartnerløkka–Kolsdalen, jeg har lyst til å presisere. Vi har fremmet at denne delen av prosjektet skal ut fordi det vil føre til økt biltrafikk og økte klimagassutslipp. Det er vårt primærstandpunkt at denne veistrekningen bør skrinlegges, noe som også vil redusere bompengene, som representanten Sve er så iherdig imot.

I likhet med Høyre mener vi man må ta en ny vurdering av bompengene og prosjektene dersom forhandlingene om byvekstavtalen ikke skulle vinne fram. Men som sagt: SV har et sterkt ønske om en byvekstavtale også for Kristiansand, så vi lar ikke denne «veibetten», slik vi ville sagt det i Nord-Norge, stå i veien for hele prosjektet. Vi stemmer derfor subsidiært for hele avtalen.

Jeg fremmer dermed SVs forslag i saken.

Presidenten []: Det foreligger ikke noe forslag fra SV i denne saken.

André N. Skjelstad (V) []: Først vil jeg si at det var et godt innlegg som saksordføreren holdt, som på mange måter oppsummerte saken. Det er et bredt flertall, med unntak av Fremskrittspartiet. Venstres holdning er at vi har tro på at byvekstavtaler har sin verdi, spesielt der man klarer å finne en bred enighet. Selv om representanten Sve ønsker mer fint vær eller framgang, som bonanza faktisk betyr, er jeg ikke helt sikker på om det var akkurat det han mente i det han kom med. Jeg tror at verdien av at man får bred enighet også lokalt, har stor betydning. Jeg har selv vært med på en del runder med lokale veiformål der man ikke har klart å få til enighet og det har tatt altfor lang tid. Her viser man, gjennom denne byvekstavtalen, at man har mulighet til å få en fortgang. Det står selvfølgelig igjen noen kantsteiner som kan være utfordrende, men jeg tror at dette vil være en god løsning, ikke minst rundt Kristiansand.

Komiteen var nylig i dette området. Området har noen utfordringsbilder, men det er klart at det også er noen flotte traseer som ligger der per i dag. Når man også får en byvekstavtale som vil gagne mulighetene for kollektiv og ikke minst gange og sykkel, vil dette bli et utmerket opplegg i Kristiansands-området.

Vi får tro at vi kan få på plass flere byvekstavtaler i løpet av denne perioden i transportkomiteen, for dette tror jeg også vil være en målsetting i andre områder i landet.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: God framkommelighet for kollektivtrafikken og løsninger som tilrettelegger for gående og syklende, er viktig for at vi skal få til et godt bymiljø, og for at Kristiansands-regionen skal kunne fortsette å vokse på en bærekraftig måte. Det overordnede målet for denne bypakken, som for flere av de andre, er at veksten i persontransporten skal tas med kollektivtransport, sykkel og gange, og det er satt sammen en portefølje med prosjekter og tiltak som skal bidra til at man når det målet.

Jeg er glad for at flertallet i komiteen i sin innstilling tilrår Stortinget å vedta proposisjonen om Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3, i tråd med regjeringens forslag.

Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3 skal avløse dagens bypakke i Kristiansand, og den omfatter utbygging og finansiering av en rekke prosjekter og tiltak. Fase 3 av bypakken legger også til rette for en videreføring av utbyggingen og finansieringen av det igangsatte prosjektet E18/E39 Gartnerløkka–Kolsdalen.

Fase 3 av bypakken inneholder også mange nye prosjekter. Fra porteføljen i bypakken vil jeg trekke fram at det er lagt inn en rekke tiltak for kollektivtransporten. Tiltakene er sortert under to hovedsatsinger. Den ene hovedsatsingen er en hovedtrasé for buss. Den innebærer at man fjerner flaskehalser og sikrer full framkommelighet i hovedtraséen til bussen i Kristiansand. Den andre hovedsatsingen er tiltak for å etablere en indre bussring i Kristiansand. Bussringen skal legge til rette for et nytt og godt kollektivtilbud mellom befolkningstette områder og viktige knutepunkt. Et av de viktigste tiltakene for å etablere en bussring er en ny bro over elven Otra ved bydelen Eg. Den nye broen er ikke bare viktig for den nye bussringen, den vil også gi bedre beredskap til Sørlandet sykehus ved Eg. Med den nye broen blir det flere muligheter til å kjøre inn til sykehuset.

I tillegg vil jeg nevne at det i porteføljen i bypakken er lagt inn en videreføring av utbygging av en sykkelekspressvei med fortau fra Vågsbygd i vest til Timenes i øst. I Kristiansand er det allerede mange som sykler, sammenlignet med øvrige norske byer, men med dette tiltaket legges det til rette for at enda flere kan velge sykkel.

Samlet økonomisk ramme for fase 3 av samferdselspakken er, som det ble sagt her, 7,5 mrd. kr, og finansieringen består i hovedsak av bompenger, statlige midler, kommunale og fylkeskommunale midler. Det legges opp til å etablere ti bomstasjoner, og det er lagt opp til at innkrevingsperioden varer i 15 år.

Kari Henriksen (A) []: Dette er en gledens dag, og når vi er ganske glade, bruker de fleste av oss på Sørlandet å si halleluja. Selv om det kan bety mange ting, er det i hvert fall her et uttrykk for pur glede over at en har kommet fram til denne avtalen. Jeg har bare lyst til å berømme det arbeidet som er gjort i Kristiansand og i byene rundt for å få denne avtalen på plass.

Kenneth Mørk, som er ordførerkandidat i Kristiansand, har pekt på at vi har veldig ambisiøse klimamål i kommunen. Kommunen har satt et klimamål på 80 pst. reduksjon. Det er helt klart at det kan en ikke nå uten at en også både får staten på banen og samarbeider med staten om å få en god byvekstavtale.

Den lokale enigheten som er forhandlet fram av dyktige politikere lokalt, har ikke vært enkel. Det har vært stor motstand, men det har blitt en veldig god avtale, spesielt også med de byene som ligger rundt. Jeg vil framheve Vennesla, som har gjort en formidabel jobb, og som er veldig stolt av det slagordet de har skaffet seg: den kortreiste bygda. Jeg er født i Vennesla og vet at det er ganske store avstander i Vennesla, men de har ambisiøse mål for å få til dette. Noe av det som gjør denne avtalen så bra, er at den inkluderer kommunene rundt. De har virkelig kastet seg på krykkene, som vi også sier der nede, for å få på plass gode avtaler og gode rammevilkår for å både få ned klimagassutslippene og få på plass gode løsninger på framtidens trafikkavvikling.

Et poeng som jeg også vil ta fram, er at denne avtalen også inkluderer havneflytting. Som dere vet, er Kristiansand en by som ligger med ansiktet vendt mot Europa, og vi er avhengig av å ha en god havn og gode forhold knyttet til den transporten som skal skje over sjø og land, og som knytter Norge sammen med resten av Europa.

Presidenten []: Det fine med kraftuttrykk fra Sørlandet er at de er innenfor parlamentarisk språk uansett.

Kirsti Leirtrø (A) []: Jeg vil takke for en god debatt og for en veldig bred enighet om tiltakene i denne pakken. Det har vært en del spill rundt i hvilken rekkefølge bypakker, byvekstavtaler og belønningsmidler skal komme, men det er ikke fremmet noe annet forslag utover det som er Fremskrittspartiets sedvanlige forslag, om å sende saken tilbake til regjeringen, noe de ikke gjorde da de selv satt i regjering.

På vår nylige komitéreise til Agder så vi ved selvsyn hvilke trafikale utfordringer som er i og rundt Kristiansand. Vi kom midt i rushtrafikken, så vi fikk virkelig sett hva det betyr å få bedret framkommeligheten i regionen.

Vi i Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV peker i merknadsform på at det allerede i budsjettforliket for 2023, mellom regjeringspartiene og SV, ble bedt om at forhandlinger om byvekstavtaler startet så raskt som mulig, og vi mener videre at det vil være naturlig at belønningsmidlene forlenges fram til en ny byvekstavtale er på plass.

Jeg mener også at Lindesnes kommune bør vurderes inn i en slik ny byvekstavtale. De er en viktig bidragsyter i finansieringen av bypakken, og den nye E39, som vi også kjørte på, har koblet innbyggerne i Lindesnes betydelig nærmere Kristiansand. Jeg tror at det muligens vil være en langt bedre måloppnåelse for regionen om de blir vurdert inn.

Mona Fagerås (SV) []: Jeg har lyst til å legge meg litt flat og beklage for at jeg kalte merknaden vår for et forslag. Hvis noen skulle være i tvil, har SV altså ikke lagt fram et forslag, men vi presiserer i merknadsform at akkurat den strekningen, E18/E39 Gartnerløkka–Kolsdalen, bør skrinlegges. Det ville ha redusert bompengene og fått ned klimagassutslippene ytterligere.

Presidenten []: Da er det avklart.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, se tirsdag 23. mai