20. Opphevelse av registrerings­bestemmelsene i fritids- og småbåtloven

20.1 Sammendrag

Finansdepartementet legger frem lov om endringer i lov 26. juni 1998 nr. 47 om fritids- og småbåter. Endringene gjelder opphevelse av de gjenværende bestemmelsene i kapittel 2 om registrering av småbåter.

Regjeringen anser ikke driften av småbåtregisteret som en naturlig oppgave for staten. Det har derfor vært et mål å konkurranseutsette registeret. Tidligere har toll- og avgiftsetaten vært driftsansvarlig. Målet ble nådd ved at Redningsselskapet 1. mars 2005 formelt overtok eierskapet og driften av registeret. Det vises til omtale i St.prp. nr. 1 (2004-2005), jf. Budsjett-innst.S. nr. 6 (2004-2005). Etter overføringen fra toll- og avgiftsetaten til Redningsselskapet vil det ikke være behov for en lovregulering av den frivillige registreringen for småbåtregisteret. Det foreslås derfor at bestemmelsene i fritids- og småbåtloven kapittel 2 oppheves. Departementet foreslår at endringene trer i kraft straks.

20.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om opphevelse av §§ 2 til 5, §§ 8 til 13 og § 15 fritids- og småbåtloven.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til at disse medlemmer gikk imot at registreringsplikten i småbåtregisteret ble opphevet og at driften ble overført fra Toll- og avgiftsetaten til private. Disse medlemmer vil understreke at når de resterende paragrafene i lovens kapittel 2 oppheves, har man samtidig fjernet lovfestingen av at småbåtregisteret ikke skal benyttes eller utleveres til kommersielle formål. Vernet mot et slikt misbruk av registeret vil for fremtiden da bare være avhengig av innholdet i driftsavtalen mellom staten og den private driver.