Forslag fra stortingsrepresentantene Olav Akselsen, Audun Bjørlo Lysbakken og Rune J. Skjælaaen om tiltak for å opprettholde næringsvirksomhet og bosetting i Odda og Indre Hardanger

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Nedbygging i industrien skaper store vansker for opprettholdelse av næringsliv og bosetting i kommuner og regioner hvor industrien har vært en dominerende arbeidsplass. Odda kommune i Hordaland har aleine mistet om lag 800 industriarbeidsplasser på 20 år. Dette er dramatiske tall for en kommune som i 2001 hadde 7 633 innbyggere, og det har også skapt negative ringvirkninger i Hardanger-regionen. Indre Hardanger opplever at folketallet går sakte, men sikkert nedover. Siden 1998 har Odda hatt status som omstillingskommune, og staten har bidratt med midler til tiltak for å utvikle ideer til et mer variert og allsidig næringsliv i kommunen.

I mars i år opplevde Odda-samfunnet et alvorlig tilbakeslag, da det ble vedtatt nedleggelse av karbidproduksjonen ved Odda Smelteverk. Dette fører til at 150 mennesker mister arbeidsplassene sine.

I forbindelse med nedleggelsen av karbidproduksjonen ble det lansert planer for en ny PCC-fabrikk ved smelteverket, en kjemisk fabrikk som eiere og tillitsvalgte ved smelteverket mener kan bety opprettholdelse av minst 50 arbeidsplasser og en betydelig miljøgevinst. Det blir hevdet at en slik fabrikk kan redusere kraftforbruket betraktelig i forhold til dagens nivå, og dessuten drives med basis i en produksjonsprosess hvor all CO2 som utvikles går inn i det ferdige produktet.

Odda Smelteverk har fått avslag fra kommunal- og regionalministeren på en søknad om støtte til etablering av ny PCC-fabrikk. Det er imidlertid rimelig at det vurderes hvordan staten kan hjelpe lokalsamfunn som står overfor vanskelige omstillingsprosesser som følge av politiske, teknologiske og økonomiske konjunkturendringer i storsamfunnet.

Det er derfor nødvendig å få en helhetlig vurdering av hvordan staten kan bidra til utvikling av næringsvirksomhet og opprettholdelse av bosetting i industrikommuner som Odda. Det er også ønskelig å få en gjennomgang av hvilke muligheter som finnes for å støtte etablering av en ny fabrikk ved Odda Smelteverk hvis det er en miljøgevinst ved en slik etablering.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til tiltak som kan stimulere til økt sysselsetting og bosetting i Odda og Indre Hardanger, og om å vurdere ulike former for tiltak som kan bidra til en eventuell utslippsfri ny fabrikk ved Odda Smelteverk.

18. juni 2002