Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 2016 kl. 10

Dato: 11.05.2016

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Anette Trettebergstuen (A) [12:01:46]: «I det siste er det avdekket at flere dagligvarekjeder bryter lov om helligdag og helligdagsfred, ved på ulike måter ikke å forholde seg til reglene for søndagsåpne butikker.

Hvordan vil statsråden sørge for at butikkenes lovbrudd ikke fortsetter, og at det ikke utvikles en rettstilstand på kant med dagens lov, som det heller ikke er flertall for i Stortinget?»

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [12:02:12]: Lovverket har grenser for kommersiell aktivitet på søndager og helligdager. Hovedregelen er at faste utsalgssteder som selger varer til forbruker, skal holde stengt på disse dagene, og det er en rekke unntak for nærmere bestemte typer butikker. Som kjent har departementet hatt forslag om endring i regelverket på høring. Debatten har vist at regjeringens forslag ikke har flertall på Stortinget. Jeg vil derfor understreke at reglene som til enhver tid gjelder, selvfølgelig skal respekteres og følges av alle som driver faste utsalgssteder. Butikkenes praktisering av regelverket endrer ikke på rettstilstanden. Det er politiets oppgave å håndheve loven. Flere butikker har fått bot og inndragning. De siste eksemplene på bøter er fra Molde og Kristiansund ved juletider.

Det følger av gjeldende regler at et fast utsalgssted må være et lokale som kan stenges eller låses. Det er ikke adgang til å gjøre om deler av en butikk på søndager og helligdager ved å bruke rørlige skillevegger e.l. Definisjonen av hva som er et fast utsalgssted, har en lang forhistorie og skriver seg tilbake til tidligere lover på området. Reglene for mindre dagligvarebutikker som ikke overstiger 100 m2, er klare.

Jeg har formidlet at lovens regler er klare, i et møte med bl.a. dagligvarekjedene, som ble avholdt 6. mai. Det kom ikke frem noen eksempler i møtet på at loven er uklar. En eventuell endring av rettstilstanden forutsetter et stortingsflertall som går inn for en lovendring, og det er ikke opp til aktørene å avgjøre hvordan regelverket skal tolkes og praktiseres. I møtet med dagligvarekjedene den 6. mai understreket jeg også det tydelig.

Anette Trettebergstuen (A) [12:04:13]: Jeg er glad for at statsråden er så tydelig som hun er, på at regjeringen ikke oppnådde flertall eller gehør på høringen for sine forslag til endringer i form av liberalisering av regelverket, og at det er dagens regelverk, som stortingsflertallet står inne for, som skal gjelde, som gir mulighet for å ha søndagsåpne butikker til en viss grad, men i henhold til gitte regler, og som samtidig ivaretar det hensynet som Arbeiderpartiet mener er viktig, og det er at søndagen skal beholdes som en annerledesdag, og skal – for de fleste av oss – være en fridag.

Jeg fikk også med meg at statsråden, etter anmodning fra NHO, Handel og Kontor og bransjen selv, hadde et oppvaskmøte 6. mai, og at statsråden der ga klar beskjed om at regelverket skulle følges. Men allerede søndag 8. mai hadde flere kjeder likevel åpent, noe som ikke er i tråd med regelverket.

Hva vil statsråden nå gjøre for å sørge for at regelverket følges?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [12:05:14]: Det vi egentlig diskuterer her, er den såkalte Brustad-bua, som er åpen på søndager. Det er en etterlevning fra en Arbeiderparti-regjering. Denne situasjonen og dette lovverket er noe som denne regjeringen aldri primært har ønsket seg. Vi forholder oss til det regelverket og det lovverket som Arbeiderparti-regjeringen innførte. Vi ønsket å endre på dette, også fordi dagens lov er konkurransevridende. Vi ønsker like regler for alle aktører. Så fikk ikke det forslaget flertall, og det tar vi til etterretning. Men så lenge loven er der, må den følges. Jeg forstår at enkelte aktører i bransjen ønsker å endre dagens lovverk, men lover endres – som representanten Trettebergstuen kjenner veldig godt til – av Stortinget. Det er ikke enkeltaktører som endrer loven ved øyensynlig å bryte den. Derfor er mitt klare svar at denne loven skal følges av alle.

Anette Trettebergstuen (A) [12:06:19]: Jeg er klar over at kulturministeren egentlig ønsker seg en liberalisering når det gjelder søndagsåpne butikker. Men det er stortingsflertallet som bestemmer, og stortingsflertallet ønsker at søndagen skal være en annerledes dag, der folk flest skal ha fri. Derfor er statsråden ansvarlig for at dagens regelverk følges.

Som sagt demonstrerer dagligvarekjedene hver eneste søndag at regjeringen mangler handlekraft, for til tross for at statsråden hadde et oppvaskmøte med bransjen selv, fortsetter bransjen å holde åpent, i strid med regelverket. Nå er vi på vei inn i pinsen, statsråden mener hun har vært klar og tydelig, og justisministeren sier at loven skal håndheves. Allikevel reklameres det med at butikkjedene skal ha åpent i pinsen, og det er ikke i tråd med regelverket.

Hva vil statsråden nå foreta seg for at kjedene ikke bryter loven? Skal hun foreta seg noe, eller skal hun sitte og se på at bransjen fortsatt tar seg til rette?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [12:07:20]: Når loven er utformet som den er – av den tidligere Arbeiderparti-regjeringen, som ønsket å innrette loven sånn – er denne situasjonen dessverre oppstått. Derfor synes jeg vi skulle endret loven for å få et likt regelverk for alle aktører, eller for at man skal oppfatte at det er like vilkår.

Jeg har vært så tydelig som jeg kan. Det gjentar jeg. Jeg forventer at de respekterer loven, og jeg ser alvorlig på at man bevisst utfordrer norsk lov.

Det er ikke et flertall i Stortinget for å liberalisere søndags- og helligdagslovgivningen. Det har regjeringen tatt innover seg, og det ser vi også fra høringsuttalelsene. Vi forventer at loven, som den er nå, følges. Og så viser jeg til det som justisministeren sa i sitt svar på det forrige spørsmålet.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 2.