2. Grunnprinsipper for norsk politi

Sammendrag

I kapittel 2 i meldingen omtales politiutvalgets ti grunnprinsipper slik utvalget redegjorde for i sin første utredning. Grunnprinsippene hadde til formål å angi hvilke kjennetegn politiet skal ha, basert på en analyse av samfunnets behov for polititjenester. Utvalget mente at anvendelsen av prinsippene innebar en nær politimodell.

De ti prinsippene har siden i stor grad vært lagt til grunn for utviklingen av politiet. Det idémessige grunnlaget som prinsippene samlet uttrykker, skal også i fremtiden være en del av grunnlaget for politi- og lensmannsetaten. Nye utfordringer, endrede forutsetninger for etatens virksomhet med økte krav og forventninger til etatens trygghetsskapende og kriminalitetsbekjempende innsats, samt bredden i etatens oppgaver og politireformen, underbygger imidlertid et behov for en bredere, mer overordnet og prinsipiell tilnærming til politirollen.

Komiteens merknader

Komiteen viser til de ti grunnprinsippene som politiutvalget i sin tid definerte for politiet; politiet skal avspeile samfunnets idealer; politiet skal ha et sivilt preg; vi skal ha et enhetspoliti; politiet skal være desentralisert; polititjenestemannen skal være en generalist; politiet skal virke i samspill med publikum; politiet skal være integrert i lokalsamfunnet; politiet skal ha bred rekruttering; politiet skal prioritere mellom sine oppgaver og politiet skal være underlagt effektiv kontroll fra samfunnets side, har siden i stor grad vært lagt til grunn for utviklingen av politiet og formingen av politirollen. Komiteen mener at disse grunnprinsippene fortsatt bør være allmenngyldige og førende for politiets arbeid og rolle. Samtidig utfordrer samfunnsendringer og endringer i kriminaliteten dagens politirolle, og medfører et behov for en bredere og mer overordnet tilnærming til politirollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil for øvrig vise til sine merknader foran.