Stortinget - Møte tirsdag den 2. mai 2023

Dato: 02.05.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 297 S (2022–2023), jf. Dokument 8:126 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [12:29:07]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve, Sylvi Listhaug og Morten Stordalen om å prioritere E39 Veibust–Blindheim–Breivika (Innst. 297 S (2022–2023), jf. Dokument 8:126 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Geir Inge Lien (Sp) [] (ordførar for saka): Først vil eg få takke forslagsstillarane for representantforslaget, og komiteen for eit veldig godt samarbeid i saka.

Det denne saka dreier seg om, er den mest trafikkerte vegstrekninga på E39 i Møre og Romsdal som har ein ÅDT på over 20 000 bilar i døgnet. Strekninga Veibust–Blindheim–Breivika er òg ulykkesutsett.

Planarbeidet er i gang. Kommunar, fylkeskommunar og ikkje minst Statens vegvesen prioriterer strekninga E39 Veibust–Blindheim–Breivika. Dette er eit prosjekt som kan byggjast ut gjennom ramma av mindre investeringstiltak og er prioritert i Statens vegvesens gjennomføringsplan for perioden 2022–2027.

Senterpartiet og Arbeidarpartiet i regjering vil levere ein ny NTP i 2024. Der vil dette prosjektet på nytt kunne løftast og prioriterast frå fylkeskommunen si side. Dei prioriteringane som kjem frå eit samla fylke, vil verte lytta til.

Betre framkome og trafikktryggleik ligg til grunn for samferdselspolitikken til regjeringa. Utbetring av ulykkesutsette flaskehalsar er en viktig del av å sikre samferdsel i dette landet. Dette prosjektet er heilt klart eit slikt prosjekt.

Bakgrunnen for representantforslaget frå Framstegspartiet lyder som følgjer:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen plan for snarlig realisering av E39 Veibust–Blindheim–Moa i Sula kommune og Ålesund kommune. Det skal også legges frem en egen finansieringsplan for utbyggingen når planlegging og prosjektering er klart.»

Ja, eg er glad for at strekninga får det nødvendige fokuset, og eg er glad for at dette no vert sett på dagsordenen. Likevel synest eg det er rart at det kjem frå nettopp Framstegspartiet, for den tidlegare Framstegsparti-statsråden frå Møre og Romsdal i Ernas regjering tok strekninga Veibust–Blindheim–Breivik ut av Bypakke Ålesund, fordi dei meinte ho vart for stor. Den investeringa som då skjedde, er i gang, og dette kunne no òg ha vore under bygging. Dette prosjektet er dessverre teke ut og stansa av Framstegspartiets eiga regjering.

Dette er eit viktig prosjekt som Senterpartiet heiar på, og vi vil jobbe for å få dette realisert snarast mogleg.

Liv Kari Eskeland (H) []: Det er ikkje vanskeleg å forstå utolmodet til forslagsstillarane etter å få fortgang i dette prosjektet. Komiteen har ved sjølvsyn sett dei prosjekta som er ønskte i Møre og Romsdal, og dette er eit av dei. Samtidig er det krevjande for Stortinget å ta stilling til slike enkeltprosjekt parallelt med at Nasjonal transportplan no er under revidering, og Stortinget bør vera varsam med å gå inn i enkeltforslag utan å ha heilskapen med oss, om det då ikkje er heilt spesielle forhold som har gjort at det fortener Stortingets merksemd.

Difor kjem Høgre til å stemma mot dette framlegget i dag. Likevel: Me skal byggja landet for framtidige generasjonar, og skal me syta for at næringslivet får gode rammevilkår, er det utelukkande slik at infrastruktur er ein av dei topp tre sakene som næringslivet løftar når me spør kva som skal til for å skapa gode rammevilkår for næringslivet og for framtidige arbeidsplassar.

Difor er det bra at Framstegspartiet stadig løftar fram viktige prosjekt. Denne store diskusjonen og prioriteringane bør altså skje i rullering av Nasjonal transportplan. Då har me det faglege grunnlaget på plass og vurderingane til fagetatane med oss.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Her var det verkeleg mykje å ta fatt i, og eg skal starte med siste talar og Høgre. Det er ganske spesielt at det må eit veldig sterkt Framstegsparti til for at Høgre skal begynne å drive Høgre-politikk. Det viste vi i regjering, for då bygde vi faktisk veg og prioriterte viktige vegar. No stemmer Høgre imot dei aller fleste vegprosjekta som vi fremjar, sjølv om dei sit i opposisjon. Det forstår eg lite av. Men eg forstår kanskje dette, for denne strekninga tok Høgre faktisk ut av sitt forslag til NTP, som ikkje vart vedteke, men som vart lagt ved protokollen, og som berre hadde støtte frå Venstre og Kristeleg Folkeparti. Framstegspartiet støtta ikkje den NTP-en. Vi hadde vår eigen. Vi la inn denne strekningen fordi han er ein av dei farlegaste vegstrekningane i Noreg og definitivt ein dødsveg.

Eg synest det er rart at ein ikkje kan sjå framover for desse dødsvegane. Vi har Skaret–Hønefoss på E16, og vi har Blindheim–Breivika–Veibust, dette området, som to heilt klare døme på strekningar i Noreg der det er mange alvorlege ulykker, også dødsulykker. Vi må gjere alt vi kan for å stoppe det. Då eg såg det statsråden svarte sine eigne ordførarar angåande Skaret–Hønefoss, er det eigentleg ikkje rart å sjå svaret vi får her knytt til denne dødsvegen, den mest trafikkerte vegen i heile Møre og Romsdal med over 20 000 bilar på ein tofeltsveg, der det seinast for kort tid sidan, under eitt år, var ei alvorleg ulykke med tre dødsfall, og litt lenger sør, noko seinare, eit nytt dødsfall. Det er alvorleg når slikt ikkje vert teke fatt i.

Det vert vist til, også frå saksordføraren, at dette vegområdet skal byggjast ut og er prioritert av Statens vegvesen. Det er det slett ikkje, det er ikkje riktig. Det som vart vist til av statsråden, er at det er gjeve 5 mill. kr til sjølve Veibustkrysset, for å sjå på ei løysing for det. Det har ikkje skjedd.

Eg var ikkje i Stortinget i førre periode, og eg var heller ikkje i regjering. Eg har utfordra både dagens regjering og dagens politiske parti på kva ein har tenkt å gjere med slike vegstrekningar, der det er alvorlege dødsulykker og på mange måtar livsfarleg å køyre. Det er det som er viktig, det er her og no vi må sjå på det. Eg får garantert eit svar frå statsråden om at tidlegare regjering gjorde slik og slik. Det er heilt uinteressant. Det er kva ein ønskjer å gjere frå no og framover og dagens sak som gjeld. Dette er ein dødsveg, og det burde openbert ha vorte støtta av dei andre partia.

Vi ber om ein plan. Det er greitt at det kjem i ein NTP, men då hamnar det i det store sluket. Her burde ein kunna gått inn og teke dei viktige vegane, der det er mange dødsulykker, og sett på dei spesielt. Eg er ikkje imponert over at vi ikkje får støtte.

Eg fremjar framlegget vårt.

Presidenten []: Dermed har representanten Frank Edvard Sve tatt opp det forslaget han refererte til.

Mona Fagerås (SV) []: Vi i SV er enig med Fremskrittspartiet i at veiprosjektet Møreaksen er feil prioritering av veipenger. Møreaksen er i altfor stor grad ny vei, som vil gå gjennom ny trasé, med betydelige inngrep i kulturlandskap, med nedbygging av myr og med store klimagassutslipp. Møreaksen vil skape ny biltrafikk og mer klimagassutslipp.

Vi er også enig i at flaskehalser som Veibustkrysset bør prioriteres før Møreaksen. For det er riktig, som forslagsstillerne, altså Fremskrittspartiet, påpeker: Dette er den store flaskehalsen i Ålesund, og Veibustkrysset er en stor utfordring der.

Jeg vil likevel minne Fremskrittspartiet om at dette er en strekning som opprinnelig lå inne i bypakken for Ålesund, men da Solberg-regjeringen og Fremskrittspartiets minister skulle slanke Bypakke Ålesund, ble denne strekningen prioritert bort – av Fremskrittspartiets samferdselsminister. I motsetning til representanten Sve synes jeg ikke det er helt uinteressant å få fram hva Fremskrittspartiets egen minister har gjort.

Det mest naturlige for denne strekningen nå er å få på plass planarbeidet. Prioriteringer mellom store veiprosjekter vil være naturlig å ta inn i behandlingen av ny NTP, slik at vi kan prioritere helheten, slik representanten fra Høyre var inne på. Som kjent skal ny NTP legges fram om et års tid. Da får vi gode muligheter til å diskutere dette krysset.

André N. Skjelstad (V) []: Det er korrekt at representanten Sve ikke satt her i forrige periode, men dette huset fungerer jo sånn at vi for så vidt er nødt til å ta med oss hva som er vedtatt før. Jeg mener at dette er et stort og viktig prosjekt. Som representanten Fagerås nå sa, lå dette i utgangspunktet inne i den tidligere bypakken. Det betyr ikke at dette er mindre viktig av den grunn. Jeg synes likevel at det naturlige her – vi slutter oss til flertallet i komiteen, bortsett fra Fremskrittspartiet – er at dette kommer når vi får NTP-en om et års tid. Derfor stemmer vi sammen med flertallet i komiteen og ikke sammen med Fremskrittspartiet, selv om vi synes dette er et særs viktig prosjekt.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Strekningen E39 Veibust–Blindheim–Moa går gjennom Ålesund og Sula kommuner i Møre og Romsdal. Veien er hovedinnfartsåre mot Ålesund fra sør og er en av de mest trafikkerte i fylket, som flere har vært innom. Det var om lag 22 000 biler per døgn i gjennomsnitt i 2022. Både Blindheimstunnelen og Moatunnelen har bare ett løp, og trafikken stopper ofte i tunnelen i rushtidsperiodene morgen og ettermiddag. Det er også riktig, som det ble sagt, at strekningene er ulykkesutsatt, og det er daglige forsinkelser og framkommelighetsproblemer. Små uhell kan gi lange køer og ringvirkninger langt utenfor planområdet.

Så vidt jeg forstår, var i hvert fall deler av dette prosjektet inne i tidligere forslag til Bypakke Ålesund, men det ble tatt ut av lokale myndigheter etter en nærmere gjennomgang av kostnader og inntekter i pakken. Jeg mener det er riktig beskrevet, som det ble sagt i salen her, at det var etter påtrykk fra daværende regjering, med Solvik-Olsen som statsråd. Jeg må si at jeg slutter meg til de øvrige i salen når jeg sier at det må være interessant å se hva politikere gjør når de har makt. Det mener jeg vi faktisk må tåle å få høre i salen.

Strekningen E39 Vegsund–Breivika er heller ikke prioritert i gjeldende nasjonal transportplan. Statens vegvesen vil likevel vurdere utbyggingen av E39 Veibustkrysset innenfor rammen til mindre investeringstiltak på kapittel 1320, post 30, Riksveiinvesteringer.

Jeg registrerer at Fremskrittspartiet, som generelt er imot bompenger – i hvert fall sier at de er det, og som også er kritisk til bompengeopplegget i vedtatt Bypakke Ålesund – er de som roper høyest om at også denne veistrekningen skal prioriteres. Slik jeg ser det, må alle prioriteringer, altså alle veiprosjekter, uansett vurderes innenfor realistiske økonomiske rammer. I praksis vil det si at finansieringen enten må bestå av statlige midler og/eller bompenger.

Som salen er godt kjent med, vil regjeringen om ca. et år legge fram en ny nasjonal transportplan, for 2025–2036. Her vil alle veiprosjekter, inkludert det prosjektet vi debatterer her i dag, bli vurdert opp mot hverandre innenfor ansvarlige økonomiske rammer. I arbeidet med å utforme regjeringens forslag til ny NTP vil jeg selvfølgelig lytte til lokale prioriteringer i Møre og Romsdal. Det er jo en høringsprosess knyttet til dette, så jeg ser fram til å høre hvordan fylkeskommunen prioriterer.

Ved behandlingen av ny nasjonal transportplan i 2024 vil Stortinget få rikelig anledning til å drøfte prioriteringer av dette prosjektet opp mot andre aktuelle veiprosjekter i den kommende tolvårsperioden.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det som er litt spesielt, er at ein viser til at ein skal satse på viktige vegar i distrikta for å få ned talet på dødsulykker. Det var 118 dødsulykker i Noreg i 2022, og ministeren har vore veldig tydeleg på at ein skal gjere alt ein kan for å få det talet ned.

E39 Veibust–Blindheim–Breivika, som er omtalt her, er eit av dei verste ulykkesområda vi har i Møre og Romsdal. Det var fire dødsulykker for ikkje altfor lang tid tilbake. Kan ministeren forklare kva slags styringssignal ministeren har gjeve Statens vegvesen, som gjer at dei har kome tilbake med eit forslag til NTP der dette området er teke heilt ut?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Ja, det kan jeg veldig enkelt forklare. Det handler ikke om dette prosjektet, men om hvordan prosessen med NTP er. Da bes våre etater og virksomheter komme tilbake med en prioritert liste, slik de ser det ut fra faglige vurderinger, gjerne tungt basert på samfunnsøkonomisk nytte innenfor noen teoretisk beregnede rammer. Det er ingen fasit, men det er et utgangspunkt for de vurderingene som vi fra regjeringens side skal gjøre i arbeidet med ny NTP. Ny NTP legges fram våren 2024. I forkant av det skal vi også ha politiske prosesser hvor vi involverer fylkeskommunene. Så det er masse prosess før vi får en output i den andre enden. Det betyr ikke at man kan være sikker på at dette prosjektet kommer med, men heller ikke det motsatte.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det gjeld ei uttale frå fleire i salen, også frå ministeren, om at E39 Blindheim–Breivika og det som er omtalt her, låg inne i Bypakke 1 og at førre regjering tok det ut av bypakken. Det vart sagt av statsråden frå talarstolen no. Eg har undersøkt det undervegs for å sjekke min eigen hukommelse. E39 Veibust–Blindheim–Moa har ikkje lege inne i Bypakke 1, men i Bypakke 2, som ikkje er fremja. Det var Bypakke 1 tidlegare regjering og statsråd kutta i, ikkje Bypakke 2, som omhandlar dette området.

Er ministeren heilt sikker på at dette prosjektet har lege inne i Bypakke 1 – ja eller nei?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Nei, jeg er ikke helt sikker på det, men jeg vet at det ble tatt ut av lokale myndigheter etter en nærmere gjennomgang av kostnader og inntekter i pakken. Det ble gitt styringssignaler fra den foregående regjeringen om at man skulle slanke bypakkene, og jeg antar at det har fått gjeldende virkning også for denne.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Eg er ikkje fornøgd med svaret, for ein har vore veldig tydeleg på talarstolen her og sagt at dette vart teke ut av førre statsråd. Det er, slik eg oppfattar det, ikkje riktig. Bypakken som ein skalerte ned under førre regjering, med Jon Georg Dale som statsråd, var Bypakke 1. Der fekk ein beskjed om å gå tilbake og få ned kostnadene. Dette prosjektet ligg langt bak med tanke på planlegging og låg inne med ca. 2 mrd. kr i førre NTP, altså NTP-en bak der igjen. Men staten og Vegvesenet har ikkje kome langt i planlegginga og har på langt nær klart å kome inn i verken den eine eller andre bypakken.

Eg forventar at statsråden svarar riktig: Låg dette prosjektet inne i Bypakke 1 – ja eller nei?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det klarer jeg ikke å svare spesifikt på. Det jeg refererte til, er at den ble tatt ut av lokale myndigheter, og så mener jeg det er riktig at det var etter påtrykk fra sentrale myndigheter. Hvis det er feil, har jeg ingen problemer med å beklage det. Poenget er at den foregående regjeringen delte opp en rekke av bypakkene i flere faser. Hensikten var å slanke dem, og det står seg.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det er slik at underteikna og Framstegspartiet har gjort framlegg om dei store, viktige prosjekta i Møre og Romsdal og i resten av landet. Stort sett dei fleste prosjekta vi har sett fram framlegg om, har vorte stemt ned av dei andre partia.

I Møre og Romsdal har vi fremja framlegg om å prioritere E136 frå Ålesund til Bjorli. Det vart stemt ned av Arbeidarpartiet, Senterpartiet og Høgre, som er dei store partia i Møre og Romsdal. Dei gjorde nesten det same med rv. 15 Strynefjellet. Der var rett nok Høgre med, og det var veldig bra, men Senterpartiet og Arbeidarpartiet stemte imot eit framlegg der dette skulle verte behandla og sett i gang med i fyrste seksårsperioden. Og no gjeld det den mest trafikkerte vegen i Møre og Romsdal, E39, Veibust–Blindheim–Moa, som også ser ut til å verte stemt ned.

Det er spesielt at vi i mange valkampar ser at det er desse tre store partia, som nemnt, som snakkar veldig mykje om å prioritere samferdsel, også i mitt eige heimfylke. Men når vi kjem til praksis, viser det seg at ein ikkje gjer det. Så er ein veldig oppteken av å vise kva andre har gjort tidlegare. Det kan ein sikkert gjere, men det er viktig at ein fokuserer på styring og det ein skal gjere framover sjølv.

Saksordføraren var inne på det og sa ein del om at Statens vegvesen skulle prioritere dette innanfor små rammer. Det er sjølvsagt umogleg. Det ein snakkar om i så måte er Veibustkrysset – det har det ikkje skjedd noko som helst med. Vegvesenet prøver å stoppe det med at det ikkje går etter handbøkene og så vidare, så det står i stampe.

Når det gjeld strekninga Veibust–Blindheim–Moa, kostar det fleire milliardar kroner for å kunne gjere noko med det, og ein veit heller ikkje enno kvar traséane skal gå. Og når ein har brukt 800 mill. kr på planlegging av Møreaksen, har dette prosjektet, som kanskje er det mest alvorlege prosjektet i Møre og Romsdal, dotte ned av ein stol og ikkje fått den nødvendige planlegginga. Ein veit enno ikkje kvar vegen skal gå.

Det er spesielt at ein held fram med å stemme imot eit slikt prosjekt. Vi ynskjer å lyfte opp desse prosjekta og kjem til å gjere det vidare. Når vi eventuelt kjem i ny regjering om to år, er vi klare til å kunne gjere noko med desse prosjekta.

I Møre og Romsdal er transport og næringstrafikk også viktig – som går frå Søre Sunnmøre med Hareid og Ulstein og heile det indre området og gjennom dette området og forverrar trafikken betydeleg. Difor er dette trafikkområdet svært viktig å få gjort noko med, både for trafikken, for trafikktryggleiken og ikkje minst for næringstrafikken.

Eg vil beklage at dette vert stemt ned av partia, og eg synest det er veldig synd at partia i Møre og Romsdal, altså Høgre, Arbeidarpartiet og Senterpartiet ikkje er med på å støtte eit framlegg der ein ber om ein plan for å få gjort noko med eit av dei viktigaste vegprosjekta i Møre og Romsdal.

Geir Inge Lien (Sp) []: Eg vil starte med å takke for debatten.

Eg må likevel få lov til å skyte inn at eg finn det noko forunderleg at representanten Frank Sve står og seier at Arbeidarpartiet, Høgre og Senterpartiet jobbar imot vegstrekningar som E136/E39. E136 la då verkeleg regjeringa Framstegspartiet var med i, inn i Nye Vegar, og då er det opp til Nye Vegar sjølv å styre det. Det er måten dei har valt at dette skal fungere på, som skal bestemme kva tid det prosjektet vert prioritert eller ikkje. Vi er på. Vi vil gjerne. Fylket har einstemmig sagt at E136 er det største og viktigaste prosjektet, og at det bør verte prioritert og verte bygd. No er det opp til Nye Vegar. Framstegspartiet og Frank Sve har gjeve frå seg all makt i denne sal til Nye Vegar.

Når det gjeld E39 og denne saka, er Veibust–Blindheim–Breivika ei veldig ulykkesutsett strekning, det er ikkje tvil om det, og det er ei strekning som har mykje trafikk, over 22 000 bilar i døgnet. Det er klart at her trengst det at ein gjer noko. Tida går. Eg tenkjer berre at eg vil gje tilbakemelding til Frank Sve om at her kunne vi ha vore i gang. Viss statsråden til Framstegspartiet hadde vore seg bevisst ansvaret sitt, kunne ein absolutt ha vore delvis i gang på strekninga.

Eg må berre seie at vi i Senterpartiet, og regjeringa, skal gjere vårt for at dette prosjektet vert løfta opp. Då er det viktig at komande fylkesting, og òg det fylkestinget som sit no, er samde. Det er klart at Stortinget lyttar veldig til det når eit samla fylke seier kva prosjekt som skal prioriterast. Dette er heilt klart eit prosjekt som burde ha vore sett i gang, og som vi sjølvsagt heiar på.

Presidenten []: Representanten Frank Edvard Sve har hatt ordet to ganger tidligere og får ordet til en kort merknad, begrenset til 1 minutt.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det er ikkje korrekt at ein har gjeve frå seg all makt når det gjeld E136. Den viktigaste strekninga og den med tyngst trafikk, frå Ålesund til Vestnes, ligg i porteføljen til Statens vegvesen. Statens vegvesen har tydelegvis etter signal frå regjeringa føreslått å ta ho heilt ut av NTP – ut av NTP i sin heilskap. Resten av strekninga, frå Vestnes til Bjorli, er hos Nye Vegar. Vi er veldig glade for at det ligg hos Nye Vegar, for då er det faktisk ei moglegheit for at det vert realisert – dagens regjering vil jo ikkje bygge veg, og då er det riktig. Eg synest det er spesielt at saksordføraren kan seie noko slikt. Som busett i Vestnes burde han vite kven som har ansvaret for dei ulike traséane på ein veg som er rett utanfor stovedøra hans.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, se voteringskapittel