Palmeolje er en vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet
(Elaeis guineensis). Det er den billigste og mest brukte matoljen
globalt. Det globale forbruket av palmeolje er doblet siden år 2000
og vil dobles igjen innen 2020 dersom utviklingen fortsetter i samme
tempo.
Mye av palmeoljeproduksjonen foregår på en miljøskadelig måte.
Årlig hugges og brennes store områder regnskog for å plante nye
oljepalmer. Palmeoljeproduksjon er en direkte årsak til tropisk avskoging,
ødeleggelse av torvmyr, klimagassutslipp og tap av uerstattelig,
biologisk mangfold. Indonesia og Malaysia er verdens største palmeoljeprodusenter,
og etableringen av oljepalmeplantasjer er i dag hovedårsaken til
at regnskogen ødelegges i disse landene.
Palmeoljeindustrien ekspanderer også i andre regnskogsland som
Brasil, Papua Ny Guinea, Kongo, Ecuador og Paraguay. Etter forslagsstillernes
syn må det globale forbruket av palmeolje ned for å redusere presset
på verdens regnskoger.
Naturlig skog lagrer store mengder CO2. Det gjør ikke plantasjetrær.
Hugging av skog for å utvikle plantasjer fører derfor til at store
mengder klimagasser frigis. Den avskogingen man er vitne til, står
i dag for nærmere 1/5 av verdens klimautslipp. Økt produksjon og
bruk av palmeolje truer derfor både det biologiske mangfoldet og
klodens klima.
Palmeolje brukes i en rekke matvarer og i dyrefôr. Palmeoljen
er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje fordi den
raffinerte oljen inneholder langt mer mettet fett enn andre oljer.
Helsemyndighetene anbefaler at bare 7 prosent av det daglige kaloriforbruket
kommer fra mettet fett. Palmeolje inneholder 45–50 prosent mettet
fett. Det øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, som igjen
kan føre til hjerte- og karsykdom. Palmeolje inneholder også palmitinsyre
som har en sterkt kolesteroløkende effekt.
Forskere i Nederland fant i 2003 at palmeolje øker risikoen for
hjertesykdom og er mer skadelig enn andre oljer som oliven-, soya-
og rapsolje. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), er det «overbevisende
bevis» på at palmeolje øker risikoen for hjertesykdom.
Forslagsstillerne viser til at effektene av redusert bruk av
palmeolje kan være betydelige. Etter at myndighetene på Mauritius
på slutten av 1980-tallet satte i gang et program for å få befolkningen
til å bytte palmeolje med soyaolje i matlaging, sank sykdommer som
følge av høyt kolesterol i befolkningen med 15 prosent.
Dette viser, etter forslagsstillernes syn, at det er svært viktig
i et helseperspektiv at bruk av palmeolje i matvarer begrenses.
Forslagsstillerne viser til at Regnskogfondet sammen med «Grønn
hverdag» har gjennomført en svært vellykket palmeoljekampanje rettet
mot forbrukerne i Norge. Kampanjen har medført at norske matprodusenter
har kuttet sitt palmeoljeforbruk med over to tredjedeler.
Denne kampanjen var imidlertid begrenset til matvarer. Det er
ikke gjort et tilsvarende arbeid med kartlegging av palmeoljebruk
i kosmetikk, vaskemidler, biodrivstoff og dyrefôr.
Palmeolje i dyrefôr er aktualisert gjennom avsløringer om at
så mye som 30 000 tonn palmeoljeråvare ble tilsatt i norsk kraftfôr
i fjor. I avisen Nationen 24. mars 2014 fremkommer det at Felleskjøpet (FK)
Agri, den største enkeltaktøren i norsk kraftfôrproduksjon, i fjor
brukte om lag 10 000 tonn råvare fra palmeolje. Totalt solgte konsernet
vel 900 000 tonn kraftfôr. Konsernet anslår at det vil bruke 3 til
5 år på å finne gode erstatninger slik at palmeoljen kan fases ut.
Forslagsstillerne merker seg imidlertid at Nortura krever en fullstendig
utfasing i løpet av 2015, og raskere for svin og fjørfe-fôr.
Det brukes også palmeolje i fiskefôr, og en beregning bladet
Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no har gjort viser at de tre store fôrselskapene
brukte 10 000 tonn palmeolje i 2013.
Forslagsstillerne viser til forskrift om merking mv. av næringsmidler,
vedlegg 1 (samlebetegnelse som kan brukes ved angivelse av ingredienser)
som sier at en produsent kan bruke generelle ord som vegetabilsk
olje eller vegetabilsk fett uten å oppgi hvilken type fett det er
snakk om. 14 av 15 norske matvareprodusenter NRK-programmet Forbrukerinspektørene
var i kontakt med i 2009 produserte varer med palmeolje uten å oppgi
det på pakningen.
Et nytt EU-regelverk om merking av mat, Forordning (EU) nr. 1169/2011
om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforordningen),
vil bli innført fra desember 2014. Forslagsstillerne mener denne
merkingen må gjøres på en slik måte at produkter som palmeolje er
merket tydelig for forbrukerne i form av advarsler eller andre typer
spesialmerking.
Forslagsstillerne mener det er beklagelig at det per i dag ikke
finnes noen sertifiseringsordninger som kan gi god nok sikkerhet
for at palmeoljen er produsert på en bærekraftig måte. Et av hovedproblemene
er mangelen på sporbarhet i leverandørkjeden, som gjør det umulig
for forbrukerne å vite hvor palmeoljen kommer fra. Sertifisert palmeolje
blandes med ikke-sertifisert palmeolje i mange ledd i leverandørkjeden.
Uten å vite hvor palmeoljen kommer fra, kan ikke norske myndigheter
sikre seg mot å bidra til regnskogødeleggelse og sosiale konflikter
i opprinnelseslandene.
Dagens palmeoljemarked er ikke innrettet for sporbarhet, men
flere store produsenter, leverandører og konsumenter har forpliktet
seg til sporbarhet innen få år. Norske myndigheter har et stort
ansvar for å forsikre seg om at de ikke bidrar til å ødelegge regnskog
gjennom kjøp av palmeolje.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
1. Stortinget ber regjeringen endre
forskrift av merking mv. av næringsmidler, vedlegg 1, slik at det tydelig
skal fremgå at et produkt inneholder palmeolje.
2. Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med innføring
av nytt EU-regelverk, Forordning (EU) nr. 1169/2011 om matinformasjon
til forbrukerne (matinformasjonsforordningen), sørge for at merking
gjøres på en slik måte at forbrukerne lett kan identifisere produkter
som inneholder palmeolje.
3. Stortinget ber regjeringen utforme et regelverk/forskrift
som krever sporbarhet for palmeolje som omsettes i Norge, der produsenter
og leverandører må oppgi informasjon om hvilke plantasjer oljen
kommer fra og at oljeproduksjonen ikke ødelegger regnskog eller
drives i konflikt med menneskerettighetene.
4. Stortinget ber regjeringen vurdere muligheten av å presisere
regelverket for offentlige innkjøp for å begrense etterspørsel etter
produkter som inneholder raffinert palmeolje.
5. Stortinget ber regjeringen kartlegge hvordan norske investeringer
og handel påvirker økosystemer i andre land, med særlig oppmerksomhet
på tropisk skog.