Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 2016 kl. 10

Dato: 11.05.2016

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Line Henriette Hjemdal til næringsministeren, er overført til kulturministeren som rette vedkommende.

Line Henriette Hjemdal (KrF) [12:08:39]: «Alle kjedene som har åpnet butikker på søndager, har brukt millioner av kroner på å følge lov om helligdager og helligdagsfred.

Hvordan ser statsråden på at et av Norges største selskaper skaper en helt ny og utfordrende konkurransesituasjon ved åpenlyst å bryte loven hver søndag, og at de også har annonsert at de vil gjøre det i pinsehøytiden?»

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [12:09:04]: Spørsmålet til næringsministeren viser til lov om helligdager og helligdagsfred, og derfor hører det til mitt ansvarsområde. Spørsmålet besvares altså av meg som kulturminister.

Som jeg pekte på i mitt forrige innlegg, som svar på spørsmålet fra representanten Trettebergstuen, har helligdagsloven en rekke unntak fra påbudet om å holde stengt på søn- og helligdager for nærmere bestemte typer butikker. Det skaper en del forskjeller og konkurransevridning mellom ulike typer butikker. Et unntak gir dagligvarebutikker med en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 m2, mulighet til å holde åpent på søn- og helligdager. Andre dagligvarebutikker må derimot holde stengt dersom de ikke kommer inn under et av de andre unntakene i loven, slik som f.eks. utsalgssteder på typiske turiststeder eller utsalgssteder på campingplasser i campingsesongen.

Kulturdepartementet har som kjent hatt ute på høring forslag til lovendringer som kunne ha gitt større fleksibilitet og mindre konkurransevridning. Det forslaget fikk ikke flertall. Butikkene må selvfølgelig respektere gjeldende rett, og det er ikke opp til selskaper innenfor varehandel å sette seg utover rammene i loven. Dette gjelder alle aktører i bransjen.

Konkurransesituasjonen mellom kjedene er lik i den forstand at lovens hovedregel og unntaksregler er like for alle. Det er ikke anledning til å omgå loven ved å bruke bevegelige skillevegger e.l. Et fast utsalgssted må være et lokale som kan stenges eller låses, og som nevnt har jeg i et møte med bransjen før helgen formidlet at lovens regler er klare, og at gjeldende regler skal følges. Fram til helligdagsloven eventuelt endres, må konkurransen utøves innenfor dagens rammer og dagens lovgivning.

Håndhevelse av åpningstidsbestemmelsene er politiets ansvar. Brudd på bestemmelsene kan sanksjoneres, og det finnes eksempler på butikkeiere som har fått bot og inndragning av omsetning etter politiets inngripen.

Jeg forutsetter at aktørene i bransjen opptrer ansvarlig, ikke tøyer og utfordrer grensene og respekterer konkurransesituasjonen.

Line Henriette Hjemdal (KrF) [12:11:17]: Takk for statsrådens klare svar. Som statsråden sier, var det fredag et hasteinnkalt møte hos statsråden. Statsråden er sitert på, og sier også nå, at loven er krystallklar. Ifølge statsrådens uttalelse til NTB sier også aktørene at loven ikke er uklar eller utydelig, men allikevel skjer det lovbrudd. Nå går vi inn i pinsehøytiden, en langhelg med en 16. mai før den 17., og mitt spørsmål er: Hva vil statsråden konkret foreta seg slik at loven – med forarbeider – ikke blir brutt nå i langhelgen? Det skjedde i helgen vi har bak oss, som kom etter hastemøtet der statsråden var like klar som nå. Hva konkret vil statsråden foreta seg?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [12:12:19]: Som representanten viser til, har jeg vært så tydelig jeg kan. Jeg forventer at norsk lov følges. Derfor spurte jeg også de enkelte aktørene som var på møte med meg, om det var sånn at loven var vanskelig å forstå. Samtlige bekreftet at det var den ikke. Jeg spurte også om det var eksempler i dagens lovverk som gjør at det kan være tolkningsrom. Det var ingen tvil om tolkningen fra de aktørene som var til stede. Som justis- og beredskapsministeren viste til i sted, er man tydelig på at lovverket må følges. Selv om ikke regjeringen på noen måte ønsker noen instruksjonsmyndighet overfor politiet, er det krevende å være passiv tilskuer til at enkeltaktører aktivt utfordrer loven så til de grader. Da er min beskjed bare at det er Stortinget som endrer lover, ikke aktører i dagligvarebransjen.

Line Henriette Hjemdal (KrF) [12:13:22]: Takk for svaret. Det er ingen eksempler, ingen tolkningstvil – allikevel står vi i denne situasjonen. Jeg hører nå at både kulturministeren og justisministeren snakker om passiv og aktiv deltakelse og om å se på. Men regjeringen ønsket en liberalisering, det var kulturministeren og statsråd Anundsen inne på. Den liberaliseringen er det ikke flertall for nå. Men det som skjer, er en snikliberalisering av lov om helligdager og helligdagsfred. Kan statsråden med ansvar for dette sitte stille og se på det?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland (H) [12:14:06]: Som kulturminister må jeg være tydelig på hvilket lovverk som til enhver tid er gjeldende. Det har jeg vært veldig tydelig på. Så er det politiet i Norge som etterforsker lovbrudd. Jeg ser at det er et mulig behov for å gjennomgå lovverket, også etter innspill fra aktørene – se gjennom søn- og helligdagslovgivningen – fordi situasjonen med folks handlemønster er i stadig endring. Det vil jeg komme tilbake til, men jeg vil presisere at alle aktører innenfor dagligvarebransjen må forholde seg til de lovene som blir vedtatt av Stortinget. Det er en forventning. Og så er det slik at regjeringen ikke instruerer politi eller påtalemyndighet. Vi er klare på hvilken lov som gjelder, og deretter er det opp til politiet.

Presidenten: Sak nr. 2 er dermed ferdigbehandlet.

Etter at det var ringt til votering, uttalte

Presidenten: Statsråd Linda C. Hofstad Helleland vil overbringe 12 kgl. proposisjoner.

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland overbrakte 12 kgl. proposisjoner (se under Referat).