9. Helse, miljø og sikkerhet

Statoils strategi for helse, miljø og sikkerhet slår fast konsernets mål om null ulykker, skader og materielle tap. Utviklingen er klart positiv, med en betydelig forbedring spesielt i sikkerhetsresultatene i 1998. Det er flere enheter som i 1998 har oppnådd null fraværsskader over lengre tid. Det har samtidig vært to dødsfall i trafikkulykker og alvorlige enkelthendelser som brannen på Sleipner-plattformen.

Selskapet har i 1998 vedtatt å utvide nulltankegangen til også å omfatte miljø og helse, slik at Statoils nye mål på disse områdene er «null utslipp som gir varig skade eller negativ påvirkning på miljøet» og «null arbeidsrelaterte sykdommer».

Risikoen for globale klimaendringer som følge av utslipp av CO2 og andre klimagasser gjør det etter selskapets mening nødvendig å gjennomføre tiltak for å redusere disse utslippene. Statoil støtter Kyoto-protokollens mål om globale utslippsreduksjoner og byrdefordeling mellom ulike land basert på mest mulig kostnadseffektive tiltak. Bruk av kvotehandel, klimatiltak i utviklingsland og felles gjennomføring av klimatiltak på tvers av landegrenser må være sentrale virkemidler.

Statoil arbeider dessuten med et omfattende program for utvikling av teknologi som kan bidra til reduserte utslipp av klimagasser. Kostnadene ved å gjennomføre slike tiltak i egenopererte anlegg må vurderes opp mot mulighetene for å oppnå tilsvarende globale utslippsreduksjoner til lavere kostnad ved bruk av de fleksible mekanismene i Kyoto-avtalen.

Statoil har som mål å bidra til en bærekraftig utvikling. I dette ligger det en målsetting om å arbeide for økonomisk verdiskapning, ta ansvar for miljøet og samtidig ta ansvar for problemstillingene rundt menneskerettigheter og effektene virksomheten vår har på samfunnet rundt oss.

Konsernet har iverksatt de nødvendige tiltak for å møte år 2000 problematikken. Sentrale målsettinger er å hindre skader på personell, miljø og anlegg. Stat­oil samarbeider med lisenspartnerne og myndighetene for å unngå driftsforstyrrelser ved produksjonsanleggene på norsk sokkel i forbindelse med tusenårsskiftet.