Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 2001 kl. 10

Dato: 24.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Vidar Kleppe til nærings- og handelsministeren, vil bli tatt opp av representanten Terje Knudsen.

Terje Knudsen (Frp): På vegne av ærede kollega Vidar Kleppe går mitt spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Sjøfartsdirektøren har nylig indikert at han vet hva som skal til for å sikre en bedre beredskap langs kysten, men har unnlatt å gi offentligheten kjennskap til dette.

Har statsråden noen formening om hva som skal til for å sikre en bedre kontroll med hva som ferdes langs kysten, slik at vi i fremtiden kan forebygge ulykker forårsaket av fartøyer som ligger utenfor den norske flaggstatkontrollen?»

Statsråd Grete Knudsen: Jeg er enig med representanten Terje Knudsen i at vi bør og må forbedre kontrollen med skip som ferdes langs kysten vår.

Det er riktig at Sjøfartsdirektoratet har kommet med flere forslag til tiltak for å bedre beredskapen langs kysten. De forslag og ideer som er fremlagt fra sjøfartsdirektørens og Sjøfartsdirektoratets side, er ikke unntatt offentlighet.

Sikkerhet og beredskap langs norskekysten er et tema som Regjeringen er opptatt av. Dette berører ansvarsområder under flere statsråder, og vi har allerede gått inn i en diskusjon om og arbeid med tiltak slik at vi kan legge frem en samlet pakke for Stortinget, enten det vil bli som en budsjettsak eller på annen måte. De områdene vi nå vurderer, er maritim overvåking, lostjeneste, forsering av arbeidet med elektroniske sjøkart, for å nevne noe. Sistnevnte punkt er en del av Sleipner-kommisjonens anbefalinger, som Regjeringen vil følge opp i nærmeste fremtid. Videre vurderer vi en utvidelse av territorialgrensen fra fire til 12 nautiske mil, varsling om transport langs kysten og mulighetene for å effektivisere samspillet mellom ulike aktører i forbindelse med skipsulykker.

For så vidt gjelder erstatningsansvar, vil jeg gjerne orientere om at nye og betydelig høyere ansvarsbeløp for norske skip innføres allerede 20. februar i år. Bakgrunnen for dette er vedtakelse av en egen konvensjon, og vi er det første landet som kommer til å innføre de ordningene nasjonalt.

Den internasjonale maritime organisasjon vedtok i oktober 2000 å øke beløpet for oljesøl fra tankskip. Denne beløpshevingen trer i kraft i 2003.

For så vidt gjelder søl av bunkersolje, håper jeg at det i Den internasjonale maritime organisasjon i mars i år kommer til å bli vedtatt en konvensjon. Det vil styrke det internasjonale regimet når det dreier seg om erstatning ved søl av olje.

Terje Knudsen (Frp): Jeg takker statsråden for et fyldig og godt svar. Tillat meg likevel et oppfølgingsspørsmål: For et par uker siden under et møte i Tromsø fremmet sjøfartsdirektøren behovet for en overvåking av skipsfartens aktiviteter utenfor territorialgrensen. Det var for så vidt statsråden innom. Sjøfartsdirektøren anbefalte at ansvarlige myndigheter også skulle ha ansvar for å varsle øvrige etater dersom denne overvåkingen avdekket unormale forhold. Hans ord var å prioritere proaktive løsninger fremfor reaktive løsninger. Dette var begrunnet i at det ofte er rimeligere å forhindre en ulykke enn å rydde opp etter en ulykke. Har ministeren ytterligere synspunkter på dette?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg synes at det var et godt forslag det sjøfartsdirektøren kom med om at vi skal legge oss mer opp til den ordningen som man har bl.a. i USA. Da vil Forsvaret – Kystvakten – komme mer inn i bildet og kunne være de som melder fra i forkant. Dette er ett av de forslagene som ulike departementer nå ser på sammen, der ikke minst Forsvarsdepartementet, Miljøverndepartementet og Næringsdepartementet er involvert. Så det er et viktig spørsmål.

Terje Knudsen (Frp): Har ministeren noen formening om hvordan disse problemområdene organiseres i våre naboland, og om noen av disse modellene kan være interessante for Norge?

Statsråd Grete Knudsen: Den ordningen de har i USA med en type kystpoliti, så å si, virker som å være et bra forslag å gå nærmere inn på. Vi går nå gjennom ansvarsforholdet i forhold til hva som skjedde ved de ulike skipsulykkene vi har vært oppe i, om det er behov for innstramming for å få systemer og rutiner til å fungere bedre. Vi vil komme tilbake til Stortinget med en egen sak om dette, men jeg kan ikke nå si hvordan den vil bli fremmet for Stortinget.

Presidenten: Spørsmål 4 vil bli besvart foran spørsmål 9.