10. Organisasjonsutvikling

Konsernets økonomiske situasjon vil stille store krav til organisasjonen. Aktivitetsnivået knyttet til leting og utbygging vil bli redusert. Effektivisering og aktivitetstilpasning må skje i alle deler av konsernet. Det vil være nødvendig med en betydelig reduksjon i antall årsverk i konsernet for å tilpasse konsernet til den nye virkeligheten. I første omgang vil dette bety redusert bruk av konsulenter og innleid personell, men Statoils egen bemanning vil også bli berørt. Samtidig er det nødvendig å foreta endringer i konsernets organisasjonsstruktur for å gi økt beslutningskraft og tydeliggjøring av resultatansvar og strategiske utfordringer. I regnskapet for 1998 er det avsatt 0,7 mrd. kroner for kostnader vedrørende omstillingstiltak.

Selskapet er opptatt av at nødvendige organisatoriske og personellmessige endringer kan skje effektivt, samtidig som man følger prinsippene om samarbeid og åpenhet i forhold til de berørte og de ansattes organisasjoner.

Den gradvise innføringen av nye administrative arbeidsprosesser og felles dataverktøy i konsernet (BRA-programmet), skal kunne bidra til å gi mer ansvar til den enkelte medarbeider og samtidig oppnå betydelige økonomiske gevinster. BRA-programmet skal være innført i hele konsernet i løpet av 2001.

Det er en overordnet oppgave å ta vare på og videreutvikle kompetansen i konsernet. Statoil har et høyt faglig nivå på kritiske områder. Kompetansebehovet vil imidlertid endre seg i de kommende år. Dette skyldes økt internasjonalisering, inntreden i nye markeder, fortsatt teknologiutvikling, behov for nye arbeidsformer og sterkere konkurranse.

Samtidig som organisasjonen må tilpasse seg de forretningsmessige krav som følge av markedsendringene, må organisasjonsutviklingen bygge opp under konsernets langsiktige strategi. Det må derfor fortsatt arbeides med:

  • god ledelse,

  • økt fokus på resultater og prestasjon,

  • riktig kompetanse,

  • kultur og verdigrunnlag.