23. Omtale av ordningen med betinget skattefritak ved innløsning av festet tomt og ved vern av barskog

23.1 Sammendrag

Det kan anføres flere argumenter for betinget skattefritak ved "frivillig" realisasjon av festetomt der festeren ville kunne krevd innløsning. Blant annet vil dette bringe reglene om tomtefeste i samsvar med regelen om betinget skattefritak ved ekspropriasjon, jf. skatteloven § 14-70 første ledd bokstav b, som også omfatter tilfeller der det eksproprierte formuesobjektet er "solgt til erverver som kunne krevd det ekspropriert". Det kan også argumenteres for betinget skattefritak ved barskogvern, bl.a. med at det ville bedre insentivene for frivillig vern.

Departementet ser behov for at regelverket om betinget skattefritak også bør omfatte realisasjon av festetomt der festeren kunne krevd innløsning. Det legges også opp til å utvide området for betinget skattefritak til å omfatte gevinst i forbindelse med erstatning for frivillig barskogvern. Gjeldende krav til reinvestering i objekt "av samme art" skaper i en del tilfeller problemer, fordi slike objekter ikke er tilgjengelig i tilstrekkelig nærhet. Departementet ser derfor behov for å foreta lempninger i dette kravet. Departementet vil komme tilbake til Stortinget med forslag til endringer i regelverket når avgrensningsspørsmål og provenykonsekvenser er nærmere vurdert.

23.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at departementet mener det er behov for å utvide området for betinget skattefritak til å omfatte gevinst i forbindelse med erstatning for frivillig barskogsvern. Komiteen støtter denne vurderingen. Komiteen mener det er viktig å legge til rette for frivillig vern, fordi dette har vist seg å gi gode resultater og færre konflikter. Komiteen er videre enig med departementet om at det kan være behov for å foreta lempninger i kravet om reinvestering i objekt av samme art.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, imøteser de varslede endringer i forbindelse med fremleggelsen av budsjettet for 2006.

Komiteens medlem fra Senterpartiet fremmer følgende forslag:

"I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:

§ 2-31 første ledd bokstav c skal lyde:

  • b. naturvernområde og naturforekomst som er fredet etter lov om naturvern, og heller ikke for erstatning for opprettelse av slike verneområder."