12. Konsernets videreutvikling

Konsernets resultater vil de nærmeste årene fortsatt være avhengig av utviklingen i oljemarkedet og av produksjonsutviklingen på norsk kontinentalsokkel. For å sikre Statoils konkurranseevne og inntjening, er det derfor viktig å ha sterkt fokus på kostnadseffektiv drift og utbygging. Lete- og investeringsaktivitetene vil bli kraftig redusert i forhold til nivået de senere år. Ytterligere fokusering av konsernets portefølje og utvikling av nye forretningsmuligheter, nasjonalt og internasjonalt, skal bidra til å styrke konsernets evne til å skape gode resultater, også i perioder med lave oljepriser.

Konsernet vil prioritere arbeidet med å forbedre de kortsiktige resultatene og avkastning på sysselsatt kapital. Realisering av konsernets langsiktige ambisjoner er avhengig av evnen til å levere bedre resultater på kort sikt.

Videre står det å lese i selskapets årsberetning at styret vil legge betydelig vekt på å videreutvikle konsernets virksomhet. Sterkere fokusering av aktivitetene, salg av virksomheter og etablering av nye partnerskap vil være elementer i dette arbeidet. Styret vil på kontinuerlig basis arbeide for at konsernets organisasjon er tilpasset markedets utvikling med økt vekt på en resultatfokusert og prestasjonsorientert bedriftskultur.

De senere års betydelige investeringer og reserveoppbygging gir grunnlag for forbedring i den framtidige inntjening. Dette gir, sammen med Statoils teknologiske styrke og kompetanse, et godt grunnlag for videreutviklingen av konsernets portefølje. En lønnsom egenproduksjon på en million fat oljeekvivalenter fra norsk og internasjonal virksomhet i 2005 ligger fast, men etter styrets vurdering vil oppnåelse av dette krevende mål også være avhengig av den framtidige utvikling i markeder og rammevilkår.

Det er en overordnet oppgave for styret å sikre konsernets langsiktige finansielle handlefrihet. Det legges opp til en balansert og egenfinansiert vekst de nærmeste årene. Dersom markedsutviklingen ikke gjør det mulig å realisere målet om lønnsomhet og balansert vekst, vil ytterligere tiltak måtte iverksettes.

På bakgrunn av de endrede markedsforhold, den skjerpede konkurransesituasjon og strukturendringene i energimarkedene, har styret tatt initiativ overfor Statoils eier med sikte på å drøfte eierforholdene i Statoil. En slik drøftelse vil også måtte omfatte Statens direkte økonomiske engasjement i Petroleumsvirksomheten (SDØE). Formålet med dette initiativet er å styrke grunnlaget for Statoils langsiktige verdiskapning.